Kendi kirli tarihlerine baksınlar

Başbakan Erdoğan, Türk karşıtı Ermeni tasarısına ilişkin Fransa'ya çok sert mesajlar verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Erdoğan, Ermeni Soykırımı'nı inkar etmenin suç sayılmasını öngören tasarıyı oylayamaya hazırlanan Fransa'yı sert bir dille eleştirdi. "Umarım, Fransa Ulusal Meclisi bu yanlışından bir an önce döner" diyen Erdoğan, soykırım görmek isteyenlerin kendi kirli ve kanlı tarihlerine bakması gerektiğini vurguladı.

Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdulcelil ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan Fransa'ya çok sert mesajlar verdi.

Erdoğan, Fransa'da gündeme getirilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa tasarısının bilim adına, ifade özgürlüğü adına, insan hak ve hürriyetleri adına son derece vahim, kaygı verici ve hatta utanç verici olduğunu belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'e bir mektup göndererek, bu yöndeki kaygılarını ilettiğini vurgulayan Erdoğan, ''Sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören, 22 Aralık'ta da Fransa Ulusal Meclisi Genel Kurulunda görüşülecek olan teklifin, Türkiye-Fransa ilişkilerinde tamiri zor hasarlar açacağını sayın Sarkozy'e çok açık ve net şekilde ifade ettim. Böyle bir girişim hiç kimseye yarar sağlamaz'' dedi.

Başbakan Erdoğan şöyle devam etti: "Cezayir'de öldürülen 45 bin kişiden, 1994'de Ruanda'da 800 bin insanın katledilmesinden Fransa'nın rolü hiç tartışılmıyor. Hiçbir tarihçi, hiçbir siyasetçi bizim tarihimzde soykırım göremez. Soykırım görmek isteyenler dönsünler ve kendi kirli kanlı tarihlerine baksınlar. Umuyorum ki, Fransa Ulusal Meclisi, tarihi çarpıtma, tarihi yalanları inkar edenleri cezalandırma yanlışından bir an önce döner.

Türkiye olarak, bu kasıtlı, art niyetli, popülist, haksız ve hukuksuz girişimlere karşı, her türlü diplomatik yöntemle karşı duracağımızı burada bir kez daha vurgulamak isterim.Kendi tarihleriyle yüzleşemeyenlerin asılsız iddialar üzerinden Türkiye tarihine saldırmaları çok ciddi bir samimiyetsizlik göstergesidir. Tarih parlamentolarda yapılan oylamalarda yazılmaz"

Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 7 yıl

Başbakan Erdoğan konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Sporda Şiddet Yasası ile ilgili olarak, bazı arkadaşlarının farklı açıklamalarda bulunmuş olabileceğini belirterek, ''Ama nihai açıklama, çıkan son karardır. Dolayısıyla partimizin içerisinde, herhangi bir ayrılık-gayrılık böyle bir şey söz konusu olamaz'' dedi. Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin ise, düşüncelerinin 7 yıl olması istikametinde olduğunu bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir