Kelkit, botanik turizminden pay almak istiyor
Kelkit Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce hazırlanan "Kelkit Florası Görücüye Çıkıyor" projesi kapsamında yapılan araştırmada yöredeki bin 10 bitki türünden 137'sinin endemik olduğu belirlendi.
GÜMÜŞHANE - Kelkit Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce hazırlanan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından finanse edilen "Kelkit Florası Görücüye Çıkıyor" projesi kapsamında yapılan araştırmada, yöredeki bin 10 bitki türünden 137'sinin endemik olduğu belirlendi.
Erzincan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Ali Kandemir, Yrd. Doç. Dr. Etem Osma ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Korkmaz ile Gümüşhane Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Bahri Bayram ile Yrd. Doç. Dr. Halil Yolcu tarafından yapılan araştırma sonucunda Kelkit yöresinde, aralarında sipikor civanperçemi, peygamber çiçeği, Kelkit papatyası, ölmez çiçek, gök sakızı, top yemlik, yer sakızı, pire otu, arı otu, mavi emzik otu, gece menekşesi, sabun otu, kazan karası, çan çiçeği, anuk, hıra çiçeği gibi bitkilerin de yer aldığı 137 türün endemik olduğu anlaşıldı.
Kelkit Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Irmak, projeyi ilçenin zengin florasını tespit ederek, kayıt altına almak ve ekonomiye kazandırmak amacıyla yaptıklarını belirterek, "Çoğunluğu biyologlardan oluşan 5 akademisyen arkadaşın 1 yıl süren çalışması sonucu ilçemizde bin 10 adet bitkinin olduğunu belirledik. Her bölgede bulunmayan belli bölgeye has endemik bitki zenginliğimizin olduğunu tespit ettik" dedi.
Kelkit'in florası Fransa'nın florasından zengin
Kelkit'in endemik bitki miktarının Fransa'daki endemik bitki miktarından fazla olduğunu ifade eden Irmak, şöyle devam etti:
"Kelkit'te tespitini yaptığımız 137 endemik bitki çok ciddi bir rakam. Çünkü Fransa gibi büyük bir ülkede sadece 135 adet, Kelkit ilçemizde ise 137 adet endemik bitki var. Bu zenginlik bizi çok heyecanlandırdı. Endemik bitkiler özellikle botanik turizmi için çok önemli. Çimen Dağları, Sipikör Dağı ve Kara Dağ'ı Türkiye'nin önemli bitki alanları olarak belirlenmiş noktalardır. Buralarda çok zengin bitki kaynaklarına sahibiz. Doğada bu zenginliği çok iyi şekilde hissedebiliyoruz."
Irmak, proje ile tehdit altında olan türleri de tespit ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
'Araştırmada sadece 20-30 metrekare alanda yaşamaya devam eden bitkilerin olduğunu belirledik. Bunların koruma altına alınması için çalışmalar yapacağız. Çalışma sonunda tahminimizin üzerinde bir bitki zenginliği ile karşılaştık. İnşallah ilçemizin gelişiminde bunları kullanacağız. Botanik turizmi için önemli endemik bitkilerin olduğu Sipikor Dağı, Çimen Dağı ve Pekün Dağı'nı belirledik. İnşallah önümüzdeki dönemde turizm destinasyonuna botanik turizmini de kazandırmış olacağız. Burada biten endemik bitkileri meraklıları gelip mevsiminde görme şansı bulacak."
Yöre arıcılık için de çok uygun
Arıcılığın ilçede çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Irmak, şunları söyledi:
"İlçemizde 30 bin kovan var. Arıcılıkta da önemli bitki familyaları mevcut. Bunlar hodangiller, papatyagiller, ballıbabagiller, baklagiller ve arı otu familyasından oluşuyor. Yaptığımız araştırmada 427 çeşit ballı bitki tespit ettik. Kelkit'te bu 5 familyaya ait 427 adet ballı bitkimiz var. Kelkit'in balını daha ileriye taşımak istiyoruz. Türkiye'de ilk defa hangi nektar kaynaklarından bal toplandığını söyleyebiliyoruz.
Bitkilerin tıpta kullanılabilir olup olmadığını da araştırıyoruz. Ballı bitkilerin floradaki popülasyonunu daha da artırma yönünde çalışmalar yapacağız. Sığır kuyruğu, ada çayı gibi değişik önemli ballı bitkileri bu çalışma içerisinde yaygınlaştırmayı düşünüyoruz."