Kitabın "e" hali yaygınlaşıyor

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla yayılan e-kitap uygulaması, yayıncılık sektöründe önemli bir pazar payı taşıyor. Dijital yayıncılığın gelecekte daha da büyüyeceği ve önem kazanacağı öngörülürken, yayıncıların, yazarların ve dağıtımcıların plan

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





ANKARA  - Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızlı şekilde yayılan e-kitap uygulaması, yayıncılık sektöründe önemli bir pazar payı taşıyor. Dijital yayıncılığın gelecekte daha da büyüyeceği ve önem kazanacağı öngörülürken, yayıncıların, yazarların ve dağıtımcıların planlarını buna göre yapmaları öneriliyor. Öte yandan alanın yeni olması ve yeni uygulamalar endişeleri de beraberinde getiriyor.


Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün,  Türkiye'de dijital yayıncılık sektörünün çok yeni olduğunu, bunun bazı belirsizlikleri de beraberinde getirdiğini söyledi. Uluslararası kitap fuarlarında katılımcıların ve ziyaretçilerin dijital yayıncılığı kabullendiklerini gözlemlediklerini anlatan Üstün, Türk edebiyatını yurt dışında tanıtmak için çevirinin yanı sıra teknolojiye de ihtiyaç olduğunu belirtti.

Elektronik kitap ticaretinin dünyada yayıncılık alanında önemli bir yeri olduğuna değinen Üstün, Türkiye'deki sektörün de buna göre hazırlık ve plan yapması gerektiğini bildirdi. Dijital çağın gereklerine uyulması gerektiğini ifade eden Üstün, "e-Kitap ticaretinde ve uygulamalarında gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmasını çok önemsiyoruz. İçeriklerin ve hakların güvenliğinin sağlanması çok önemli" dedi.

Altyapı sorunları nedeniyle biraz ağır ilerlese de Türkiye'nin dünya ölçeğinde e-kitap satışlarını yakalayacağına inandığını dile getiren Üstün, şunları kaydetti: "e-Kitap sevilirse çok ses getirecektir. e-Kitap gerçeğini ve internet teknolojisini kabul ederek mevcut duruma yoğunlaşmamız gerekiyor. Türkiye'de dijital yayıncılık henüz bebeklik döneminde. Bütün yayıncılar, yazarlar, çevirmenler kısaca yayın işiyle uğraşan bütün profesyoneller endişeli.

Bu endişenin nedeni alanın yeni olması ayrıca alışkın olmadığımız yenilikler getirmesi. e-Kitap bir çalışma ve maliyet getiriyor. Kitaplarınızı farklı formatlarda okuyucunun hizmetine sunmanız lazım. e-Kitap, KDV uygulaması, vergisi, satışı, takibi, güvenilirliği hepsi şu anda soru işareti. Yayıncılarımızın ve yazarlarımızın veya sektörün e-kitap konusunda yatırım yapma, düşünme, uygulama ve pazarlama yöntemlerinde hata yapmama zamanı."

2011'de, bin 314 e-kitap yayınlandı

Elektronik yayıncılık sektörünün Türkiye'de yeni geliştiğine dikkati çeken Üstün, şu bilgileri verdi: "e-Kitap, tüm yayıncılık sektörü içindeki yeri henüz yüzde 0,3 civarında ama yeni bir alan olmasına rağmen ciddi bir hacim büyümesi içine girdi. Sadece 2010 ile 2011 yılları arasında e-Kitap satışları yüzde 100'ü aşan bir büyüme yaşadı. 2010'da ülkemizde yayınlanan e-kitap sayısı 646 iken, 2011'de ilk kez 1000 barajı aşılarak bin 314 e-kitap yayınlandı. En çok yayınlanan materyaller e-kitap ve web ortamında yayınlanan online dergiler."

Üstün, Türk eğitim sisteminde yeni bir uygulama olan Fatih Programı'na ilişkin, "Bu devrim niteliğinde bir program. Türkiye'de etki gücü en yüksek programlardan biri olacak. Kitapla ilgili herkesi, her kesimi maddi ve manevi anlamda iyi etkileyeceğini umuyorum. 15 milyon öğrenciyi ve ailelerini kitapla, kültürle, internetle diyaloğa geçirecek büyük bir devrim" değerlendirmesinde bulundu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir