Kıbrıs sorununda umut veren gelişmeler
New York'taki üçlü zirvenin ardından, uzmanlar Ocak'taki zirveyi Kıbrıs sorununda "son tango" olarak değerlendirdi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LEFKOŞA - Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için 1969'da Beyrut'ta başlayan müzakereler, 30-31 Ekim'de New York'ta yapılan dördüncü üçlü görüşme ile yeni bir aşamaya geldi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun başkanlığında, New York'ta Long Island bölgesindeki Greentree çiftliğinde 30-31 Ekim tarihlerinde, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın yaptığı üçlü görüşmenin sonuçları, yıllardır devam eden ve Kıbrıs Rum yönetimin 1 Mayıs 2004'de AB üyesi olmasıyla da daha karmaşık hale gelen sorunun çözümü yönünde yeniden umut verdi.
Ocak'ta son tango zirvesi
Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Hasgüler, 5. zirvenin Ocak ayında yeniden toplanacak olmasını ve devamında da çoklu konferansın gündeme gelmesini, "KKTC ve Türkiye'nin son 3 yıldır vurgu yaptığı müzakerelere bir takvim konması tezinin kabulü" olarak niteledi.
"Ocak zirvesi bize, Kıbrıs sorununun nereye gideceğini gösterecek" diyen Hasgüler, Ocak'taki zirveyi, "son tango zirvesi" olarak değerlendirdi.
Ya anlaşma ya bölünme
UKÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Tüzünkan da Rum tarafının AB dönem başkanlığı öncesinde, adada ikinci bir referandum süreci yaşanacağı beklentisinde olduğunu ifade ederek, "Referandum sonucuna göre adada ya bir anlaşma olacaktır ya da Kıbrıs kalıcı bir şekilde bölünecektir" dedi.
Zirve sonrasında ise uluslararası konferans toplanarak daha hassas konuların garantör ülkelerle birlikte değerlendirileceğini ifade eden Tüzünkan, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Benim beklentim Kıbrıs Rum tarafının AB dönem başkanlığı öncesinde bir referanduma gidilebileceğidir; Annan referandumu sonrasında Kıbrıs'ta ikinci bir referandum süreci yaşanacağıdır. Referandum sonucuna göre adada ya bir anlaşma olacaktır ya da Kıbrıs kalıcı bir şekilde bölünecektir."
Bu konularda ilginizi çekebilir