Kızılderililere ev yapacağız

Bakan Çağlayan, ABD ile ticari ilişkilerin artırılması çerçevesinde Kızılderililere altyapı ve ev yapma projesinin gündemlerinde olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, önümüzdeki dönemde ABD ile ticari ilişkilerin artırılması çerçevesinde Kızılderililere altyapı ve ev yapma projesi olduğunu belirtti.

Bakan Çağlayan, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) ile sabah kahvaltısında bir araya geldi.

Bakan Çağlayan, önümüzdeki dönemde önem verdikleri bir projenin ABD ile ticari ilişkilerin artırılması çerçevesinde Kızılderililere altyapı ve ev yapma projesi olduğunu aktardı.

ABD Kongresi'nin Kızılderili kabilelerin yaşam standartlarını yükseltmek için, bu kabilelere hibe desteği verme kararı aldığını hatırlatan Çağlayan, bu çerçevede Kızılderili kabilelerin yaşadıkları bölgelerin alt yapı ve üst yapı projelerine talip olduklarını kaydetti. Bakan Çağlayan, son ABD ziyaretinde bu konuda temaslarda bulunduğunu, ayrıca Apaçi kabile reislerinden bir grubu Türkiye'ye davet edip görüştüğünü anımsatarak, bu projeye ilişkin çalışma ve görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Çağlayan kendisinin baba tarafından Kürt olduğunu, Muş'taki Cemalan aşiretine mensup olduğunu hatırlatarak, ABD'deki Kızılderili kabileleri ile baba memleketi Muş'taki aşiretlerin bazı isimlerinin birbiriyle benzeştiğine dikkati çekti ve bu benzeşmeye örnek olarak "Mohikan-Cemalan" isimlerini gösterdi.

"BM'nin kararına uyacağız"

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İran'a yaptırım kararı alan ABD'nin kararlarının sadece kendisini bağlayacağını, Türkiye'nin üyesi olduğu BM'nin yaptırım kararına ise uyacağını belirtti.

ABD'nin İran'a yönelik yaptırım kararının Türkiye'nin İran ile ticaretine olan etkisine ilişkin soru üzerine Çağlayan, Türkiye'nin, BM üyesi olarak Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararlara uyacağını, ancak ABD'nin aldığı kararların yine kendisini bağlayacağını kaydetti. Çağlayan, BM üyesi olarak nükleer silahların barışçı amaçlarla kullanılması konusunda hassas olduklarını söyleyerek, nükleer enerjinin barışçı amaçlar dışında kullanımına karşı olduklarını bildirdi.

Bakan Çağlayan, ABD'nin geçtiğimiz günlerde Türklerin de ortak oldukları 3 firmayı İran'la iş bağlantıları nedeniyle kara listeye aldığını hatırlatarak, bu firmaların İran'a alüminyum ve vasıflı çelik gibi çifte kullanımlı ürünler gönderdiğini söyledi. Türkiye olarak gerekli denetimleri yaptıklarını ifade eden Çağlayan, bu firmalar için Türkiye tarafından bir yasaklama ya da ticaretten men edilme gibi bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti. Bakan Çağlayan, Türk firmalarının çalışma şekillerinin belli olduğunu, işletmelerin nasıl kapanıp nasıl kapanmayacağının da belli olduğunu belirterek, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve kanunların geçerli olduğunu söyledi.

"İran'ın avukatlığını yapmıyoruz"

Çağlayan, "Türkiye ile İran arasında, sınır komşuluğu uzun olan ve ebediyete kadar sürecek olan bir komşuluk ilişkisi var. Nükleer dosya konusunda da tepkimiz çok net. Türkiye, İran'ın avukatlığını yapmak gibi bir göreve soyunmamıştır, buna ihtiyacı da yoktur. Ama hemen yanı başında olabilecek sıkıntılara karşı her türlü barışçı tedbiri de almak durumundadır, bu da son derece doğal bir hakkıdır" diye konuştu. Zafer Çağlayan, genel olarak temel ilkelerinin "sıfır sorun-sınırsız ticaret" olduğunu kaydetti.

Türkiye ile ABD arasında yeni kurulan İş Konseyi'nin Türk üyelerini de DMD'ye açıklayan Bakan Çağlayan, bu isimleri sektörlerine göre şöyle sıraladı:

"Levent Çakıroğlu, TÜSİAD temsilcisi, makine, elektrik ve elektronik sektörü

Hayrettin Çaycı Sarkuysan, TİM temsilcisi, metal sektörü

Günsan Çetin, TİM temsilcisi, tekstil ve konfeksiyon sektörü

Haluk Dinçer, TOBB temsilcisi, gıda ve bitkisel ürünler ve lojistik sektörü

Muharrem Dörtkaşlı, TOBB temsilcisi, savunma ve hava ulaştırma sektörü

Turgay Durak, TOBB temsilcisi, motorlu kara taşıtları sektörü

Selahattin Hakman, TÜSİAD temsilcisi, enerji sektörü

Taner Nakiboğlu, TUSKOM temsilcisi, taş, toprak ve madencilik sektörü

Nazım Özdemir, MÜSİAD temsilcisi, bilgi teknolojileri sektörü

Emin Sazak, Türkiye Müteahitler Birliği temsilcisi, müteahitlik sektörü

Hasan Uğur Ulusoy, TİM temsilcisi, eczacılık ve kimyasallar sektörü"

Çağlayan, buna göre asıl amacı sektörlere göre ABD ile ticareti artırmak olacak olan Türkiye-ABD İş Konseyi'nde TOBB'den 3, TİM'den 3, TÜSİAD'dan 2, MÜSİAD'dan 1, TUSKOM'dan 1 ve Türkiye Müteahitler Birliği'nden 1 temsilcinin yer alacağını kaydetti. Çağlayan, konseyin ilk toplantısını mart ayı içinde yapmasını planladıklarını da bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir