Konfeksiyoncuların sermayelerinin üçte biri düştü

TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclis Başkanı, pamuk fiyatlarının ani yükselmesinden dolayı konfeksiyoncuların sermayelerinin düştüğünü söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Tekstil Sanayi Meclis Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, "pamuk fiyatlarının ani yükselmesinden dolayı, konfeksiyoncuların sermayelerinin neredeyse üçte biri düştü. Bu durum nedeniyle vade opsiyonlarında iyileştirmeye gittik" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Tekstil Sanayi ile Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi meclisleri, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Boydak başkanlığında ortaklaşa gerçekleştirdikleri toplantıda sektördeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Sektör, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarıyla ve kamu kurumlarının üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantı İstanbul'da yapıldı.

Sektörün ortak sorunlarına çözümlerin arandığı toplantıda, Türkiye Tekstil Sanayi Meclis Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, 'Dahilde İşleme Rejimi' kapsamındaki ikincil işlem ürünleriyle ilgili sektörde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Konukoğlu, pamuk ekim alanlarının artırılması ve pamuk üretiminin desteklenmesiyle ilgili "50 seneden beri pamuk ekiminden elde edilen karlarda bir artış olmaması üzücü bir durum. Çiftçi artık bıktı ve sonunda pes etti. Şimdi önümüzdeki yıl ne olacağını düşünüyoruz. Ben çok büyük pamuk ekimleri olacağı kanaatinde değilim. Pamuk hasadını kurgulamak ve organize etmek, pamuk toplama makinesi almak bir anda gerçekleşebilecek kolay işler değil" dedi.

Abdülkadir Konukoğlu, pamuk fiyatlarının ani yükselmesinden dolayı, konfeksiyoncuların sermayelerinin neredeyse üçte birine düştüğüne işaret ederek, bu durum nedeniyle vade opsiyonlarında iyileştirmeye gittiklerini anlattı. Konukoğlu, pamuk ekim rekoltesinin yüksek rakamlarda olmayacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

Toplantıda, Türkiye'nin pamuk üretiminin 400 bin ton civarında kaldığı, tüketimin ise geçen sene 1 milyon 350 bin ton olduğu vurgulandı. Toplantıda Başbakanlık ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığında gerekli çalışmalar yapılarak, pamuğun stratejik bir plan içine alınması ve pamuğun stratejik ürün ilan edilmesi gerektiği ifade edildi.

Bektaş: Bir araya gelerek hareket edilmeli

TOBB Türkiye Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Aynur Bektaş ise TOBB'nin sorunları çözme noktasında, sektöre en büyük faydayı sağladığını dile getirdi. Özellikle görünmeyen ihracatların, iç piyasa büyüklükleri göz ardı edilemeyecek seviyede olan Laleli, Osmanbey, Merter camiasının sektörde büyük önem arz ettiğini belirten Bektaş, TOBB bünyesinde sektör meclisleri aracılığıyla tekstil ve konfeksiyon taraflarının bir araya gelerek hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Bektaş, tekstil sektörünün konfeksiyon sektörüne nazaran daha örgütlü ve yapılanmış bir sektör olduğunu anlattı. Tekstil sanayindeki en büyük ilk 5 firmanın, sektördeki üretimin büyük bir bölümünü gerçekleştirdiğini söyleyen Bektaş, "Ancak hazır giyimde durum farklı. Hazır giyimdeki en büyük ilk 5 firma, toplam hazır giyim üretiminin ancak yüzde 7'sini gerçekleştirebilmekte. Sektörde, tekstile kıyasla yapılanma adına bir dağınıklık söz konusu" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir