Kayseri Boston olur mu?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Güneş DOĞDU

[email protected]

Kayseri, iddialı hedefler koymaktan çekinmeyen insanların kenti. Birçok konuda liderlik yapmak istiyor. Bunu kanıta hazır olduğunu, başta sanayi olmak üzere birçok alanda kentin yöneticileri sık sık dile getirir.

Son dönemde benim üzerinde durduğum ve dikkatimi çeken konu Kayseri'nin eğitim alanındaki atağı.

Katıldığım bir toplantıda Melikşah Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Memduh Boydak, "Kayseri kendine Boston'u örnek almalı" dedi ve devam etti: "Kayseri Boston olabilir".

Tabi ilk defa dile getirilen "Kayseri Boston olabilir, bunu yapabiliriz" iddialı söylemi bana imkansız geldiğinden olsa gerek ki 'Yok artık daha neler' dememe neden olsa da düşündüğümde çok doğru bir hedef olduğu kanaatine vardım. Belki Türk toplumu olarak hayal kurma özürlü olduğumuzdan  Kayseri'nin eğitim alanındaki hayali beni şaşırttı.  

Boston'dan biraz bahsetmek gerekirse; ABD'nin kuzeydoğusunda bulunan Massachusetts eyaletinin başkenti olan Boston, iç nüfusu sadece 580 bin civarında olup Metropolitan Bölgesi 6 milyona yaklaşan nüfusuyla ABD'nin 10 büyük nüfus merkezinden biri. Massachusetts Üniversitesi, Northeastern Üniversitesi, Boston Koleji, Wellesley Koleji ve Boston Üniversitesi gibi dünyaca ünlü eğitim kurumları Boston ve civarında yer alıyor.

Kültürel ve akademik kuruluşlarıyla dünya çapında da tercih edilen bir kent. En prestijli kuruluşlardan  Harvard  Koleji bu kentte eğitim veren kuruluşlardan. 100'den fazla kolej ve üniversitede eğitim gören 250 binin üzerinde öğrencisiyle Boston Amerika'nın Atinası unvanını kazanmış. Entelektüel yönü üniversitelerle beslenen bu kenti okur yazar bir topluma sahip olması ve eğitimcilerin nüfusun önemli bir bölümünü oluşturması, Boston'u dünyanın kültür seviyesi  en yüksek şehirlerinden biri yapmış.

Kayseri'ye gelince; devlet üniversitesi Erciyes Üniversitesi kaliteli eğitimiyle artık hem ülkemizde hem de yurt dışında başarılı işlere imza atıyor. Vakıf üniversitesi Melikşah Üniversitesi 2 yıllık bir okul olmasına rağmen kaliteli eğitimiyle hem ülke çapında hem de dünyadan öğrencilerin tercih ettiği bir okul olma yolunda emin adımlar atıyor. Temeli atılan vakıf üniversite Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nin faaliyete geçmesi için harıl harıl çalışılıyor. Devlet üniversitesi olacak Gül Üniversitesi içinse gerekli alt yapı çalışmaları sürdürülüyor. 

Yakın zamanda tamamlanacak iki üniversiteyle toplamda dört üniversiteye sahip olacak Kayseri, sanayi alanındaki başarısının yanına eğitimdeki başarısını ekleyecek gibi görünüyor. Yanlış bir politika izleniyor dense de bu kadar yatırım boşa yapılıyor dense de kent yöneticileri eğitim alanındaki yatırımların doğru ilerlediği konusunda hemfikir görünüyor.

Kayseri'nin başarılı genç sanayicilerinden Suat Somyürek'e 'Kayseri Boston olur mu?' diye sordum. Boston'da eğitim alan ve Boston sevdalısı olan Somyürek, hedef konulmasının doğru olduğuna ancak bunu kaldıracak alt yapı çalışmalarına ciddi yatırımlar yapılması gerektiğine dikkat çekti. 

Kayseri'nin Boston olma hedefi için söylenecek en güzel söz 'İnanmak başarmasının yarısıdır' olsa gerek.

Bu konularda ilginizi çekebilir