KKTC, Rum kesimine elektrik satacak
KKTC'den Kıbrıs Rum kesimine elektrik enerjisi transferinin, gün içinde başlaması bekleniyor.
LEFKOŞA - KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Kıbrıs Rum kesimine insani yardım amaçlı elektrik satılması konusunda bu sabah sözleşme imzalandığını açıkladı.
KKTC'den Kıbrıs Rum kesimine elektrik enerjisi transferinin, gün içinde başlaması bekleniyor. Rum kesimine talebin yoğun olduğu saatlerde 60-70 megawatt, düşük olduğu saatlerde ise 100-120 megawatt arasında elektrik verilecek.
Kıbrıs Rum Sanayi ve Ticaret Odası (KEVE) Başkanı Mavros Mavromatis ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) arasında imzalanan sözleşmeye göre, bugünden itibaren Ağustos sonuna kadar 60 ile 120 megawatt arasında elektrik enerjisi 0.43 TL karşılığında Kıbrıs Rum kesimine satılacak. Talep olduğu takdirde sözleşme yenilenebilecek.
Kıbrıs Rum kesiminde, Rum Milli Muhafız Ordusunun (RMMO) Zigi'deki Evangelos Florakis Deniz Üssü'nde tutulan barut dolu 98 konteyner 11 Temmuz Pazartesi günü patlayarak üssü ve hemen yakınında bulunan, Rum tarafının ana elektriğini sağlayan Vasiliko'daki elektrik santrali tahrip olmuştu.
Santralın devre dışı kalmasıyla büyük oranda elektrik açığı yaşayan Kıbrıs Rum kesimi, KKTC'nin yardım önerisiyle, elektrik satın almak için girişimlerde bulunmuştu. Dün gün boyu devam eden yoğun görüşmelerin ardından Rum kesiminin KKTC'den elektrik satın alması konusunda prensipte mutabakata varıldı. Ancak, görüşmeyi yapan Rum teknik heyetin siyasilerden yetki beklemesi nedeniyle anlaşmaya imza atılamamıştı.
Küçük: İki toplum işbirliği noktasına geldi
KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakanlık'ta konu hakkında basın toplantısı düzenledi. Küçük, Toplantıda Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Konuralp ve Kıb-Tek Genel Müdürü Fuat Mertay da hazır bulundu.
Başbakan İrsen Küçük, Rum tarafında deniz üssünde yaşanan ve 13 kişinin ölümüne neden olan olayın üzücü olduğunu ifade ederek, olayın hemen ardından Rum tarafına sağlık ve elektrik alanında yardım teklifinde bulunulduğunu hatırlattı.
Küçük, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun da Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ı arayarak Kıbrıs Türk tarafının elektrik enerjisi yardımı yapmaya hazır olduğunu ifade etmesine rağmen dün itibarıyla Rum tarafından olumlu bir yanıt alamadıklarını belirtti.
Rum tarafındaki deniz üssünde yaşanan olayın silahlanmanın korkutucu sonuçlarını ve Kıbrıs gibi bir adada gerekmediğini de ortaya koyduğunu kaydeden Küçük, "Güçlerimizi barışçı yolda çözüm için sarf edersek yarım asrı aşan Kıbrıs meselesinin çözümünde de büyük katkı yapmış oluruz" dedi.
Özellikle 1963 olaylarından sonra iki toplum arasında oluşan güvensizliğin giderilmesi için Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC'nin girişimleri ile Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliğinin uğraşlarına rağmen sorunun devam ettiğini belirten Küçük, "1974 Barış Harekatı sonrası iki toplum arasında oluşmaya başlayan istikrarın bugün iki toplumu işbirliği noktasına getirdiğini" kaydetti.
"KKTC olarak barışa, güven ve istikrara önem veren politikalar üretmekteyiz" diyen Küçük, Rum tarafındaki olaydan sonra AB ve BM'nin girişimlerinin bu noktaya gelinmesinde yardımcı olduğunu belirtti.
Küçük, Kıbrıs Rum yönetiminin yaşanan facianın ardından elektrik ihtiyacının karşılanmasını Kıbrıs dışında aramak yerine KKTC'den sunulabilecek imkanlardan daha erken yararlanması gerektiğini söyledi. Küçük, sözleşmenin bu sabah itibarıyla imzalandığını belirtti.
KKTC'den elektrik alınması konusunda Rum liderliğinin KKTC'yi tanıma anlamına geleceği yönünde endişeleri bulunduğunun hatırlatılması üzerine İrsen Küçük, bu endişeyi anlamanın mümkün olmadığını, Kıbrıs sorunu ile ilgili müzakerelerin devam ettiği bir dönemde KKTC ve Kıbrıs Türk varlığının inkar edilemeyeceğini söyledi.
Küçük, söz konusu endişelerle yarım asırlık Kıbrıs meselesine çözüm üretmenin mümkün olmadığını, Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulmak isteniyorsa böyle düşüncelere girilmemesi gerektiğini vurguladı.
Elektrik satışında Kıb-Tek yetkilendirildi
KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, Rum tarafında yaşanan facianın ardından Rum tarafına insani yardım boyutunda elektrik satılması konusunda Kıb-Tek'i yetkilendirdiğini söyledi. Teknik konularda dün yapılan uzun görüşmelerde eksiksiz her konuda anlaşmaya varıldığını, ancak Kıbrıs Rum heyeti içerisinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle sözleşmenin imzalanamadığını aktaran Atun, Rum Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mavros Mavromatis ile sözleşmenin bu sabah imzalandığını belirtti.
Elektrik enerjisinin iletilmesine bugün başlamasını beklediklerini, bu kapsamda Teknecik Santrali Üretim Şefi ile Rum muadilinin direkt iletişim içerisinde olacağını ifade eden Atun, talebin yoğun olduğu saatlerde 60-70 megawatt, düşük olduğu saatlerde ise 100-120 megawatt arasında elektrik verileceğini söyledi.
Kıbrıs Rum kesiminden, Erenköy'de bulunan askeri birliğe küçük çapta elektrik sağladıklarını anımsatan Atun, "Güney Kıbrıs'ta saatlere göre fiyatlandırma yapılmaktadır, ancak bizde hiçbir farklılık gözetmeden, tamamıyla asgariye indirgenmiş maliyetler göz önünde bulundurularak fiyatlandırma yapılmıştır. Bu noktada biz insani niyetle hareket ettik, hiçbir şekilde bu durumdan ekonomik olarak istifade etme gibi bir değerlendirmemiz olmamıştır" diye konuştu.
Atun, KKTC'ye uygulanan ambargolar nedeniyle santrallerde kullanılan akaryakıt ve yeni santraller için uluslararası ihale açılamadığından KKTC'de üretilen elektrik enerjisinin diğer ülkelere göre nispeten daha yüksek olduğunu belirtti.