Kaddafi'nin mal varlığı donduruldu

Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'nin almış olduğu kararlara uyarak Kaddafi ve ailesinin Türkiye'deki mal varlıklarını dondurduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Türkiye, BM Güvenlik Konseyi kararları almış olduğu kararlara uyarak Kaddafi ve ailesinin Türkiye'deki mal varlıklarını dondurduğunu açıkladı. Türkiye'nin almış olduğu kararlar bununla da sınırlı kalmadı.

Büyük hissesi Libya Merkez Bankası‘na ait olan Arap Türk Bankası‘nın mal varlıkları da donduruldu. Türkiye çalışmalarını uzun süredir devam ettirdiği BM Güvenlik Konseyi'nin 21 Haziran 2011 tarihli 1970 ve 1973 sayılı kararlarını nihayet yürürlüğe koydu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de onaylamasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla birlikte, Libya lideri Muammer Kaddfi'nin, ailesinin ve bazı askeri yetkililerin Türkiye'deki tüm mal varlıkları donduruldu. Libya siciline kayıtlı hava araçlarının Türkiye'ye inişi ve Türk hava sahasında hareketi yasaklanırken, bu ülkeye Silah sevkıyatı da engellendi. 

Mal varlığı dondurulan kişilerin Türkiye'ye girişleri de yasaklandı. Karar kapsamında yer alan Libya vatandaşlarının Türkiye'deki tüm mal varlıkları dondurulurken, Türk vatandaşları tarafından bunlara sağlanabilecek ekonomik menfaatler yasaklandı.

Arap-Türk Bankası'nın mal varlığı donduruldu

Libya'ya yönelik alınan karar çerçevesinde geçtiğimiz hafta bu ülkedeki büyükelçisini merkeze çeken Türkiye'nin aldığı kararların ekonomik iki yönü de bulunuyor. Bunlardan ilki Türkiye'de faaliyet gösteren Arap Türk Bankası'nın mal varlığının dondurulması oldu.

Arap Türk Bankası'nın yüzde 62'si Libya Foreign Bank'a ait bulunuyor. Bu bankanın hisselerinin tamamı ise yine faaliyetleri dondurulan Libya Merkez Bankası‘na ait bulunuyor. Kulislerde bu bankanın yönetiminin TMSF'ye geçebileceği konuşuluyor.

Müteahhitlerin 1.5 milyar doları kurtuldu

Türkiye, Kaddafi ailesi ile ilgili aldığı kararları bir biri arkasına devreye sokarken Libya'da iş yapan Türk müteahhitlere de iyi haberler geliyor. Libya son dönemlerde müteahhitlerin teminat mektuplarının nakde çevrilmesi yönünde çağrılara başladı. Türk müteahhitlerinin uluslar arası arenaya çıkmasında en önemli basamağı teşkil eden Libya'da devam eden milyarlarca dolarlık işi yarım bırakan müteahhitler, kararla birlikte en azından teminat mektuplarını kurtardılar.

Kararı DÜNYA'ya değerlendiren İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, Tüm sektörün büyük bir tedirginlikten kurtulduğunu vurguladı. Koçoğlu, "Sorunun ilk etabı çözülmüş oldu. Bundan sonra sıra orada yarım kalan işlere ve müteahhit alacaklarına geldi. Bu süreç ise yeni hükümet kurulduktan sonra başlayacak" diye konuştu.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'dan yardım istediklerini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte devlet Bakanı Ali Babacan'ın da devreye girdiğini söyleyen Koçoğlu sorunun kısa sürede çözülmesinden mutlu olduklarını bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir