KOBİ'lerin gelişimi için el ele
DPT, Kalkınma Ajansları ve KOSGEB KOBİ'lerin geliştirilmesine yönelik işbirliği protokolüne imzayı attı.
ANKARA - Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Kalkınma Ajansları ve KOSGEB arasında KOBİ'lerin geliştirilmesine yönelik işbirliği protokolü imzalandı.
Protokole, DPT adına Müsteşar Kemal Madenoğlu, KOSGEB adına da Başkan Mustafa Kaplan imza koydu.
Yeni Başbakanlık Binasında yapılan törene katılan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, söz konusu proje ile işletmeler ve girişimcilere birbirini tamamlayan destekler verileceğini, böylece kaynakların daha yerinde ve etkin kullanımının sağlanacağını söyledi.
Kamuda çok ciddi bir ortaklık kültürüne ihtiyaç bulunduğuna işaret eden Yılmaz, söz konusu protokolün kamuda ortaklık kültürünün geliştirilmesi açısından da çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Törende konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de söz konusu protokolün KOSGEB ve Kalkınma Ajanslarının birlikte hareket etmesi ve ortaya çıkan sinerjiden reel sektörün maksimum seviyede faydalanması amacıyla hazırlandığını bildirdi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Başbakanlık Yeni Binada imzalanan KOSGEB-Kalkınma Ajansları ve DPT arasında işbirliği protokolü öncesinde yaptığı konuşmada, protokolü, KOSGEB ve Kalkınma ajanslarının birlikte hareket etmeleri ve reel sektörün ortaya çıkacak sinerjiden faydalanması için hazırladıklarını söyledi.
Ekonomik ve sosyal gelişmenin temel unsuru olarak kabul edilen KOBİ'lerin, sanayileşmenin, sağlıklı bir sosyal yapının, gelir dağılımındaki adaletin, üretim ve ticaretteki dinamizmin sürükleyiciliğini üstlendiklerini belirten Ergün, tüm ülkeye yayılan yapılarıyla KOBİ'lerin ülke için hayati önem taşıyan bölgesel kalkınmanın da temel dinamiklerinden olduğunu ifade etti.
KOBİ'lerin desteklenmesi ve bu desteklerle KOBİ'lerin üretim kalitelerini, kapasitelerini, pazar paylarını, ihracattaki ve katma değerdeki katkılarını artırmalarının, öncelikli hedefler arasında olduğunu vurgulayan Ergün, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat ile dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefini hayata geçirmenin, küresel rekabet gücü olan KOBİ'lerin ve güçlü bir reel sektörün varlığı ile mümkün olacağını bildirdi.
Başarılı KOBİ'lerin belli birkaç şehirden toplanmasından ziyade, başarının ülke geneline yayılmasının önemli olduğuna dikkati çeken Ergün, bu hedeflere ulaşmak için, kamu birimlerinin uyum içinde ve birbirini destekleyici bir nitelikte çalışmaları gerektiğini söyledi.
KOBİ'lere ve KOSGEB'e dönük bugüne kadar yapılan destek çalışmaları hakkında bilgi veren Ergün, destek miktarlarını artırırken, desteklerin içerik, erişim ve niteliğini de çağın gereklerine uygun olarak revize ettiklerini ifade etti.
Destek talebinde bulunan KOBİ sayısının artması, hızla değişen iş hayatının yeni ihtiyaçlar doğurması, mevcut desteklerin bazı noktalarda yetersiz kalması sebebiyle, yeni ve kapsamlı bir destek programı hazırladıklarını anlatan Ergün, bundan sonra, "KOBİ Proje Destek Programı, Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı,İşbirliği-Güçbirliği Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı ve Genel Destek Programı" olmak üzere 6 başlık altında, yepyeni destekler sağlayacaklarını hatırlattı.
Söz konusu destek programlarının uygulanması ve yeni destek programlarının hazırlanması için Kalkınma Ajansları ile KOSGEB'in işbirliği içerisinde çalışarak sinerji oluşturmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Ergün, sahaya inerek destek uygulamalarında bulunan bu iki kurumun çalışmalarının birbirini tamamlaması gerektiğini söyledi.
Bu nedenle, Kalkınma Ajansları ile KOSGEB'in birlikte çalışmalarının, ortak fon oluşturmaları ve desteklerinde mükerrerliği önleyecek tedbirler almalarının, hükümet açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Ergün, "zira kullandığımız her kaynağın, bu milletin kaynağı olduğunu unutmuyor, her bir kuruşu doğru alanlara ayırmanın hesabını yapıyoruz" dedi.
İşbirliği protokolünün getirecekleri
Bu protokolle birlikte, bölgesel kalkınmaya ve KOBİ'lerin rekabet güçlerini artırmaya yönelik çalışmaları daha hızlı, etkin ve verimli bir şekilde yapılacağını bildiren Ergün, KOSGEB ve Kalkınma Ajanslarının yeni destek programları çalışmalarında, etkin bilgi paylaşımında bulunmalarını sağlayacaklarını ifade etti. Bakan Ergün, devamla şunları kaydetti:
"Verilecek desteklerin değerlendirme sürecinde, KOBİ'lerin durum tespitlerinin sağlıklı yapılması amacıyla veri tabanlarımızı paylaşacağız. Proje ve programlar hakkında, ortak tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Destek programları hakkında ortak etki analizi çalışmaları yapacak, revizyon yapılması gereken noktaları daha iyi analiz edeceğiz. Örneğin kredi garanti ve risk sermayesi uygulamalarını da içerebilecek muhtelif KOBİ finansman modelleri geliştirebileceğiz.
Kalkınma ajansları ve KOSGEB arasında ortak fon oluşturabilecek ve karşılıklı kaynak transferi yapabileceğiz. Fonların ortak kullanımı kapsamında; geçmişte olduğu gibi KOBİ;lerimizin zor günlerde finansmana kolay erişimini sağlayacak Kredi Faiz Destek programlarını uygulamaya koyacağız. Bu programlarda kurumların ortak fon kullanma imkanlarını değerlendirecek, KOSGEB'in bu alandaki tecrübelerinden yararlanacağız."
@page@
KOBİ'lerin rekabet güçlerini artırmak amacıyla; özellikle eğitim ve danışmanlık, AR-GE, işbirliği ve girişimcilik alanlarında ortak projeler yürüteceklerini bildiren Ergün, daha önce KOSGEB tarafından başarılı bir şekilde uygulanan ve yeni kurulan işletmelerin "kuluçka" mantığıyla desteklenerek başarı şansını artırmayı hedefleyen İŞGEM'lerin, yeni dönemde KOSGEB, DPT ve Kalkınma Ajansları işbirliği ile kurulmalarını da sağlayacaklarını ifade etti.
Bölgesel kalkınma stratejilerine de hizmet edecek şekilde bölgesel rekabet avantajı bulunan sektörlerin desteklenmesine yönelik ortak projeler geliştireceklerini belirten Ergün, protokol kapsamında, bir Yönlendirme Komitesi kurarak gerçekleşen faaliyetleri düzenli bir şekilde planlayacaklarını ve izleyeceklerini söyledi.
Diğer illerde uygulanacak Cazibe Merkezleri programlarında da KOSGEB, Kalkınma Ajansları ve DPT, işbirliği içerisinde çalışacağını ve ortak projeleri yeni hedef kitleye göre planlayarak yürüteceklerini ifade eden Ergün, "Cazibe Merkezleri Programı ile bölgenin ekonomik ve sosyal yapısına uygun sektör ve projeleri destekliyoruz. Örneğin, kültür turizmi, sağlık turizmi ve lojistik işletmelerinin de yeni cazibe merkezleri kapsamında desteklenmesi mümkün olabilecektir" diye konuştu.
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz da yeni bölgesel gelişme yaklaşımı doğrultusunda merkezi ve bölgesel/yerel düzeyler arasında iki yönlü, etkileşimli planlama, ortak akılla politika geliştirme ve yerinden hizmet eden uzmanlık kuruluşlarıyla etkili uygulama anlayışını hayata geçirdiklerini anlattı.
Bu yöndeki en önemli uzman ve koordinatör kuruluşlarından birinin kalkınma ajansları olduğuna işaret eden Yılmaz, ajansların, bölgesel ve hatta ulusal kalkınmada itici güç olmalarını hedeflediklerini söyledi.
Yeni bölgesel gelişme yaklaşımlarının temel ilkesinin "yönetişim" olduğunu belirten Yılmaz, ajansların bu yönde kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini özendirecek ve kolaylaştıracağını söyledi.
