Kılıçdaroğlu: Tam bir skandal

CHP Genel Başkanı, Türkiye'nin KKTC'deki Büyükelçisi Kaya Türkmen'in görevinden alınmasının "tam bir skandal" olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin KKTC'deki Büyükelçisi Kaya Türkmen'in görevinden alınmasının "tam bir skandal" olduğunu dile getirerek, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ülkeye büyükelçi atayacaksınız, 6 ay sonra görevden alacaksınız, böyle bir örnek var mı" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, İstanbul'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. TBMM'de kabul edilen Yargıtay ve Danıştay'ın daire ve üye sayısının arttırılmasını öngören yasayla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yaptığı "imzalarken bir kez daha düşünmeli" çağrısının anımsatılmazı üzerine Kılıçdaroğlu, yasa hazırlanırken ilgili kesimlere danışılmadığını, tasarının hazırlanış şeklinin de Başbakanlığın "Yasalar Nasıl Hazırlanır" yönetmeliğine de aykırı olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Eğer bu kadar ciddi bir tasarı parlamentoda sağlıklı bir tartışma ortamı bulmadan yangından mal kaçırır gibi yasalaştırılıyorsa Sayın Cumhurbaşkanı'nın, bunun üzerinde durması lazım. En azından ilgili tarafların görüşlerini alması lazım. Ben kendisine samimi bir çağrıda bulundum. Çünkü toplumun önemli bir kesiminin tedirginlik duyduğunu biliyoruz. Yargı üzerinde oyun oynamak, hele yargıyı siyasallaştırmanın, demokrasimizin geleceği açısından da ciddi bir tehlike oluşturacağını umuyorum Sayın Cumhurbaşkanı da çok iyi biliyordur. O nedenle kendisine böyle bir çağrıyı samimiyetle ve iyi niyetle yaptım."

"Tarihte böyle bir örnek yok"

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen'in görevinden alınmasını da değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Tam bir skandal arkadaşlar. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ülkeye büyükelçi atayacaksınız, 6 ay sonra görevden alacaksınız, böyle bir örnek var mı?" diye sordu.

Bir gazetecinin "Görevden alma olmadığı söyleniyor" demesi üzerine Kılıçdaroğlu, "Bir kişinin görevden alımı ne demektir? Yerine bir atama yaptığınız zaman ne yapıyorsunuz, onu merkeze alıyorsunuz demektir. Dışişleri Bakanlığı bunu bilmiyor mu? Ama o da Hükümet'e yaranmak için ‘Hayır biz görevden almadık.' Görevden almıyorsanız 6 ay içinde ne oldu da bir büyükelçiyi görevden alıyorsunuz?" diye konuştu.

"Varsa bir şey gider aklanırız"

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun bugün Diyarbakır'da yargılanacak olmasını da "Olabilir arkadaşlar, yargıdan kim korktu ki biz de korkacağız. Varsa bir şey gider aklanırız. Biz dokunulmazlıkların kaldırılmasını isteyen bir siyasal partiyiz. Şikayet olabilir, asılsız ihbarlar olabilir, haklı gerekçeler olabilir. Herkesin gidip yargıda aklanmasını isteriz" şeklinde değerlendirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir