Komisyon'da 'Kışanak' gerilimi

Darbe Araştırma Komisyonu'nda dün gözaltına alınan Gülten Kışanak'la ilgili söz almak isteyen HDP'lilere izin verilmeyince gerginlik çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HDP milletvekilleri, 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu'nda gerginlik yaşandı. 

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak'ın gözaltına alınmasına ilişkin söz istedi.

Komisyon Başkanı Reşat Petek'in söz vermemesi üzerine tartışma çıkarken, HDP milletvekilleri söz verilmemesine tepki gösterip salonu terk etti.

Sancar'ın söz istediğini belirten HDP milletvekilleri, Petek'in söz vermesi gerektiğini söylediler.

Komisyon Başkanı Petek ise, iç tüzüğe uygun hareket ettiğini ifade etti.

Komisyon Başkanvekili Selçuk Özdağ da, PKK ve FETÖ'yü araştıracaklarını söyledi.

Valilik'ten açıklama

HDP ve DBP’nin çağrısı üzerine Diyarbakır Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen PKK/KCK terör örgütü soruşturması kapsamında, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Belediye Meclis üyesi Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasının gerekçe gösteren bazı kesimlerin, basın organları ve sosyal medya hesapları aracılığıyla bugün saat 11.00’da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde toplanma çağrıları yaptıkları, halkı kanunsuz eylemler yapmaya davet ettiklerinin tespit edildiği belirtildi. Valilik açıklamasında, OHAL Kanunu’nun 11-m maddesine istinaden, Diyarbakır merkezinde 15 Ağustos tarihinde alınan açık alanlarda stant açma, çadır kurma, basın açıklamaları yapma, oturma eylemi, miting, her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin ikinci bir emre kadar yasaklandığı kararı hatırlatılarak şöyle denildi:

"İlimizin huzuru ve birlik beraberliği adına, bu tür çağrılara itibar edilmemesi büyük önem arz etmektedir. Diyarbakır halkının sağduyu göstereceğine ve bu tür yasadışı çağrılara itibar etmeyeceğine olan inancımız tamdır. Bu vesileyle Diyarbakır halkımıza şimdiden teşekkür ediyoruz"