Kar ve soğuk hava yurtta etkisini gösterdi

Avrupa'da yaşamı olumsuz etkileyen soğuk ve yağışlı hava, Türkiye'yi de etkisi altına aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Balkanlar üzerinden gelen soğuk hava ve kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiliyor. İstanbul ve Ankara'da mevsimin ilk karı yağdı.

Avrupa'da yaşamı olumsuz etkileyen soğuk ve yağışlı hava, Türkiye'yi de etkisi altına aldı. Balkanlar üzerinden gelen kar yağışı, iç kesimlerde ve doğuda etkili olmaya başladı.

İstanbul'a mevsimin ilk karı yağdı. Kar, rakımı yüksek olan yerlere düştü. Sabaha karşı başlayan kar yağışı, Avrupa Yakasında Büyükçekmece ve Beylikdüzü, Anadolu Yakası'nda ise Tuzla, Pendik, Kartal ve Maltepe ilçelerinde kuvvetli fırtına ile birlikte görüldü.

İstanbul'un diğer ilçelerinde de kar yağışı zaman zaman karla karışık-yağmur şeklinde devam ediyor.

Yüksek Han'ın duvarı çöktü

İstanbul'daki elverişsiz hava koşulları nedeniyle Fatih'teki bir hanın duvarı çöktü.

Fatih'teki Tarakçılar Caddesi Sandalyeciler Sokak'ta bulunan 3 katlı Yüksek Han'ın duvarı fırtına nedeniyle çöktü. Duvarın çökmesi sonucu yoldan geçmekte olan Zeynullah Ayrılık yaralandı. Ayrılık, sağlık ekiplerince Haseki Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Sokaktaki çalışmalar nedeniyle ambulans ve itfaiye ekipleri olay yerine ulaşmakta güçlük çekti.

Hanın çökme tehlikesi bulunan diğer duvarını da itfaiye ekipleri yıktı.


Uçak Elazığ'a zorunlu iniş yaptı

Adıyaman'a gitmek üzere İstanbul'dan THY uçağı, olumsuz hava koşulları nedeniyle Elazığ'a zorunlu iniş yaptı.

İstanbul'dan havalanan Türk Hava Yolları'na ait tarifeli uçak, Adıyaman'daki olumsuz hava şartları nedeniyle havaalanına inemedi. Elazığ Havaalanı'na zorunlu iniş yapan uçaktaki yolcular, Elazığ'dan farklı bir sefer sayılı uçakla İstanbul'a gönderildi.

Bu arada, Adıyaman Havaalanı'nda İstanbul'a gitmek için bekleyen 90 yolcu da kente uçak inemediği için karayoluyla Malatya'ya götürüldü. Yolcular, Malatya Havaalanı'nda düzenlenen ek seferle İstanbul'a gidecek.


Başkente mevsimin ilk karı düştü

Dikmen, Yıldız, Or-An gibi yüksek semtlerde etkili olan kar yağışı trafiği olumsuz etkiledi. Kar yağışı nedeniyle trafikte yoğunluk yaşanırken ana güzergah ve kavşaklarda uzun araç kuyrukları oluştu.

Kar yağışının artması ve buzlanma ihtimaline karşı şehrin arterlerinde ve yüksek noktalarında Ankara Büyükşehir Belediyesinin tuzlama ve kar küreme ekiplerinin hazır bekletiliyor.


Dün akşamdan bu yana 106 kaza

Ankara'da dünden bu yana 106 trafik kazası meydana gelirken bu kazalarda 7 kişi yaralandı. Yetkililer, şehir içinde günlük ortalama trafik kazası sayısının 80 olduğunu belirterek, kış koşullarına hazırlıksız olarak yola çıkan sürücülerin kaza sayısı artışında etkili olduğunu kaydettiler.

Kar yağışının yoğun olduğu 14 ayrı bölgede gece ve sabaha karşı tuzlama çalışması yapıldı. Gündüz saatlerinde buzlanmanın devam ettiği İncek bölgesinde, tuzlama ve kürüme işlemleri devam ediyor.


Bolu Dağı'nda kaza

Bolu Dağı D-100 ile D-655 Düzce-Zonguldak karayolundaki yoğun kar yağışı nedeniyle araç trafiğinde aksamalar meydana geliyor.

Kar kalınlığı Bolu Dağı D-100 ve D-655 Düzce-Zonguldak karayolunda yer yer 20-25 santimetreye ulaşırken, karayolları ekipleri yol açma ve tuzlama çalışmalarına devam ediyor.

Söz konusu yollarda, yoğun kar yağışı nedeniyle trafikte aksamalar yaşanırken, çok sayıda maddi hasarlı kazanın meydana geldiği bildirildi.

Abant ve Kartalkaya bembeyaz

Abant'ta kar kalınlığının 10 santimetreye ulaştı. Araçlarında yazlık lastiklerle gelen bazı tatilciler Abant'ta zor anlar yaşadı. Tatilcilere otel çalışanları yardım etti.

Kartalkaya'da da kar kalınlığı 5 santimetre olarak ölçüldü.

Uludağ'da kar kalınlığı 25 santimetre

Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'da kar kalınlığı 25 santimetreyi buldu. Hava sıcaklığının eksi 9 derece olarak ölçüldüğü Uludağ'da, görüş mesafesi yağış nedeniyle zaman zaman 50 metreye kadar düşüyor.

Bandırma'da fırtına

Bandırma-Yenikapı hızlı feribot ve deniz otobüsü ile Erdek-Marmara arabalı vapur seferleri fırtına yüzünden iptal edildi. Balıkçı teknelerinin de aynı nedenle limandan çıkışına izin verilmiyor.  

Kopan elektrik telleri yüzünden bazı bölgelerde elektrik kesintileri yaşanıyor.  Erdek Liman Başkanı Cemal Yıldırım, fırtınanın özellikle Ekinlik ve Marmara adaları çevresinde etkili olduğunu bildirdi.


Kütahya'da ulaşım felç

Kütahya'da aralıklarla etkili olan kar ve tipi nedeniyle 31 köy yolunun yanı sıra Domaniç-İnegöl karayolu ulaşıma kapandı.

Kar kalınlığının 10-15 santimetreye ulaştığı ilçelerden Domaniç'te 16, Emet'te 8, Gediz'de 5, Altıntaş ve Aslanapa'da birer köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. İl Özel İdaresi ekipleri, bu yolların iş makineleriyle açılması için yoğun çalışma yürütüyor.

Bu arada, Emet ilçe sınırlarında bulunan 2181 metre yüksekliğindeki Eğrigöz Dağı'nda da kar kalınlığının 60 santimetreye ulaştığı bildirildi.


Kırklareli'nde ulaşım aksadı

Kırklareli'nde de kar yaşamı olumsuz etkiledi. Demirköy ilçesi ile İğneada beldesi arasındaki yolda buzlanma yüzünden ulaşım aksadı. Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde kar kalınlığı Mahya Tepe'de 10 santimetreye ulaştı.

Feribot ve denizotobüsü deferleri yapılamıyor

Bugün saat 07.00'de yapılması gereken Yenikapı-Bandırma ve 18.30'daki Bandırma-Yenikapı hızlı feribot seferleri ile saat 09.30'daki Bursa-Yenikapı-Kadıköy deniz otobüsü seferi  karayel dolayısıyla iptal edildi.

Saat 07.30'daki Yalova-Yenikapı, saat 07.50'deki Bostancı-Kartal/Yalova, saat 08.00'deki Armutlu-Armutlu/Yenikapı-Bostancı, saat 09.30'daki Yalova-Kartal, Bursa-Yenikapı-Kadıköy, Bandırma-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferleri ile saat 07.30'daki Yenikapı-Bursa, Bursa-Yenikapı, Yenikapı-Bandırma, Pendik-Yalova, Yalova-Pendik ve saat 08.15'deki Pendik-Yalova hızlı feribot seferleri de iptal edildi.

Deniz ulaşımına poyraz engeli

Şiddetli poyraz nedeniyle İstanbul ve Çanakkale boğazlarında gemi trafiği aksadı. Marmara'da bazı deniz otobüsü, feribot ve vapur seferleri iptal edilirken Gemi Trafik Hizmetleri yetkilileri, küçük tonajlı gemilerin boğazlardan geçmemesi için telsizle uyarılarda bulundu.

Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden yerli ve yabancı bandıralı 43 şilep ve tanker, saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreye ulaşan poyraz nedeniyle yollarına devam edemeyince, rotalarını Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi sahiline çevirerek demirledi.


İGDAŞ ve İSKİ'den uyarı

İGDAŞ, fırtınanın etkisiyle oluşabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı bacalı doğalgaz cihazı kullanıcılarının dikkatli olmaları konusanda uyardı. İGDAŞ, bacaların sızdırmazlığı ve çekişinin mutlaka kontrol ettirilmesini, vatandaşların cihazın bulunduğu mekanda uyumamalarını istedi.

İSKİ, soğuk hava şartları nedeniyle su tesisatlarında donma tehlikesine karşı aboneleri uyardı.


Poyraz kuvvetlenecek

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, İstanbul'da şiddetli yağmurla birlikte poyraz fırtınasının hakim olduğunu söyledi. Yıldırım, " Poyraz fırtınası bugün daha da kuvvetlenecek. Saatte 90-95 kilometreye çıkmasını bekliyoruz" diyerek vatandaşları ve ilgilileri tedbir almaları için uyardı.


Çatı uçtu

Şiddetli yağışla birlikte etkili olan kuvvetli fırtına, Fatih, Hızır Çavuş Mahallesi Köprübaşı Sokak'ta bulunan bir binanın çatısını uçurdu. Polis ve itfaiye ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, sokak sakinleri büyük panik yaşadı.

Eyüp İslambey Caddesi Arğaç Sokak'ta etkin rüzgar nedeniyle devrilen ağaç da park halindeki otomobillerde küçük çaplı maddi hasarlara neden oldu. Devrilen ağaç itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu kesilerek kaldırıldı.


Ahi Çelebi Camisi'ni su bastı

Fatih ilçesinin Eminönü semtinde yer alan tarihi Ahi Çelebi Camisi'ni su bastı. Yoğurtçular sokağında bulunan ve Mimar Sinan tarafından 1530 yılında yapılan cami, sabah saatlerinden beri süren etkili yağış sonucu su altında aldı.

Su basması nedeniyle cami ibadete kapatıldı.


Çanakkale Boğazı'nda fırtına

Çanakkale Boğazı'nda etkili olan fırtına deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor.

Saatteki hızı zaman zaman 50 kilometreye çıkan fırtına dolayısıyla Gelibolu-Lapseki, Geyikli-Bozcaada, Kabatepe-Gökçeada ve Erdek Marmara arasındaki araba vapuru seferleri yapılamadı.

Çanakkale Boğazı ile adalar arasında deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ A.Ş yetkilileri, boğazda deniz ulaşımının şu an için sadece Çanakkale-Eceabat arasında sürdürüldüğünü bildirdi.

Meteoroloji yetkilileri, fırtınanın gün içinde hızını giderek artıracağını ve yarına kadar devam edeceğini ifade etti.

Ev, iş yeri ve oteli su bastı

Antalya'nın Alanya ilçesinde başlayan sağanak, etkili olmaya devam ederken ilçedeki hayatı olumsuz etkiliyor.

Özellikle Konaklı ve Avsallar beldelerinde etkili olan sağanak nedeniyle 30'dan fazla ev ve iş yerini su basarken, kapalı olan 20'ye yakın otelin bodrum ve birinci katlarını su bastığı bildirildi. Su basan ev ve iş yerlerine itfaiye ekipleri müdahale ediyor.

Öte yandan Büyükler Ferdi ve Mastırlar Türkiye Halter Şampiyonası için Alanya'da bulunan haltercilerle hakem ve antrenörlerin, konakladıkları Doğanay Otel'in su baskını yüzünden boşaltılması nedeniyle başka otellere gönderildiği bildirildi.


Zirai don uyarısı

Türkiye'nin, Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altında bulunması nedeniyle 11-12 Aralık ile 12-13 Aralık geceleri Ege Bölgesi ve kıyı kesimleri hariç Akdeniz Bölgesinde hafif kuvvette, yüksek kesimlerde orta kuvvette don olayı bekleniyor.

Tarımsal faaliyetlerin sürdüğü bu bölgelerde hasat dönemindeki narenciye ve muz üreticileri ile sebze ve serada üretim yapan yetiştiricilerin gerekli tedbirleri almaları, yörelerindeki don durumu hakkında daha detaylı bilgi almak için en yakın meteoroloji müdürlüklerine başvurmaları öneriliyor.

Hafta sonu hava nasıl olacak?

Bugün, Marmara'nın doğusu, Karadeniz, Güney ve İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağış tahmin ediliyor. Yağışlar, Marmara'nın doğusunda İstanbul, Sakarya ve Kocaeli, İç Ege'de Afyon, Uşak ve Kütahya, Göller yöresinde Isparta ve Burdur, İç Anadolu ile Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu'da kar şeklinde olacak.

Rüzgar, Marmara ve Batı Karadeniz'de Kuzeydoğu yönlerden saatte 50-70 kilometre hızla kısa süreli fırtına şeklinde, İç Anadolu'da Kuzeybatı yönlerden saatte 30-40 kilometre hızla kuvvetli esecek.

Yarın, Marmara'nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu'nun Doğusu, Doğu Akdeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yağışlı geçecek. Yağışlar, Marmara'nın doğusu, Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'da yağmur, diğer yerlerde kar şeklinde olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir