Kimse Türkiye'nin gücünü test etmesin

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrail'i terör konusunda sorumlu davranmaya çağırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – İsrail'in, Türkiye'ye misilleme olarak PKK'ya askeri destek sağlayabileceği iddiaları ile ilgili Türk hükümetinden sert tepki geldi. İsrail'i uyaran Dışişleri Bakanı Ahmet Davutloğu, PKK'nın, Türkiye'yi zaafa düşürmek için bir "araç" haline getirildiğini vurgularken, Türkiye'ye hiç kimse "şantaj yapamayacağı"nın altını çizdi. Davutoğlu, "İsrail veya x ülke, kim olursa olsun teröre verilebilecek her türlü destekte mutlaka karşılığını görecektir. Bunun da herkes tarafından bilinmesi lazım. Hiç kimse Türkiye'nin gücünü test etmeye kalkmamalıdır" şeklinde konuştu.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'yi ziyaret eden Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota ile İstanbul'da yaptığı görüşmenin ardından Conrad Otelinde düzenlenen ortak basın toplantısında bir soru üzerine İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın, PKK'ya askeri destek sağlama planının olduğu savları ile ilgili bu konudaki haberlerin yalanladığını anımsatarak İsrail'i sert dille uyardı.

Türkiye'ye hiçkimse şantaj yapamaz

"Prensip olarak İsrail Dışişleri Bakanı'nı pek muhatap almadığı"nı ifade eden Davutoğlu, ama bugün terör sorununun ön plana çıktığı 11 Eylül günü olduğuna işaret ederek, PKK'nın Türkiye'ye zaafa düşürmek için "maalesef bir araç haline getirildiği'ni vurguladı.

Türkiye'ye hiç kimse "şantaj yapamayacağı"nın altını çizen Davutoğlu, diğer bir sorunun karşısında İsrail için "teröre karşı mücadele konusunda her sorumlu ülke gibi İsrail sorumlu davranmalı her şeyden önce" dedi.

Örgüt üzerinden yürütülen güç mücadelesi

"Öyle bir söylentinin İsrail basında yer almış olması bile, hem kamuoyunda haklı bir infiale sebebiyet verdiği"ni anlatan Davutoğlu, hükümet nezdinde de araştırma ve tepki verme konusunun olduğunu belirterek, "İsrail, bunu yalanladı ama önemli olan İsrail veya x ülke, PKK terör örgütünü bir araç olarak kullanmayı düşünüyorsa ki, geçmişte böyle düşünenler olmuştu, kullananlar olmuştu, o da şunu gösteriyor ki, bu örgüt üzerinden yürütülen bir güç mücadelesidir" dedi.

Türkiye'yi hiç kimse zaafa uğratamaz

Bu konuda da vatandaşların, siyasi düşünce farkı gözetmeksizin, etnik köken farkı gözetmeksizin bir vücut halinde İsrail ile böyle bir ilişki içinde olan kim olursa olsun ona karşı mücadeleyi daha da güçlü bir biçimde sürdürmelerinin önemini de vurgulayan Davutoğlu, şu uyarı da yaptı:

"İsrail veya x ülke, kim olursa olsun teröre verilebilecek her türlü destekte mutlaka karşılığını görecektir. Bunun da herkes tarafından bilinmesi lazım. Önemli olan terör örgütünün bugün böyle bir araca dönüşmüş olmasıdır. Ama Türkiye'yi hiç kimse zaafa uğratamaz, hiç kimse Türkiye'nin gücünü test etmeye kalkmamalıdır. Bu konuda bizim net ve ilkesel pozisyonumuzu bundan sonra da sürdüreceğiz."

İsrail, ne yapması gerektiğini bilir

Ahmet Davutoğlu, "iki ülke arasındaki güven bunalımının ortadan kalkması için İsrail ne yapmalı" yönündeki bir soruya da "Güven bunalımının ortadan kalkması için İsrail, ne yapması gerektiğini bilir" karşılığını verdi.

Davutoğlu, "Açık denizlerde sivil insanları öldürüyorsanız, o bölgede artık hukuka saygı göstermiyorsunuz, bunun gereğini de yapmıyorsunuz demektir. O bakımdan, bu yalnızlaşma İsrail için kaçınılmazdır" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir