Kedi esprisiyle sitem etti

Ersin Özince, bankacılık sektörüne fazla yüklenildiğini belirterek "Banka sermayesinin iştahını kaçıracağız kaygısındayım" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'de bankacılık sektörüne fazla yüklenildiğine işaret eden Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, sitemini bu kez espri yoluyla aktardı.

Merkez Bankası'nın aldığı son munzam kararını ve sektörün durumunu CNBC-e'ye değerlendiren Özince, zorunlu karşılık oranlarındaki son artışın sürpriz olmadığını söyledi. Ekonomi yönetiminin kredi rakamına bir bütün olarak baktığını kaydeden Ersin Özince, "Bu politika vakit geçmeden gözden geçirilmeli. Üretime, istihdama, ihracata dönük kredilerin engellenmemesi için bir an önce harekete geçilmeli" dedi.

Bankacılık sektörüne fazla yüklenildiğini vurgulayan Özince şöyle konuştu: "Bir espri yapacağım. Sahibi kediyi yıkamış, kedi ölmüş. Demişler kedi yıkanır mı? O da yıkarken ölmedi, sıkarken öldü demiş. Bankacılık sektörünü bu kadar fazla sıkmak doğru değil. Önce bir dizi şube vergileri, arkasından munzam karşılığa faiz verilmemesi ile ilgili önlemler ve bütün bunların yanı sıra sektörün gereksiz yıpratılmasıyla ilgili beyanlar doğru değil. Sıkarken, banka sermayesinin iştahını kaçıracağız kaygısındayım."

"Suriye'de önce temsilcilik açacağız"

Öte yandan "Enhancing Shamgen Banking: Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün" başlıklı konferans sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özince, Suriye'de temsilcilik konusunda başvuruları bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Suriye devleti bize birçok ortaklık önerisi gönderdi. Bunların arasında Suriyeliler de olabiliyor, 'birlikte yapsak' diyorlar. Suriye'de çeşitli otorite bizi yönlendirdi. Bizim Suriye'de adımlarımız şöyle olacak; önce temsilcilik, sonra şube veya iştirak... Temsilcilik başvurusunu yaptık. Bu ülkeler her zaman söylediğim gibi bize çok benziyor. Suriye, Irak... Suriye şu anda inceleme aşamasında, tahmin ediyorum bir iki ay içinde karar verilecek."

Avea'yı yalanladı

Bu arada Ersin Özince, İş Bankasının Avea'daki hissesinin Türk Telekom’a satışı iddiası ile ilgili, "Şu anda ne böyle bir teklif ne de böyle bir değerlendirme var" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir