Kadın emeği Diyarbakır'da buluştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ

[email protected]

Hiçbir köşe yazımı yazarken bu kadar çok istek duymamıştım... 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeni ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteği ile Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu "Kadın Emeği Etkinliği" adı altında bir organizasyon gerçekleştirdi. Organizasyona Türkiye'nin çeşitli vilayetlerinden ve Kuzey Irak'tan 250 yakın kadın katıldı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte farklı illerden gelen girişimci kadınlar, hem kendi ürünlerini tanıttılar hem de illerini.

Benim için önemli olan işin farklı bir boyutu idi. Ben acaba kaç iş kadınımız daha önce Diyarbakır'ı görmüştü, gelmeden önce Diyarbakır ile ilgili görüşleri nelerdi diye merak ediyordum... bunu öğrenmek için de tek tek illerin stantlarını dolaşmaya başladım. Genellikle bizim yöremizden uzak, batıdaki illerin stantlarını gezmeyi tercih ettim. Misafirlerimizin tamamına yakını Diyarbakır'ı ilk defa görüyordu ve tamamı şaşkınlık içindeydi. Çünkü burada kaldıkları iki günlük süre içerisinde Diyarbakır'ı gezme ve tanıma fırsatı bulmuşlardı ve gördükleri, düşündüklerinden farklıydı. Mesela

Samsun'dan gelen kadın girişimcilerimiz, 'Biz gerçekten çok şaşkınız. Hiç böyle bir şehir beklemiyorduk' diye defalarca söylediler. Asıl olan 'gerçek'le karşılaştılar. Bizim sürekli olarak anlatmaya çalıştığımız da buydu; gelin, yerinde görün, karar verin, gidin. Eğer bu kararınız negatif yönde olursa o zaman üstüne konuşalım, tartışalım. Bursa'dan gelen arkadaşların yanına gittim. Onlara herkesten biraz daha fazla ilgi göstermemiz gerekiyordu, futbol müsabakalaında yaşananlardan dolayı ortamı yumuşatmak adına... Yeri gelmişken, bu konu ile ilgili de birkaç şey söylemek istiyorum. Biz hep öfkesine yenilen bir toplumuz. Oysa yapmamız, yaşamamız ve yaşatmamız gereken bu değildi. Açılan pankartlarla verilmesi gereken mesajlar veriliyordu zaten. Bunu misafirperverliğimizle birleştirip, bağrımıza basmayı bilmeliydik. Zararı yine kendimize verdik. Bu şehre verdik. Kimseye bir şey olmadı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da söylediği gibi, erkekler kavga etti, kadınlar iş yapıyor. Olması gereken de kadınların yaptığıdır.

Dönelim organizasyona. Etkinlikten herkes mutlu ayrıldı. Diyarbakır'ı hiç görmemiş insanlar, şehrimizi gördü, tanıdı. Bazıları Diyarbakır'ı tatil programları içine aldılar. 'Kadın Emeği Etkinliği' organizasyonunu gerçekleştiren ve ter döken herkesi, özellikle de Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nezahat Barutçu ve TOBB Kadın Girişimciler Üst Kurul Üyesi Nilüfer Baran'ı  kutluyorum. Desteklerini esirgemeyen kurum ve kuruluşlara da ayrıca teşekkür ediyorum.

Bu konularda ilginizi çekebilir