KOAH, her yıl 3 milyon can alıyor
ANKARA - Ciddi bir akciğer hastalığı olan ve ölümle sonuçlanabilen KOAH, tüm dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkiliyor. Sağlık verilerine göre, dünyada her yıl 3 milyon kişi KOAH nedeni ile yaşamını yitiriyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2030'da KOAH'ın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacağını öngörüyor.
Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, 20 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla, Kronik Müzmin Tıkayıcı Akciğer Hastalığı'nın (KOAH), nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici akciğer hastalığı olarak tanımlandığını söyledi.
KOAH oluşumunda en önemli risk faktörlerinin, tütün kullanımı, evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan duman gibi ev içi hava kirliliği, çeşitli gaz ve tozlara çevresel veya mesleki maruziyet olduğunu belirten Kocabaş, hastalığın çok önemli bir sağlık sorunu olmasına rağmen kamuoyu tarafından yeterince iyi bilinmediğini ifade etti.
"KOAH, 2030'da ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacak"
Kocabaş, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, KOAH'ın tüm dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilediğini dile getirerek, "Her yıl 3 milyon kişi bu hastalık nedeni ile ölmektedir" dedi.
DSÖ'nün 2030'da KOAH'ın tüm dünyada en önemli "ölüm nedenleri arasında 3. sırada" olacağını öngördüğünün altını çizen Kocabaş, "Son çalışmalar, dünyada KOAH'lı hastaların ancak yüzde 25-50'sinin tanı aldığını göstermiştir" diye konuştu.
Kocabaş, şunları söyledi:
"Türkiye verilerine göre, ülkemizdeki en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olan KOAH'ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 20'dir. Yani, toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır.
Oysa, 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir."
Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmamasının, hastalığın erken tanı ve etkin tedavisini güçleştirdiğine işaret eden Kocabaş, basit ve ağrısız bir test olan "nefes ölçüm testi" ile kişinin KOAH olup olmadığının kolayca saptanabildiğini söyledi.
Kocabaş, KOAH'ın erken tanısının, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azalttığını vurgulayarak, bu nedenle 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ya da meslek, çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde, kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp "nefes ölçüm testini" yaptırması gerektiği uyarısında bulundu.
Bu yılın sloganı "Çok geç değil"
Bu yılki Dünya KOAH Gününün başlıca sloganının "Çok Geç Değil!" şeklinde olduğunu anlatan Kocabaş, "Eğer nefesiniz daralıyorsa, doktorunuza başvurup bir soluk testi yaptırmak için çok geç değil! Eğer KOAH'ınız varsa, normal bir hayat sürmek için çok geç değil! Eğer KOAH'lı hastalara bakan bir doktorsanız, hastalarınızın daha rahat nefes almalarına yardım etmeniz için çok geç değil!" dedi.
Kocabaş, KOAH günü nedeniyle yapılacak etkinlikler ile toplumun farkındalık düzeyinin artırılmasını, KOAH riski taşıyan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak nefes ölçüm testi yaptırmalarının teşvik edilmesini amaçladıklarını söyledi. Böylece KOAH'ın erken dönemde saptanabileceğini dile getiren Kocabaş, bu şekilde hastalığın etkin tedavi edilebileceğini, komplikasyonların gelişiminin önlenebileceğini sözlerine ekledi.