Karaca'dan HSYK'ya suçduyurusu
"Paralel yapı" soruşturması kapsamında tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın avukatları, soruşturma savcısı ile tutuklama kararı veren ve tutukluluğa yapılan itirazı reddeden hakimleri HSYK'ya şikayet etti
İstanbul merkezli "paralel yapı" soruşturması kapsamında tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın avukatları, soruşturma savcısı Hasan Yılmaz, tutuklama kararı veren İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun ve tutukluluğa yapılan itirazı reddeden İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimi Hulusi Pur hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) şikayette bulundu.
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Karaca'nın avukatlarından Fikret Duran ve Gültekin Avcı, dilekçelerini, HSYK'ya gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdi.
Dilekçede, soruşturmayı yürüten savcı Hasan Yılmaz, tutuklama kararı veren hakim Bekir Altun ve tutukluluğa yapılan itirazı reddeden hakim Hulusi Pur hakkında, "soruşturma dosyasında mevcut usulsüzlükler ile görevin kötüye kullanılması, suç uydurma suçunun işlenmesi, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun öngördüğü disiplin hükümlerinin ihlali" iddiasıyla gerekli incelemenin başlatılıp soruşturma açılması talep edildi.
Savcı Hasan Yılmaz hakkındaki dilekçede, makul şüphe şartları oluşmaksızın gözaltı işleminin yapıldığı, gözaltı süresinin keyfi olarak uzatıldığı ve savcılığın işlemlerinin, usul, kanun, Anayasa ve uluslararası sözleşmelere tamamen aykırı olduğu öne sürüldü.
Hakimler Altun ve Pur hakkındaki şikayet dilekçesinde ise "Kusurlu, uygunsuz, hareket ve ilişkileriyle mesleğin şeref ve nüfuzunu, şahsi onur ve saygınlığını yitirdikleri, yaptıkları iş ve davranışlarla görevi doğru, tarafsız yapamayacağı kanısının uyandığı, hatır ve gönülle bakarak, kişisel duygulara kapılarak görev yaptıkları kanısının uyandığı" savunularak, hakimlerin görevden uzaklaştırılmaları talep edildi.
Soruşturmanın geçmişi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından, "devletin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanıp örgütsel yapı oluşturarak bu yapılanma altında iftira, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve belgede sahtecilik" suçlarından 14 Aralık'ta 37 kişi hakkında soruşturma başlatılmıştı.
Adliyeye sevk edilen şüphelilerden aralarında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da bulunduğu 4 şüpheli tutuklanmış, gazeteci Dumanlı ile 7 kişi adli kontrol hükümleri uygulanarak, 1 kişi ise tedbir uygulanmaksızın serbest bırakılmıştı. ''Emniyetteki paralel yapı'' soruşturması kapsamında tutuklu bulunan aralarında eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu 5 şüpheli bu dosyadan da tutuklanmıştı. Toplamda bu soruşturma kapsamında 9 kişi tutuklanmıştı.