Kıbrıs Türkü yeni cumhurbaşkanını seçiyor

Saat 08.00'de başlayan oy kullanım işlemi saat 18.00'e kadar devam edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) halk, yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başında.

Kıbrıs Türk halkı gelecek 5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanını belirlemek üzere saat 08.00'den itibaren oy kullanmaya başladı. Oy kullanma işlemi saat 18.00'e kadar devam edecek.

164 bin 72 kayıtlı seçmen, KKTC genelindeki 629 sandıkta oy kullanacak. Oy verme işleminin tamamlanmasının hemen ardından oy sayımına geçilecek. Yaklaşık 2 bin kişinin görev aldığı seçimde, resmi olmayan sonuçların saat 19.00 sularında belli olması bekleniyor.

Bugünkü cumhurbaşkanlığı seçimi, 1976'dan bu yana, Kıbrıs Türkünün kendi devlet çatısı altında, devlet başkanlığı veya cumhurbaşkanlığı için 8. seçimi.

Kıbrıslı Türkler, 20 Temmuz 1974'teki Barış Harekatı'ndan sonra Kuzey Kıbrıs'ta 13 Şubat 1975'te kurdukları Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin (KTFD) başkanını seçmek için 2 kez, 15 Kasım 1983'te kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanını seçmek için de 5 kez seçim yaptı.

Mevcut Kıbrıs sorunu nedeniyle, cumhurbaşkanlığını kazanacak olan aday aynı zamanda, Kıbrıs sorunun çözümü için "müzakerecilik" görevini de üstlenmiş olacak.

Eroğlu ve Talat yarışacak

Seçime 6'sı bağımsız 7 aday katılıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mehmet Ali Talat, bağımsız adaylar Tahsin Ertuğruloğlu, Mustafa Kemal Tümkan, Arif Salih Kırdağ, Zeki Beşiktepeli ve Ayhan Kaymak yarışıyor.

Seçimi, Eroğlu kazanırsa, 15 Kasım 1983'de kurulan KKTC'nin Rauf Denktaş ve Mehmet Ali Talat'dan sonra 3. Cumhurbaşkanı olacak.

Derviş Eroğlu bugüne dek 4, Mehmet Ali Talat da 3 kez aday oldu.

Talat, yüzde 69.58 ile en düşük katılımın olduğu 2005 cumhurbaşkanlığı seçiminde, ilk turda yüzde 55.59 oy alarak cumhurbaşkanı seçilmişti. Eroğlu aynı seçimde yüzde 22.73 oy almıştı.

Eroğlu, oyunu Gazimağusa'da, Talat ise Girne'de kullanacak. Her iki aday da saat 10.00'da sandık başına gidecek.

164 bin seçmen oy kullanacak

Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Lefkoşa'da 51 bin 381, Gazimağusa'da 43 bin 4, Girne'de 31 bin 233, Güzelyurt'ta 21 bin 214 ve İskele'de 17 bin 240 olmak üzere toplam 164 bin 72 seçmen oy kullanabilecek.

Bir adayın seçilebilmesi için en az geçerli oyların yüzde 50'sinden bir fazlasını alması gerekiyor.

Hiçbir aday bu orana ulaşamazsa, seçim ikinci tura kalacak ve 25 Nisan Pazar günü en çok oyu alan iki aday arasında yapılacak.

Saat 19:00'a kadar yayın yasağı var

KKTC Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Seçim ve Halk Oylaması Yasası uyarınca, saat 19.00'a kadar radyo, televizyon ve her türlü yayın organının seçimlerle ilgili haber, tahmin ve yorum yapmalarının yasak olduğunu duyurdu.

YSK'nın duyurusuna göre, 19.00-21.00 saatleri arasında radyo ve televizyonlarda seçimlerle ilgili olarak sadece YSK tarafından verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek, saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak.

YSK'nın duyurduğu, seçim gününe ilişkin diğer bazı yasaklar da şöyle:

"Oy verme günü, her ne surette olursa olsun alkollü içki satılması, umumi yerlerle umumi mahallerde her çeşit alkollü içki satılması, verilmesi ve içilmesi yasaktır; bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır. Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir. Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz."

Seçmenin oyunu kullanabilmesi için, üzerinde fotoğrafı bulunan ve kimliğini kanıtlamaya yarayan resmi bir belge sunmak zorunda.

YSK duyurusuna göre, resmi belge, "Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD) döneminde veya KKTC döneminde yurttaş olanlara verilen kimlik kartını veya polis kimlik kartını veya KTFD veya KKTC pasaportunu veya KKTC sürüş ehliyetini" kapsıyor. Bu belgelerden birini sunmayan oy kullanamaz.

Cep telefonu, fotoğraf makinesi, telsiz ve benzeri cihazlarla oy kullanmak da yasak.

Bu konularda ilginizi çekebilir