Komisyon Başkanvekili Şahin, tarih verdi

Anayasa Komisyonu Başkanvekili Şahin, HSYK düzenlemesine ilişkin konunun tamamının görüşülmüş olmasına rağmen muhalefetin talebi üzerine 20 Ocak'ta toplantıya çağrıldıklarını belirterek, "Bu konuda o gün bir görüş belirteceğiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÇANKIRI - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifine ilişkin, "Kanunla yapılan bir düzenleme yine kanunla yapılan bir başka düzenlemeyle şekillendirilmektedir. Bundan dolayı anayasaya aykırılık söz konusu değildir" dedi. 

Muhalefetin talebi üzerine 20 Ocak'ta çağrıldıkları toplantıya katıldıklarını belirten Şahin, "Bu konuda o gün bir görüş belirteceğiz" dedi.

Şahin, partisinin Çankırı İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, HSYK'nın yapısıyla ilgili yapılacak değişikliklerin Anayasa Tali Komisyonu'nda görüşülmesine ilişkin kararın, muhalefet partilerinin tamamının isteğiyle alındığını söyledi.  

HSYK kanun teklifinin 20 Ocak'ta Anayasa Komisyonu'nda tali komisyon olarak görüşüleceğini ifade eden Şahin, şöyle konuştu: 

 "20 Ocak'ta görüş belirteceğiz"

"Komisyon saat 15.00'te Anayasa Komisyonu Toplantı Salonu'nda toplanacak. Bu konuda muhalefet partilerinin tamamı olan 9 komisyon üyesi karar alarak tali komisyonda görüşülmesini istediler. Biz daha önce burada tali komisyon olarak görüş belirtmeyeceğimizi ve adalet komisyonunda görüşülmesine dair yazılı beyanda bulunmuştuk. Ancak TBMM iç tüzüğün son 26. maddesinin son fıkrası gereğince muhalefet partilerinin toplantıya çağırma yetkisi söz konusu. Bu yetki çerçevesinde bizleri toplantıya çağırdılar. Konunun tamamı adalet komisyonunda görüşülmüş olmasına rağmen muhalefetin talebi üzerine biz üyelerimizi 20 Ocak'ta toplantıya çağırdık. Bu konuda o gün bir görüş belirteceğiz" 

Düzenlemelerin anayasaya aykırı olmadığını belirten Şahin, "HSYK kanunundaki değişiklikler anayasal düzenleme içeren değişiklikler değil. Anayasanın 159. maddesinin son fıkrası, HSYK'nın bir üst çatı olarak çalışma esasları idari mekanizmasının nasıl işleyeceği ve HSYK dairelerinin oluşumunu içeren bir yapıyı itiba etmektedir. Dolayısıyla burada yapılan bir düzenlemenin 159. maddenin son fıkrasında çerçeve edilen kanunla yapılan düzenlemeyi yine kanunla yapılan düzenleme yolunu değiştirme içermektedir. Kanunla yapılan bir düzenleme yine kanunla yapılan bir başka düzenlemeyle şekillendirilmektedir. Bundan dolayı anayasaya aykırılık söz konusu değildir" ifadesini kullandı. 

Şahin, anayasal değişikliğe muhalefet partilerinin yanaşmadığını dile getirerek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve kendilerinin girişimlerine rağmen CHP ile MHP'nin kapıları kapadığını anlattı. 

Yaşanan sıkıntıları aşma yetkisinin milletin partilerine verdiğini vurgulayan Şahin, şöyle devam etti: 

"Vesayet yapılarıyla uğraşma yetkisini bize verdi" 

"Demokrasi çözüm üretme merciidir. Millet bu yetkiyi AK Parti'ye vermiştir. Ancak anayasa yapma yetkisini vermemiştir. Tek başına anayasa yapma yetkimiz olmadığından bir kısım değişiklikleri anayasaya aykırı olmamak kaydıyla yasayla değiştirme yetkisi bize verilmiştir. Bir takım sıkıntıları aşma yetkisi de bizim vazifemiz. Biz de son dönem HSYK'nın yaptıklarına baktığımızda tamamen keyfi davranışların sergilendiğini, kamu adına karar vermesi beklenen cumhuriyet savcılarının bir nevi kendi görev sınırlarını aşarak, hukuka ve vicdana uygun olmayan bir kısım davranışlar içerisinde olduğunu görüyoruz. Bunları milletimiz de görüyor. Demokratik yollarla iş başına gelen bir hükümet olarak milletin vesayet yapılarıyla uğraşma yetkisini bize verdi" 

Bu konularda ilginizi çekebilir