İzmir'de işçiler iş bıraktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma çıkmaması üzerine işçiler, iş bırakıp, Basmane Meydanı'ndan, Büyükşehir Belediyesi önüne kadar yürüdü.
Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzenerji'ye bağlı yaklaşık 3 bin 600 çalışanı ilgilendiren toplu iş görüşmelerinden bir sonuç alınamadı. Bu durumu bir süredir basın açıklamalarıyla protesto eden işçiler, bugün iş bıraktı. DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası üyeleri, Basmane Meydanı'nda toplandı. Sayıları iki bini bulan işçiler, daha sonra Büyükşehir Belediyesi önüne kadar slogan atıp yürüdü. Yolda işçiler zaman zaman oturup, protestolarını farklı şekillerde sürdürdü.
Sendika başkanı konuştu
Belediye binasınını yan bölümünde toplanan işçilere, farklı sendikalardan da destek geldi. Burada işçilere Genel İş 2 No'lu Şube Başkanı Taner Şanlı, konuştu. Uzun süredir devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde belli bir mesafe kat edildiğini söyleyen Taner Şanlı, "Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na çağrıda bulunuyorum. Yaşanabilir ülkede yaşanabilir emeğin kavgasını veriyoruz. Bu ülkenin sahipleri bizleriz. Bu ülkenin her karışında emek veren bu ülkeyi yaşanabilir bir ülke haline getiren, birilerinin dediği gibi ileri demokrasi sürecini yaşatan bizleriz. Ne istiyoruz, bu ülkede artık çocuklarımızın geleceğine umutlu bakmak istiyoruz. Her gün bu ülkenin zamları karşısında aldığımız ücretin erimemesini istiyoruz. Taleplerimiz bu kadar masumca. Ama ne yazık ki bizim seçtiklerimiz niçin seçildiklerinin farkında değiller. Bu sürecin grevsiz bitirilmesi için tüm mücadeleyi verdik. Devam da edeceğiz. Hiçbir emekçi grevden yana değil. Şartlar bizi iterse bundan sonra yaşanacaklarda yorum yapma hakkı kalmıyor. Görüşmeler yüzde 10 zam oranında tıkanmıştı. Belediyeyle yapılan son görüşmenin ardından oran yüzde 13'e çıktı. Eğer sabrımız varsa İzmir'de yaşayan yurttaşlarımızın mağdur olmaması içindir. Bugün gelinen yerde şartlar belli bir noktaya geldiyse gelin inat etmeyin bu ülkenin vergisini veren, bu kenti kalkındıran, kasasına para dolduran biz emekçiler hakkımızı almak istiyoruz. Büyükşehir başkanımızsınız gelin birlikte karar alalım. Bu süreç kişisel taleplerimiz değildir. Bizim bizden başka kimsemiz yok. Kimsenin de sırtından geçinmiyoruz. Bugün hiçbirimiz iş yerlerimize dönmeyeceğiz" dedi.
Taner Şanlı'nın ardından konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, 2 Temmuz 1993 yılında Sivas'ta yakılıp öldürülen 37 kişiyli andı ve sadece ücret politikası değil toplumsal muhalefetin de öncüsü olduklarını söyledi.
Konuşmaların ardından işçilerin bir bölümü beklemeye bir bölümü de halay çekmeye başladı. Bu sırada belediye binasınını çatısından aşağıya doğru, "Anlaşma yoksa, grev var" pankartı açıldı. Protestocuların uzun süre alkışladığı parkart daha sonra işçiler tarafından indirildi. İşçilerin belediye binası önündeki bekleyişi de devam etti. Eyleme ulaşımla ilgili birimler katılmadığından, bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmadı.
Görüşmelerde sosyal haklar hariz maaşlarda yüzde 13 zam rakamına çıkılmasına karşın sendikanın yüzde 15 zam istediği öğrenildi.