Kızılay denince akla ilk ’kan’ geliyor
26 ilde 3 bin 645 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Türk Kızılayı Kurumsal Algı Araştırması'nın sonuçları paylaşıldı. Araştırma, Kızılay’ın akla gelen ilk hizmetinin yüzde 77.1’lik oranla kan hizmetleri olduğunu ortaya koydu
İSTANBUL (DÜNYA)
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, yaptıkları kurumsal algı araştırması sonuçlarına göre, Kızılay’ın akla gelen ilk hizmetinin yüzde 77.1’lik oranla kan hizmetleri olduğunu söyledi. Akar, “31 Aralık 2014 itibariyle, 1 milyon 865 bin ünite kan topladık. Bu da çarpı üçü kadar hastaya şifa oldu. Türkiye’deki hastanelerin yüzde 95’inin kan ihtiyacını Türk Kızılayı tek başına gönüllü insanlardan topladığı kanla karşılıyor” dedi.
Ahmet Lütfi Akar, Türk Kızılayı Kurumsal Algı Araştırması sonuçlarını dün paylaştı. Akar, araştırmanın 26 ilde 3 bin 645 kişinin katılımıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Afet ve felaket durumlarında insanlara destek olmak üzere faaliyette bulunan yardım kuruluşlarının isimleri sorulduğunda araştırmaya katılanların yüzde 77.8’inin Kızılay’ın ismini verdiğini dile getirdi. Katılımcıların yüzde 91.81’inin Kızılay’ı başarılı bulduğunu dile getiren Akar, “Bugüne kadar hangi yardım kuruluşlarına yardım yaptınız?” sorusuna yüzde 69.5 oranında “Kızılay’a bağışta bulundum” yanıtının verildiğini söyledi. Araştırmaya katılanların yüzde 87.8’inin, Kızılay’ın en güvenilir yardım kuruluşu olduğunu ifade ettiğini kaydeden Ahmet Lütfi Akar, “Bu son derece önemlidir ve gururlandırıcı bir orandır” dedi.
Devlet kuruluşu zannediliyor
Bir noktaya dikkat çeken Akar, “Halkın yüzde 43.1’i Kızılay’ı devlet kuruluşu zannediyor. Kızılay’ın ayak izi bırakmadığı yer kalmadı. Bundan ötürü devlet kuruluşu diye bir imaj oluşmuş” diye konuştu. Kızılay’ın akla gelen ilk hizmeti sorulduğunda, ilk sırada yüzde 77.1’lik oranla kan hizmetlerinin geldiğini vurgulayan Akar, bunu deprem, sel gibi afet durumlarında yardımların takip ettiğini bildirdi. Kızılay’ın kan hizmetlerine yönelik bilgi veren Akar, Güvenli Kan Projesi’ni başlattıklarını hatırlatarak şunları söyledi: “2005’te başladığımızda Türkiye genelinde 305 bin ünite zorla toplanmaktaydı. Bugün, 31 Aralık 2014 itibariyle 1 milyon 865 bin ünite kan topladık. Bu da; çarpı üçü kadar hastaya şifa oldu. Türkiye’nin her santimetrekaresinden kan topluyoruz. Türkiye’deki hastanelerin yüzde 95’inin kan ihtiyacını Türk Kızılayı tek başına gönüllü insanlardan topladığı kan ile karşılamaktadır.”
'MİT TIR'larıyla bizim bir ilgimiz yok'
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, “Adana ve Hatay’da durdurulan MİT TIR'larında Suriye’deki Türkmenlere yardım götürüldüğü ve bunun organizasyonunu Kızılay’ın yaptığı belirtilmişti. Bu Kızılay’ın organizasyonu muydu?” şeklindeki soruya, “Bahsedilen olayla Türk Kızılay’ının ilgisi yoktur” yanıtını verdi. Kızılay’ın insani yardım faaliyetleri hakkında da bilgi veren Akar, Suriye sınırından Şam’a kadar insani yardım malzemesi ulaştırdıklarını belirterek, “Yaklaşık 1 milyar TL’lik yardım malzemesini Suriye sınırından diğer tarafa verdik. Bunların içinde un, ekmek, şeker, ilaç, battaniye, çadır, kadın ve bebekler için ihtiyaç malzemeleri gibi malzemeler yar alıyor. Bunlar Şam’a kadar gitmiştir, gitmeye de devam edecektir” dedi. Türkmenlere de sürekli insani yardım malzemesi sevk ettiklerini ifade eden Akar, “Kuzey Irak ve Kerkük tarafına gönderdiğimiz TIR sayısı 200’ü geçmiştir.Hiçbir zaman din, dil, ırk ayrımı yapmıyoruz. Türkmenler kadar Kürt, Ezidi, Hristiyan, Süryani, Ortodoks kardeşlerimize de, bölgede yaşayan ve insani yardıma ihtiyacı olan herkesin yanındayız, yardım ediyoruz. Hatta biraz daha ileriye gideyim, orada insani yardıma ihtiyacı olan arkadaşlarımızın işareti üzerine, İstanbul’da yaşayan bir kısım Ermeni ve Süryani cemaatine de sürekli yardım ediyoruz” dedi.
Tencere 365 gün kaynayacak
Ülke genelinde daha önce sadece ramazan ayında hizmet sunan Türk Kızılayı’na ait aşevleri artık 365 gün boyunca ihtiyaç sahiplerine yemek verecek. Türk Kızılayı Genel Müdür Yardımcısı Mintez Şimşek, “Son yıllarda Türkiye’nin komşu ülkelerden çok sayıda göç alması ve bakıma muhtaç olan yaşlı nüfusun artması bu kararı almamızda etkili oldu” dedi. Şimşek, “Türkiye genelindeki 13 aşevimizde her gün yaklaşık 10 bin kişiye sıcak yemek veriyoruz. Bundan sonra da Türkiye’nin herhangi bir yerinde açılan Türk Kızılayı’na ait aşevleri belirli dönemlerde değil 365 gün boyunca hizmet verecek” diye konuştu.