KKTC seçime hazırlanıyor

Pazar günü yapılacak seçimlerde 164 bin seçmen oy kullanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - KKTC Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Nevvar Nolan, 18 Nisan Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarının saat 19.00'a kadar belli olacağını açıkladı.

YSK Başkanı Nolan, düzenlediği basın toplantısında, pazar günü 08.00-18.00 saatleri arasında oy kullanılabileceğini ve sandıkların kapanmasının hemen ardından oy sayımına başlanacağını söyledi.

Sandık kurulu başkanlarının sonuçları telefonla ilçe seçim kurullarına bildireceğini ve dolayısıyla gayrı resmi sonuçların çok kısa sürede alınacağını belirten Nevvar Nolan, "oy sayım işlemlerinin de sade olacağı göz önünde tutulursa, sonuçların saat 19.00'a kadar belirlenmiş olacağını, daha erken de belli olursa sürpriz olmayacağını" dile getirdi.

YSK Başkanı Nevvar Nolan 189'u Lefkoşa, 161'i Gazimağusa, 122'si Girne, 83'ü Güzelyurt ve 74'ü İskele'de olmak üzere toplam 629 sandıkta 164 bin 72 seçmenin oy kullanabileceğini açıkladı.

Seçimde 2 bin civarında kişinin görev yapacağını bildiren Nolan, pazar günü 08.00 - 18.00 saatleri arasında oy kullanılabileceğini, seçmenlerin oy kullanmaya giderken mutlaka beraberlerinde kimliklerini kanıtlayıcı, üzerinde fotoğraf olan resmi bir belgeyi götürmeleri gerektiğini hatırlattı.

Bu belgelerin KKTC kimlik kartı, pasaportu, sürücü ehliyeti, polis kimlik kartı veya Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD) kimlik kartı veya pasaportu olabileceğini kaydeden Nolan, oy verme yerine giden seçmenin hiçbir surette kapalı oy verme yerine fotoğraf makinesi, cep telefonu gibi cihazlarla giremeyeceğini, sandık kurullarının kendilerine iletilen talimat ışığında bu konuda hassas davranacağını açıkladı.

Nolan, pazar günü oy verme işleminin saat 18.00'de tamamlanmasının hemen ardından oy pusulalarının sayımına geçileceğini, adayların aldığı oyların dağılımının Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) ile işbirliği içinde hazırladıkları web sitesinden takip edilebileceğini bildirdi.

YSK Başkanı Nolan soruları yanıtlarken, sonuçların duyurulması konusunda Seçim ve Halk Oylaması Yasası'nın biraz katı kurallar içerdiğini ve basını kısıtladığını belirterek, geçmiş seçimlerde biraz yumuşattıklarını, pazar günkü seçimde bu kuralları daha da yumuşatabileceklerini, dolayısıyla radyo ve televizyonlara sonuçları daha erken duyurma olanağı verileceğini açıkladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir