Kanserle mücadelede ABD ile işbirliğine gitti
Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü ile Teksas Üniversitesi M.D. Anderson Kanser Merkezi arasında "Kurumsal Kardeşlik Anlaşması" imzalandı.
ANKARA - Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü ile Teksas Üniversitesi M.D. Anderson Kanser Merkezi arasında "Kurumsal Kardeşlik Anlaşması" imzalandı. Hacettepe Üniversitesi Senato Salonu'nda düzenlenen törende anlaşmaya, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, Kanser Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Emin Kansu ile Teksas Üniversitesi M.D. Anderson Kanser Merkezi adına Akademik Faaliyetler Başkan Yardımcısı Dr. Oliver Bogler imza koydu.
Anlaşma, iki merkez arasında temel kanser araştırmalarını, yeni tedavi yöntemleri ve hedef tedavilerin geliştirilmesi ile uygulamalarını, öğrenci ve öğretim elemanı değişimlerini, ortak bilimsel toplantılar ile araştırma projelerinin oluşturulmasını öngörüyor.
Toplantıda, M.D. Anderson Kanser Merkezi'nden Dr. Oliver Bogler, merkezin yapısı ve çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Buna göre, merkez son 10 yılda 8 kez ABD'nin en iyi kanser hastanesi seçildi. Yılda 34 bini yeni hasta olmak üzere ortalama 110 bin kanser hastasına hizmet veren merkez, ABD'de Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından kanser konusundaki araştırma desteklerinden en büyük payı alıyor. Kurum, geçen yıl araştırmalar için 623 milyon dolar harcadı.
Merkezde 1500'ü öğretim üyesi, 1100'ü asistan ve yan dal uzmanı olmak üzere 18 bin personel çalışıyor. Bogler, kanserin küresel bir sorun haline geldiğini ifade ederek, birlikte mücadele etmek gerektiğini söyledi. Bir çok başka kanser enstitüleriyle de işbirliği içinde olduklarını, farklı yaklaşımları biraraya getiren bir network (ağ) oluşturduklarını kaydeden Bogler, ortak araştırma projelerinden verimli sonuçlar elde edildiğini anlattı. Bogler, "Birlikte kanseri tarih yapmak istiyoruz" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Emin Kansu da konuşmasında enstitünün, Türkiye'deki en kapsamlı kanser merkezlerinden biri olduğunu ifade ederek, yılda 5 bine yakın yeni kanser hastasına tedavi verildiğini söyledi. Yürüttükleri temel ve klinik araştırma projelerinin giderek odaklanmasına özen gösterdiklerini ifade eden Kansu, bu konularda uluslararası kuruluşlarla bilimsel işbirliğine öncelik verdiklerini söyledi ve M.D. Anderson Kanser Merkezi ile oluşturdukları işbirliğinden iyi sonuçlar elde edileceği umudunu dile getirdi.
"500-600 araştırmacımızı yurtdışına göndereceğiz"
Rektör Prof. Dr. Murat Tuncer de bu işbirliğiyle bir kapı araladıklarını ifade ederek, özellikle genç araştırmacıların fırsatları iyi değerlendirmesini istedi. Tuncer, "Önümüzdeki 2 yıl için bir hedef belirledik; aşağı yukarı 500-600 araştırmacımızı, akademisyenimizi 1 yıl süreyle yurtdışında tüm masrafları karşılamak üzere bir bütçe yaptık" dedi.
Öncelikli işbirliği alanları
Kansu, bir gazetecinin öncelikli işbirliği alanlarını sorması üzerine, akciğer kanseri, meme kanseri, koruyucu onkoloji ve temel araştırmalara odaklanacaklarını söyledi. Emin Kansu, şu bilgileri verdi:
"ABD, şu anda kanser politikalarında odaklamayı tercih ediyor. Odaklamayı biz de aynı konularda paralel düşünüyoruz. Bir tanesi akciğer kanseri. Her toplumun en büyük problemi, sigara içmeye bağlı olarak. İkincisi meme kanseri. 8 bayandan 1'inde olması bakımından önemli, bütün toplumlarda aynı oranda.
Üçüncüsü de toplumda sigara kullanımı ve koruyucu onkoloji. Koruyucu onkoloji yani kanserden korunulabilecek bazı faktörler konusunda, sigara başta olmak üzere şişmanlık, diyet gibi faktörlerde toplumun eğitilmesi. Bu konuda M.D. Anderson'ın çok fazla departmanı var. Dördüncü alan da temel araştırmalar. Temel araştırmalarda dünyada başı çeken bir enstitü. O bakımdan orada da genç arkadaşlarımızın hem doktora döneminde hem de post-doc (doktora sonrası çalışma) döneminde yakın işbirliği yaparak, hayvan modellerinde ve deneysel modellerin insana uygulanabilir şekli konusunda neler yapabileceğimizi araştıracağız."