Kolay şirket kuruyoruz ama büyütemiyoruz

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Kuseyri, Türkiye'de kolay şirket kurulduğunu ancak bu şirketlerin büyütülemediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
KAHRAMANMARAŞ - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Antakya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, Türkiye'de çok kolay şirket kurulduğunu ancak bunların yeterince büyütülemediğini söyledi.
Kuseyri, TOBB ve Türkiye Bankalar Birliği işbirliğince Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KMTSO) düzenlenen "yatırım projeleri fizibilitesi ve finansmanı" konulu toplantıda, ülkenin üretim ve kapasitesinin KOBİ'ler üzerinde kurulu olduğunu belirtti.
Türkiye'de her yıl kapanan şirketlerden daha fazla yeni şirket kurulduğunu ifade eden Kuseyri, "Ancak bu şirketleri büyütmeyi ve daha ileriye götürmeyi bir türlü başaramadıklarını" bildirdi.
Bir süredir TOBB bünyesinde ticaret sicil gazetesini elektronik arşivleme çalışmaları yürüttüklerini ve bu çalışmanın Türkiye'de kurulan bütün firmaların tarihçesine kolayca ulaşmalarını sağlayacağını ifade eden Kuseyri, şunları kaydetti:
"Böylece Türk özel sektörünün filmi, röntgeni çekilecek. Yapılan ilk değerlendirmede Türkiye'de 1 milyon civarında faal firmanın olduğunu görüyoruz. Her yıl yaklaşık 100 bin yeni işletme kuruluyor. Ama ne yazık ki bu firmaların ömrü yaklaşık 5-10 yıl gibi arasında değişiyor. Halbuki batıda ve doğuda asırlarca ayakta duran şirketleri görüyoruz. Bunu iyi düşünmemiz gerekiyor. Sorunumuz kolay şirket kuruyoruz, ama bunları maalesef büyütemiyoruz. Çünkü sermayemiz yeterli değil, çünkü mali sistemimiz de büyük değil."
Bu konularda ilginizi çekebilir