Kalkınma Ajansları proje teklif çağrılarına ilişkin olarak da bilgi veren Yılmaz, 2010 yılı sonuna kadar bütün ajansların proje teklif çağrısına çıkmalarının hedeflendiğini bildirdi.
Proje teklif çağrısı yöntemi ile sağlanan destekler aracılığıyla kalkınma ve rekabet amaçlı projeler için 3 yılda (2008-2010) toplam 329 milyon TL finansman hacmi yaratıldığını anlatan Yılmaz, bunun 182 milyon TL'sinin ajansın sağladığı hibeler olduğunu, 147 milyon liranın da yararlanıcı katkısı olduğunu ifade etti.
Kalkınma Ajanslarının iktisadi kalkınma bileşeni altında genel olarak ve KOBİ bileşeni altında da KOBİ'lere doğrudan, mali destek sağladığını belirten Yılmaz, bu şekilde bugüne kadar KOBİ'lere sağlanan ve sağlanacak destek miktarı yaklaşık 120 milyon liraya ulaştığını kaydetti.
Bu programlar dahilinde, üretim kapasitesi artırımı, ürün ve üretim teknolojisi ve tasarım kabiliyetinin geliştirilmesi ve markalaşmanın teşvik edilmesi ile rekabet gücünün artırılması desteklendiğini ifade eden Yılmaz, ajansların verdiği teknik destekler de hızla etkisini göstermeye başladığını söyledi.
Kuruluşundan bu yana KOBİ'lere önemli destekler sağlayan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) gerek merkez, gerek taşra teşkilatı ile bölgesel kalkınmada önemli bir paydaşları olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
"Aynı hedef kitleye hizmet veren Kalkınma Ajansları ve KOSGEB;in; politikalarının ve faaliyetlerinin birbirini tamamlayıcılığını temin etmek, kaynakların yerinde ve etkili kullanımını sağlamak, merkezi ve yerel düzeydeki kuruluşların koordinasyonunu güçlendirmek ve en önemlisi işletmelere ve girişimcilere daha iyi, isabetli ve kolay erişilebilir hizmetler sunmak amacıyla KOSGEB, Kalkınma Ajansları ve DPT arasındaki işbirliğinin çerçevesini belirlemek üzere bu protokol hazırlanmıştır.
Bu protokol çerçevesinde, KOBİ'lere yönelik destek faaliyetlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasında işbirliği sağlanması, veri tabanlarının paylaşılması yoluyla karar alma mekanizmalarının güçlendirilmesi, analiz yapma ve politika geliştirme kapasitesinin geliştirilmesi, ortak tanıtım, bilgilendirme ve görünürlüğü artırma faaliyetlerinin yürütülmesi, yeni KOBİ finansman modellerinin ve araçlarının geliştirilmesine yönelik ortak faaliyetlerin gerçekleştirilmesi alanlarında işbirliğine gidilmesi hedeflenmektedir."
KOSGEB ile imzalanan protokol ile KOBİ'lere bölgesel öncelikler ve rekabetçi üstünlükler doğrultusunda bölge spesifik destekler geliştirilmesine yönelik teknik ve uygulama kapasitesi de artırıldığına dikkati çeken Yılmaz, ajansların KOSGEB ile ortak yürüteceği faaliyetlerin yalnızca mali destek programları ile sınırlı kalmayacağını söyledi.
Ajans ve KOSGEB uzmanlarının KOBİ'lerin ihtiyaç duyduğu finansman, yönetim, pazarlama, teknoloji, örgütlenme ve tanıtım gibi konularda teknik destek de vereceğini ifade eden Yılmaz, önümüzdeki dönemde Ajanslar aracılığıyla bölgesel kalkınmaya dönük finansal araçların geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi hedeflendiğini ifade etti.
İşbirliği Türkiye Kalkınma Bankası ile devam edecek
Bakan Yılmaz, KOSGEB ile başlayacak olan bu işbirliği sürecine, yakın zamanda Türkiye Kalkınma Bankası ile de devam edileceğini bildirdi.
Yılmaz, "Mükerrerlikleri önleyen, tamamlayıcılığı ve işbirliğini güçlendiren, ortaklık kültürünü geliştiren, sinerji oluşturan bu protokolün yerel ve merkezi düzeyde kaynaklarımızın daha etkin ve verimli kullanılmasına katkıda bulunmasını bekliyoruz" dedi.