Japonya'nın müdahalesi gerilimin işareti
Zoellick, ABD'nin kur politikasının ABD'li yetkililere bırakılmasının da en iyisi olacağını belirtti.
İSTANBUL - Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Japonya'nın geçtiğimiz ay kur piyasasına müdahale etme yönünde aldığı kararın, global kur sistemindeki gerilimi yansıttığını ve korumacılığı ateşleyebilecek olması nedeniyle bu müdahalenin hoş karşılanmadığını söyledi.
Nikkei gazetesine konuşan Zoellick, Japonya'nın müdahalesini ne desteklediğini ne de eleştirdiğini vurguladı.
Çin'in Yuan'ın ne kadar yükselmesini sağlaması gerektiğine dair spesifik bir yanıt olmadığını da ifade eden Zoellick, ABD'nin kur politikasının ABD'li yetkililere bırakılmasının da en iyisi olacağını belirtti.
Augusto de la Torre: Ticaret savaşları çıkabilir
Dünya Bankası'nın Latin Amerika ve Karayipler'denh sorumlu ekonomisti Augusto de la Torre, global finansal liderlerin kurlar konusundaki kördüğüme çözmenin bir yolunu bulamamaları halinde ticaret savaşlarının çıkabileceğini söyledi.
Torre, kurlar konusunda artan anlaşmazlıkların büyük ölçüde gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler arasındaki derin ve geniş boşluktan kaynaklandığını, bu durumun yüksek getiri sağlayan gelişmekte olan ekonomilere doğru yoğun sermaye akışına yol açtığını vurguladı.
Torre, "Eğer bu durumu çözmezsek, bir sonucu ticaret savaşı olacak" diye konuştu.
Yaşanan kördüğümü çözmenin bir yolunun Çin'in Yuan'ın Dolar karşısında daha hızlı şekilde değerlenmesini kabul etmesi olduğunu ifade eden Torre, bunun diğer gelişmekte olan ekonomilerin para birimleri üzerindeki baskıyı rahatlatacağını belirtti.
"Latin Amerika yüzde 5-6 büyüyebilir"
Augusto de la Torre, Latin Amerika'nın global krizden beklenenden daha hızlı şekilde toparlanmakta olduğunu ve bu yıl bölgede büyüme oranlarının yüzde 5-6 aralığında oluşmasını beklediklerini söyledi.
Torre, Latin Amerika ve Karayipler ülkelerinin bülüme oranını gelecek yıl en az yüzde 4 seviyesinde sürdüreceklerini tahmin ettiğini de belirtti.