Komisyon '7 yıl' dedi

Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı, Komisyon'da kabul edildi. Tasarıya, konulan geçici maddeye göre Abdullah Gül'ün görev süresi 7 yıl olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı, TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi. Kabul edilen tasarıya göre, Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Seçim; genel, eşit ve gizli oyla, bütün ülkede aynı günde, yargı yönetim ve denetimi altında yapılacak.
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanmaları da sağlanacak.
Cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir yapılacak. Bir kişi, en fazla iki kez Cumhurbaşkanı seçilebilecek.
Gül'ün görev süresi 7 yıl
Tasarıya, konulan geçici maddeye göre, 11. Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 7 yıl olacak. 31 Mayıs 2007 tarihli Anayasanın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten önce seçilen cumhurbaşkanları, iki defa seçilememeleri kuralı dahil, Anayasanın değişiklik öncesi hükümlerine tabi olacak. 
Böylece, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil Ahmet Necdet Sezer, Süleyman Demirel ve Kenan Evren, ikinci kez cumhurbaşkanı olamayacak.
Komisyonda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi uzun tartışmaların konusunu oluşturdu. 
CHP ve MHP'li üyeler, Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin 5 yıl, AK Parti'li üyeler ise 7 yıl olduğunu savundu.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, "Sayın Gül'ün görev süresi 5 yıldır, bir kez daha aday olma hakkı vardır. Yoksa eşitlik ilkesine aykırı olur. Bu Tasarı, Gül'ü engellemek için yapıldı. Kazanılmış hakkı ihlal ediyorsunuz. Tutuklu vekilleri aday göstersek seçilse cumhurbaşkanı olacaklar ama mevcut cumhurbaşkanı aday  olamayacak" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir