Kerkük-Yumurtalık anlaşması için gün sayılıyor
Taner Yıldız Kerkük-Yumurtalık boru hattı konusunda "bir hafta 10 gün içinde anlaşmış oluruz" dedi
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı ile ilgili yeni bir anlaşma yapmak için merkezi Irak hükümeti ve Irak Petrol Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini belirterek, "Zannediyorum 1 hafta 10 gün içerisinde anlaşmış oluruz" dedi.
Yıldız, ekonomi muhabirleri ile Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü lokalinde bir araya geldi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Türkiye'de kullanılan doğalgazın sadece yüzde 2-2,5'unun yerli kaynaklardan karşılandığına dikkat çeken Yıldız, şu anda kömürden gazlaştırma faaliyetleri yürütüldüğünü ve bu konuda ABD ile çalışıldığını söyledi.
Konuyla ilgili ABD ile kurulan bir işbirliği anlaşması bulunduğunu belirten Enerji Bakanı, "Bu çalışmalar olgunlaştığı zaman kamuoyu ile paylaşacağız. Bizim kömürün buna ne kadar uygun olduğuyla alakalı ABD'ye numune de gönderdik. Ne kadar gaz elde edileceği yönünde teknik çalışmalar yapılıyor" diye konuştu.
Meksika'da enerji bakanları zirvesi var
Bu hafta sonunda Meksika'da 30 ülkeden enerji bakanları ile AB enerji komiserinin katılacağı çok önemli bir toplantı yapılacağını da belirten Yıldız, kendisinin bu toplantıya katılacağını duyurdu.
Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattı
Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattıyla ilgili anlaşmanın bu ay içerisinde bittiğini hatırlatan Enerji Bakanı, tekrar yeni bir anlaşma yapmak için merkezi Irak hükümeti ve Irak Petrol Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.
Irak tarafıyla son bir görüşme daha yapılacağını ifade eden Taner Yıldız, "İki konu kaldı, o iki konuda da mutabakat sağlamamız halinde süresi 15-20 yıllık olmak kaydıyla inşallah yeni bir anlaşma yapacağız. Kerkük-Yumurtalık 70 milyon ton kapasitesi olan bir ham petrol boru hattı. Boru hattının yaptığı iş itibariyle Irak'ın normalleşmesi itibariyle baktığımız zaman önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacağını düşünüyoruz" dedi.
Söz konusu hattan 3 yıl içerisinde minimum 35 milyon tonluk, 5-6 yıl içerisinde de 70 milyon kapasitenin yakalanmaya çalışılacağını kaydeden Yıldız, !Şu anda hem stratejik açıdan, hem de Irak'ın kaynaklarını ihraç edebilmesi açısından önemli bir boru hattı. Zannediyorum 1 hafta 10 gün içerisinde anlaşmış oluruz, herhangi bir problem burada görülmüyor" diye konuştu.
Elektrik fiyatları
TETAŞ'ın 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren uygulayacağı toptan satış fiyatlarına zam istemediği hatırlatarak, 'Bunun Nisan'da elektrik fiyatlarına zam gelmeyeceği anlamına geldiğini söyleyebilir miyiz?' şeklindeki sorular üzerine Yıldız, otomatik fiyatlandırma mekanizması içerisinde havuza 4 tane rakam atıldığını, TETAŞ'ın verdiği fiyatın da bunlardan sadece biri olduğunu söyledi.
Yıldız, "O havuzda ne rakam çıkacak şu anda bilmiyoruz. Çıkan rakamı kamuoyu ile paylaşırız" dedi.
Azerbaycan doğalgazı
Yıldız, 'Azerbaycan doğal gazı konusunda rakamda gelinen nokta nedir?' şeklindeki soru üzerine, Azerbaycan'la yaşanan sorunun temel olarak ne fiyatlardan, ne taşıma, ne de miktarlardan kaynaklandığı kanaatinde olmadığını söyledi.
Azerbaycan ile son 1,5 ay içerisinde yeni bir görüşme yapılmadığını, bunun da normal olduğunu belirten Yıldız, bölgedeki siyasi olayların Azerbaycan ile yapılan anlaşmada tesirli olduğunu kaydetti.
Yıldız, "Yaptığımız teklifin kabul edilebilir, piyasa şartlarına uygun bir teklif olduğunu söylemiştim. Ben Azeri kardeşlerimizle eninde, sonunda bir sıkıntı yaşamadan sonuca gideceğimiz kanaatindeyim" dedi.
Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattında ne kadarlık bir kaynak garantisi alındığı ve Rus tarafının ne kadarlık pay alacağının sorulması üzerine Yıldız, şunları kaydetti:
"Samsun-Ceyhan hattında ilgilendiğimiz ve ilgilenmediğimiz kısımlar var. İlgilendiğimiz kısım anlaşma metninde olan özellikle Rusya'nın belli bir oranda petrol koyması ve petrol geçmesiyle alakalı hem kendi petrollerinin, hem de Kazak petrollerinin hattan geçmesiyle ilgili gelişmeler. Biz bu boyutuyla ilgileniyoruz. Ama hisseler yüzde kaç olacak, Çalık yüzde 10 mu, 40 mı alacak, ENI kaç alacak? bu kısmı ile ilgilenmiyoruz, bunları şirketlere bırakıyoruz. Bu konuda benim bir bilgim yok. Benim için önemli olan buradan petrolün geçmesi ve boğazlardaki yükün azaltılması"
Yıldız, söz konusu hattan akacak petrolle ilgili 30 milyon ton miktar ile bir referans noktası oluşturulmaya çalışıldığını da bildirdi.
Nükleer enerji
Özellikle Mayıs ayının başına kadar Rusya Federasyonu ile nükleer santrallerin kurulmasıyla ilgili temel 4-5 başlığın bitirilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, "Zaman zaman kamoyunda tartışılıyor (burası deprem hattında mı bulunuyor, acaba yapılmayacak mı lisansı yenilenecek mi) gibi bütün bunların hepsi bu süre içerisinde elden geçiriliyor. Tabiiki görüşmeler sırasında heyetlerin birbirine sunacağı yeni teklifler olabilir, bunlar da tarafımızdan değerlendiriliyor" dedi.
"Rusya doğal gazında "al ya da öde" yükümlülüğünde bir gelişme var mı" şeklinde soru üzerine Bakan Yıldız, Rus yetkililerinin, bu konuda bir yaklaşım göstereceğini ancak bunu sistematize etmeyeceklerini açıkladıklarını, kendilerinin de bunu saygıyla karşıladığını kaydetti.
Al ya da ödenin kontrat yükümlülüklerinin kendi dönemlerinde yapılmadığına işaret eden Yıldız, şöyle konuştu:
"(Al ya da ödeye bu yıl içinde düşer miyiz?) derseniz tüketim verilerine baktığınızda ve mevcut kontratlara baktığınızda al ya da öde ile ilgili bir sıkıntı görünüyor, ama bunun kontratlarının tarafımızdan yapılmadığını, zamanında bunların herhangi bir fleksibiliteye maruz bırakılmadığını söyleyebilirim. Daha fleksibıl (esnek) bir anlaşma yapılabilirdi. Ülkelerin büyüme hızlarının yüzde 1,2,3 olduğu bir ortamda yüzde 15-20'lik düşüşler çok ciddi rakamlar. Biz şu anda kontratlara dayalı değil, ama iki ülke ilişkilerine dayanan daha hissi bir yaklaşım göstererek bir uzlaşı alanı bulmaya çalışıyoruz"