Kayseri Serbest Bölgesi'ne Avrupalı yatırımcı ilgisi

Geçen yıl ticaret hacmini 525 milyon dolara yükselten Kayseri Serbest Bölgesi'nde bir Fransız firması otomotiv yedek parçası üretimine başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mahmut SABAH

KAYSERİ-Küresel ekonomik krizin etkilerini üzerinden atan Kayseri Serbest Bölgesi, Avrupalı yatırımcı atağında. Bölgede Türk ortaklı Fransız oto yedek parça şirketi Kayser Segepo üretime başlarken, bir diğer Fransız oto yedek parça firması Twiend Limited de yakında inşaat faaliyetlerine başlayacak. Diğer oto yedek parça üreticisi Türk -Alman ortaklı Semet Limited Şirketi de temmuz sonu veya ağustos ayında üretime geçiyor. Bölgeye gelmesi beklenen 4. Avrupa firması ise TIR çekicileri ve dorse üreticisi Belçikalı Marco Polo. Kayseri Serbest Bölgesi (KAYSER) Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Büyükkılıç, bulundukları havzada kendine özgü bir cazibe merkezi haline geldiklerini belirterek sanayicileri serbest bölgede yatırıma davet etti.

Kayseri Serbest Bölgesi’nin, başta arsa temini olmak üzere, her türlü ulaşım ve altyapı hizmetlerinde yatırımcılara önemli avantajlar sağladığını söyleyen Büyükkılıç, "KAYSER’de 2010 yılı ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 25 artarak 525 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Kayseri Serbest Bölgesi Melikgazi Belediyesi sınırları içinde. Bu belediyemiz bölgeye destek veriyor ve her alanda hizmet katkısı sağlıyor. Bölge, ana yollarla hem Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’ne hem de Kuzey Çevre Yolu’na bağlandı.

Alternatif yollar açılarak ulaşımda büyük rahatlama sağlandı. Havaalanına 15, Mersin Limanı’na 320 kilometre mesafedeyiz. Kayseri-Ankara, Kayseri-Adana kara ve demiryolları bölgenin hemen yakınından geçiyor. Öteki serbest bölgelere oranla sanayi parselleri bizde çok daha ucuz" diye konuştu.

Küresel kriz döneminde bölgedeki üretici 3 firmanın kapandığını, istihdamda 400 kişilik bir düşüş yaşandığını aktaran Büyükkılıç, "Şimdi ise işletme ruhsatı talebinde kıpırdanmalar var. Kriz nedeniyle faaliyetini ertelemek zorunda kalanlar yeniden işe koyuluyor. Bölge yerli girişimcilerin yanı sıra, yabancı yatırımcıların da ilgisini çekiyor. Nitekim Fransa, Almanya ve Belçika’dan yatırımcılarımız var. Yüzde 50’si Fransız, yüzde 50’si Türk ortaklı Kayser Segepo Limited Şirketi yedek parça üretimine başladı.

Oto yedek parçası üreten diğer Fransız firması Twiend Limited Şirketi. Bu firmaya yer tahsisi yapıldı ve tesis inşaatına bugünlerde başlayacak. Diğer yatırımcı ise yüzde 50, yüzde 50 Türk- Alman ortaklığı olan Semet Limited Şirketi. Otomotiv yedek parçası üretecek bu firma da temmuz sonu veya ağustos ayında üretime geçiyor. 4. yabancı yatırımcımız ise Belçikalı Marco Polo. Yüzde 100 Belçika yatırımı. Bu firma Tır çekicileri ve dorse üretecek" açıklamasını yaptı.

Konum alanı 7 milyon metrekare olan Kayseri Serbest Bölgesi’nin imara açılan 5 milyon 550 bin metrekarelik bölümünde halen 43 firmanın faaliyet gösterdiği bilgisini veren Büyükkılıç, "Seramik, banyo gereçleri, mobilya, demir profil, boru, tekstil, boya, cam, elektrikli ev aletleri ve sentetik alanlarında üretim yapan bu işletmelere yakında Avrupalı firmalarımız da eklenecek. Bölgemizde ticaret hacmi geçen yıl 525 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ekonomik kriz öncesi 700 milyon doların üzerinde

olan bu miktar, 2009 yılında krizin etkisiyle yüzde 40 oranında azalarak 442 milyon dolara gerilemişti.

Ticaret hacminde hedef bu yıl, yeniden 700 milyon doların üzerine çıkmak" diye konuştu.

Özkantar: Bölgenin altyapı sorunu kalmadı

KAYSER Genel Müdürü Mehmet Özkantar da, bölgede etap etap yürütülen yatırımlar sayesinde hiçbir altyapı sorunu kalmadığını, arsa fiyatlarının ise 3 yıl önceki durumunu aynen koruduğunu belirtti. Bugüne kadar faaliyet ruhsatı için bölge yönetimine başvuruda bulunan 100 dolayındaki firmadan 70 kadarının ruhsat aldığını, bunlardan 45’inin tesis kurarak ihracat ağırlıklı üretime başladığını aktaran Özkantar, "Kriz döneminde bu firmalardan 3’ü kapandı.

Kayseri Serbest Bölgesi’ne yatırım yapmayı düşünen firmalara kapımız her zaman açık. Sorunlara rağmen, girişimcilere kolaylık gösteriyor, cazip fiyatlarla arsa tapusu veriyoruz" dedi. Özkantar, kriz öncesi bölgede her yıl ortalama 40 ila 50 milyon dolarlık yatırım yapıldığını, krizden kaynaklanan olumsuz yansımaların ise en çok ticaret hacmi ile ilgili verilerde görüldüğünü ifade ederek, "Kriz nedeniyle 2009 yılında 442 milyon dolara gerileyen ticaret hacmi, tekrar tırmanışa geçti. Geçen yıl yüzde 25 oranında artan dış ticaret hacmi, artış trendini bu yıl da sürdürüyor. Nitekim yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24’lük bir artış oldu. Hedefimiz dış ticaret hacmini kısa zamanda 2008 yılındaki 700 milyon dolar seviyesine çıkarmak. Üretim ağırlıklı çalışan bir bölgeyiz. Üretim amaçlı yatırımların üç yıl öncesinde olduğu gibi yine artış trendine gireceğini umuyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir