Kentsel dönüşüm alanları genişletiliyor
TSK, MSB tahsisli ve tahsissiz kullanılan yerlerin MSB'nin muvafakatı alınmadan kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilmemesini öngören önerge tartışmaya neden oldu.
ANKARA- Büyükşehir belediyelerinin kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayacağı alanları genişletmeyi öngören kanun teklifi TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edildi.
Belediye Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, alt komisyon metni üzerinden görüşüldü.
Teklifin tümü üzerinde söz alan MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, öngörülen düzenlemelerle büyükşehir belediyelerinin çekişme içinde olduğu ilçe belediyelerinin binasına bile el koyup kentsel dönüşüm alanı ilan edebileceğini öne sürdü.
BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, teklifle Ankara'nın soluk aldığı yeşil alanların kentsel dönüşüm alanı içine sokularak, "yağma edilebileceğini" iddia etti.
CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, teklifin Anayasa'ya aykırılıklar içerdiğini ileri sürerek, bu aykırılıkların belirlenmesi için teklifin Anayasa Komisyonunda da görüşülmesini istedi.
AK Parti Çankırı Milletvekili Nurettin Akman, geçmişte Ankara'nın Mamak ve Keçiören başta olmak üzere bazı ilçelerindeki mahallelerin köy görünümünde olduğunu söyledi. Ancak yapılan kentsel dönüşüm projeleri ile bu yerlerin çehresinin değiştiğini ifade eden Akman, Esenboğa Havalimanı yolundaki gecekonduların yıkılarak yerlerine yeşil alan ve modern binalar yapıldığını kaydetti.
TSK önergesi tartışmaya neden oldu
CHP'li komisyon üyelerince verilen "Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), Milli Savunma Bakanlığına (MSB) tahsisli ve tahsissiz kullanılan yerlerin MSB'nin muvafakatı alınmadan kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edilmemesini" öngören önerge tartışmaya neden oldu.
Önergeye destek veren BDP'li Yaman, TSK'nın Ankara içinde birçok yerinin olduğunu belirterek, teklifin bu haliyle geçmesiyle, bu yerlerin kentsel dönüşüm kapsamına alınma tehlikesi olduğunu ifade etti.
MSB temsilcisi Hakim Yarbay Fikret Eres de askeri alanların, ülkenin güvenliği ve savunması ile ilgili olan cephanelikler, askeri eğitim alanları ve havaalanlarını kapsadığını belirtti. Bu yerlerin ayrı bir önemi olduğunu anlatan Yarbay Eres, bu yerler veya yakınlarında kentsel dönüşüm alanları yapılmak istenmesi halinde, MSB ile görüşülmesinin zorunluluk olduğunu ve bunun da kamu yararı taşıdığını bildirdi.
AK Parti'li Kıyıklık ise hiçbir belediyenin, cephaneliği kentsel dönüşüm alanı ilan etmeyeceğini söyleyerek, "15 yıl İstanbul'da belediye başkanlığı yaptım, bu sorun yüzünden bir kavşağı yapamadım" dedi.
AK Partili vekil öndergesini geri çekti
CHP Mersin Milletvekili Ali Oksal da AK Parti Hatay Milletvekili Abdülhadi Kahya'nın kendileriyle aynı doğrultuda önerge verdiğini, ancak Başkan Akbulut'un verdiği 5 dakikalık aradan sonra önergesini geri çektiğini söyledi. Oksal, "Sayın vekil, yanımıza gelip önergelerinin aynı mahiyette olduğunu ve birlikte verebileceklerini söyledi. Ancak arada ne oldu da önerge geri çekildi?" diye sordu.
MSB temsilcisi Erkan Altun, askeri bölgeler ve cephaneliklerin 400 metre yakınına kadar olan bölümde de vatandaşların arsalarının olabileceğini ifade ederek, "Bu yerler için de kentsel dönüşüm alanı ilan etme tehlikesi var. Bu yüzden önerge kabul edilmeli" dedi.
Müzakerelerin ardından önerge reddedildi.
Teklifin içeriği
Teklife göre, belediyeler; konut, sanayi, ticaret alanları, teknoloji parkları, kamu hizmeti alanlarında rekreasyon ve sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek, kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak veya deprem riskine karşı tedbirler almak amacıyla, kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilecek.
Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edilecek alanın; üzerinde yapı olan veya olmayan, imarlı veya imarsız alanlar olması, alanın büyüklüğünün en az 5 en çok 500 hektar arasında olması hususlarının takdiri belediye meclisinin yetkisinde olacak.
Büyükşehir belediye ve mücavir alan sınırları içinde kentsel dönüşüm ve gelişim projesi alanı ilan etmeye büyükşehir belediyeleri yetkili olacak; büyükşehir belediye meclisince uygun görülmesi halinde ilçe belediyeleri de kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri yapabilecek.
Kentsel dönüşüm alanlarında bulunan yapıların boşaltılması, yıkımı ve kamulaştırılmasında anlaşmak gerekecek. Bu alanlar kapsamında bulunan konut sahipleri ve belediye tarafından açılacak davalar mahkemelerde öncelikle görüşülecek ve karara bağlanacak. Bu alanlarda yer alan eğitim ve sağlık alanları hariç, kamuya ait gayrimenkuller harca esas değer üzerinden belediyelere devredilecek.
Kentsel dönüşüm alanlarındaki gayri menkul sahiplerine anlaşma olması halinde, bu alanlarda hakları verilecek. Ancak İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler Kanunu kapsamına girmeyen gecekondu sahiplerine, enkaz ve ağaç bedelleri verilecek veya kentsel dönüşüm alanı dışında arsa veya konut satışı yapılabilecek. Bu kişilere, TOKİ ile işbirliği yapılarak konut da satılabilecek.
Bu alanlarda, belediyelere ait gayrimenkuller ile kamulaştırılan konutlar üzerindeki inşaatlar, belediyeler tarafından yapılacak veya yaptırılacak. Belediye ile anlaşma yapmayan veya belediyece kamulaştırılmasına gerek duyulmayan gayrimenkullerin sahiplerinden proje alanında kendilerine ayrı ada ve parselde imar hakkı verilmemiş olanlar, kamulaştırmasız el atma davası açabilecek.
Teklif, düzenleme yürürlüğe girmeden önce açılmış ve henüz karara bağlanmamış davalarda da bu hükümlerin uygulanmasını öngörüyor.