Keçiören-Tandoğan Metrosu imzaları atıldı

Bakan Yıldırım, Keçiören-Tandoğan, Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent hatlarının yapımına eş zamanlı başlanacağını ve 2,5 yıl içerisinde bu metroların hizmete alınacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Keçiören-Tandoğan metro hattının 1-2 hafta içerisinde yer tesliminin yapılıp, yapım çalışmalarına başlanacağını belirtti.
Keçiören-Tandoğan Metro hattının yapım sözleşmesi Bakanlık ile üstlenici Gülermak-Kolin iş ortaklığı ile imzalandı.
Bakan Yıldırım, Bakanlık Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen, Keçiören-Tandoğan metro hattının sözleşme imza töreninde yaptığı konuşmada, Kızılay-Çayyolu ve Sincan-Batıkent hatlarının ihalelerinin de yapıldığını hatırlatarak, bu iki hattın sözleşmelerinin de üstlenici firmalarla gelecek hafta imzalanacağını bildirdi. Böylece eş zamanlı olarak 3 hattın da yapımına başlanacağını ifade eden Bakan Yıldırım, her şey yolunda giderse, olağanüstü bir olay olmazsa 2-2,5 yıl içerisinde bu metroların hizmete alınacağını söyledi. 
Yer altında bazı öngörülmeyen durumların olabileceğini, bunun farkında olduklarını anlatan Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Bu yüzden de gece gündüz aralıksız çalışacağız. Yüklenicilerimizin herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamaları için elimizden gelen bütün gayreti, katkıyı göstereceğiz. Sayın Belediye Başkanımız (Melih Gökçek) 'bir an önce metroları açalım' diyor, haklı. Ankara'nın, Ankaralıların ihtiyacı var.
Ankara'da ilk işimiz
Aslında bakanlığımızın şehir içi raylı sistemlerle ilgili bir görevi olmamakla beraber, 2011 sonunda yaptığımız değişiklikle, onay da dahil yapım işlerini bakanlığımız resmen devraldı. İzmir raylı sistemini belediyeyle yapılan bir protokolle TCDD gerçekleştirmişti. Bu kapsamlı kent raylı sisteminde Ankara'da ilk işimiz.
Yıldırım, "Projenin önemli özelliklerinden bir tanesi, diğer şehir içi raylı sistemlere entegre olacak bir proje olmasıdır. Mevcut hatla yeni yapılacak hatlar entegre olacak ve hemen hemen Ankara'nın her yönüne toplu şekilde konforlu rahat bir seyahat imkanına kavuşmuş olacağız. Böylece Sincan, Eryaman, Ümitköy, Keçiören Ankara'nın uzak ilçeleri değil, adeta Ankara'nın şehir merkezinde birleşmiş hale gelecek. Sincan, Eryaman'da oturanlar metroyla evine, işine, trafik yoğunluğunda zaman kaybetmeden gitme imkanına kavuşacaklar" diye konuştu.
Yıldırım, üstlenici firmalardan, işin süresinin 880 gün olmasına rağmen, daha önce bitirmelerini talep etti. Ankaralıların büyük bir sabırsızlıkla, bir an önce bu projelerin bitmesini ve hizmete girmesini beklediklerini dile getiren Bakan Yıldırım, "Sayın Başbakanımızın açık ve net bir desteği var. Hızla tamamlanması için kaynak konusunda hiçbir kısıtlamaya gidilmeyeceğini bize söylemiş olması ve bu konuda her türlü yasal düzenlemeyi hızlı bir şekilde tamamlamak için açık destek vermesi bizim için çok önemli bir destektir, güvencedir" dedi.
143 milyon lira harcadık, gücümüz yetmedi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de projenin bitmesiyle Ankara'nın raylı sistem hattına 44 kilometrelik yeni hatların ekleneceğini belirtti. Belediye olarak, Keçiören-Tandoğan metro hattının yapımına 143 milyon lira harcadıklarını ve güçlerinin yetmediğini ifade eden Gökçek, Başbakan Erdoğan'dan yapım işini devralmalarını istediklerini, Başbakan Erdoğan'ın da kendilerini kırmadığını ve yapım işini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının devraldığını anlattı. Metro hattının yapımının 2,5 senede bitirilmesinin öngörüldüğünü hatırlatan Gökçek, Bakan Yıldırım'dan, söz konusu hattın daha önce bitirilmesini ve 2013 yılı sonunda hizmete girmesini talep etti.
Bu konularda ilginizi çekebilir