Kirlilik ve avlanma Karadeniz'i tüketiyor
Rize Üniversitesi'nin yürüttüğü çalışmanın sonuçlarına göre Avrupa'dan taşınan atıklar ve aşırı avlanma nedeniyle Karadeniz'de balık türü 161'den 102'ye düştü.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
RİZE - Rize Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semih Engin, literatürde Karadeniz'de 161 balık türünün yaşadığı söylense de yaptıkları çalışmada 102 balık türünü tespit edebildiklerini söyledi. Engin, gazetecilere yaptığı açıklamada,
Karadeniz'deki balık türlerinin azalmasında birinci etkenin aşırı avlanma, ikincisinin ise kirlilik olduğunu belirtti. Kirliğin genellikle Avrupa'dan gelen Tuna, Dinyeper ve Dinyester nehirleri ile gerçekleştiğini ifade eden Engin, şöyle devam etti:
"Karadeniz'in kirlenmesinde Türkiye'nin payı nispeten az. Tuna, Dinyeper ve Dinyester'in toplam su miktarı Karadeniz'e dökülen toplam nehir girdisinin yüzde 67'sini oluşturmaktadır. Bu üç nehir, sanayi atıklarını ve geçen yıl Macaristan'ın neden olduğu kırmızı çamuru Karadeniz'e taşımıştır. Uluslararası sözleşmelerle bu durumun önüne geçilmeye çalışılsa da kirletici etkileri hala devam etmektedir."
Karadeniz'e kıyısı olan 6 ülke olmasına rağmen nehirler vasıtasıyla 21 ülkenin kirleticilerinin Karadeniz havzasında biriktiğini dile getiren Engin, şöyle konuştu:
"Karadeniz'in Türkiye kıyılarında ciddi sanayileşme olmamasına rağmen, kıyı şeridine yakın yerleşimden dolayı evsel atıkların direkt denize deşarjı olumsuz etkiler oluşturuyor. Sakarya, Kızılırmak, Yeşilırmak gibi büyük nehirler de İç Anadolu'daki sanayi atıklarını Karadeniz'e taşıyor. Karadeniz Bölgesi'nde organik tarımın yeterince yaygınlaşmamış olması da tarımsal faaliyetlerde kullanılan zirai ilaçların ve gübrelerin yağışlarla derelere ve denize ulaşmasına neden oluyor."
Besin zincirindeki azalma hamsiyi etkileyecek
Sağlıklı bir ekosistemin göstergesi olan büyük avcı balıklarının artık Karadeniz'de yaşamaması veya sayılarının oldukça azalmasının Karadeniz ekosisteminde bazı şeylerin yanlış gittiğinin göstergesi olduğunu dile getiren Engin, "Örneğin mahmuzlu camgöz köpek balığı türüne 10-15 yıl öncesine kadar fazla rastlanılmasına rağmen günümüzde bu sayı oldukça azaldı. Bu türün Karadeniz'deki nesli tehdit altındadır" diye konuştu.
Karadeniz'e akan nehirler ve akarsuların sadece kirleticileri taşımadıklarını vurgulayan Engin, şunları kaydetti: "Nehirler bitkisel organizmalar için yaşamsal önem arz eden birçok besleyici minerali de Karadeniz'e taşırlar. Bunlar besin zincirinin temel yapı taşlarıdır ve Karadeniz'in verimliliğinin nedenidir. Son yıllarda inşa edilen onlarca baraj ve hidroelektrik santralleri, Karadeniz'e giriş yapan besin zincirinin temel yapı taşlarını önemli ölçüde engellemektedir. Bunun Karadeniz'e olan etkilerini zaman içerisinde görülebilecektir. Besin zincirindeki bu azalma öncelikle hamsiyi etkileyecektir."
(AA)
Bu konularda ilginizi çekebilir