İzmir, vergi tahsilatında Ankara'yı geçti
İzmir, 2011'de Ankara'yı geride bırakarak vergi tahsilatında 3. sıraya yükseldi.
İZMİR - İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Gürhan Acar, İzmir'in toplam vergi tahsilatında Ankara'yı geçerek üçüncü sıraya yükseldiğini belirterek, 2011 bütçesinde konan tahsilat hedefinin aşıldığını belirtti.
Acar, Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında başkanlık binasında düzenlediği basın toplantısıyla yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
İzmir'de 2011 Aralık ayında, önceki yıla göre vergi tahakkukunda yüzde 22 artışla 31 milyar 183 milyon lira, vergi tahsilatında ise yüzde 21,56 artışla 27 milyar 576 milyon lira seviyesine ulaştıklarını, 2011 yılı genel bütçesinde İzmir için konulan 25 milyar lira tutarındaki tahsilat hedefinin aşıldığını kaydetti.
Acar, İzmir'de vergi tahsilatında bir yılda 5 milyar liralık artış sağlandığını, bunun pek çok kentin ödediği verginin toplamına denk olduğuna işaret ederek, 2010 yılında İstanbul, Kocaeli ve Ankara'nın ardından 4'üncü sırada olan İzmir'in, 2011'de Ankara'yı geride bırakarak vergi tahsilatında 3. sıraya yükseldiğini söyledi.
Yeni dönemde de İzmir'in bu konumunu korumasının beklendiğini belirten Acar, mevcut rakamlarla İzmir'in, Türkiye toplam ÖTV'sinin yüzde 19, KDV'sinin yüzde 9,5, gelir vergisinin yüzde 4,5 ve kurumlar vergisinin ise yüzde 3,4'ünü ödediğini dile getirdi.
Kurumlar vergisi tahsilatı yüzde 59 arttı
Acar, tahsilatta en yüksek artışın, ithalde alınan KDV'den sağlandığını, ancak kentteki ekonomik faaliyetleri göstermesi bakımından iki önemli veri olan kurumlar vergisi tahsilatında yüzde 59, dahilde alınan KDV'de de yüzde 15 artış sağlandığına dikkati çekti.
İzmir'in ödediği vergiye karşılık kamu kaynaklarından aldığı paya bakıldığında ise 2010 yılında ödenen 23,5 milyar lira vergiye karşılık 5,9 milyar lira kaynak sağlayan kentin, 2011 yılında 28,5 milyar liraya karşılık 7 milyar lira kaynak aldığını kaydeden Acar, gelirlerin giderleri karşılama oranında 2011 yılında, 2010'a göre yüzde 6'lık bir artış yaşandığını ifade etti.
Acar, "İzmir, merkezi bütçeden aldığı yüzde 2,25'lik payla Ankara ve İstanbul'un ardından 3'üncü sıradadır. İzmir'in hem gelir hem gider sıralamasında üçüncü sırada olduğu görülüyor. Dolayısıyla ben İzmir'in kamu kaynaklarından yeteri kadar pay alamadığı görüşlerine katılmıyorum" dedi.
Acar'ın, 6111 Sayılı Bazı Kamu Alacaklarının Yapılandırılması Hakkında Kanun kapsamında ise İzmir'de 373 bin 161 başvuru yapıldığını ve 1 milyar 971 milyon lira vergi alacağının yapılandırıldığını, bunun 937 milyon lirasının tahsil edildiğini belirtti.
Kira gelirlerinde "otomatik vergilendirme" dönemi
Kamuoyunda son dönemde tartışmalara konu olan, "önceden belirlenmiş kira beyanname sistemi" ile ilgili de bilgi veren Acar, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın önceden hazırlamış olduğu bilgi seti ve tapu, posta idaresi ve bankalardan alınan son veriler çerçevesinde, "vergi haritaları" çıkarıldığını, bu verilerin 1 milyon 200 bin mükellefe mektupla gönderilmeye başlandığını kaydetti.
Acar, mükellefe mektup gönderilmesinin nihai bir durum olmadığını, mükellefin mektupla gönderilen verilere bakarak doğruysa onaylayacağını, doğru değilse düzeltebileceklerini ifade ederek, 1 Mart 2012 tarihinden itibaren kira gelirlerinin vergilendirilmesinde otomatik sisteme geçileceğini hatırlattı.
Bu sistemin bir ihtiyaçtan doğduğunu savunan Acar, "Önceden belirlenmiş kira beyanname sisteminin oluşturulmasında, kira gelirlerini gizleyip vergi ödemeyen 370 bin mükellefin saptanması etkili oldu" dedi.
MTV ödemeyenlere de uyarı mektubu gönderilecek
Acar, aynı şekilde motorlu taşıtlar vergisini ödemeyen vatandaşlara da uyarı mektubu gönderileceğini söyledi.
Vergi denetiminde yapının değişmesi nedeniyle 300 vergi denetmeninin bakanlık bünyesine alındığını, Vergi Dairesi Başkanlığı bünyesinde ise son dönemde içki, sigara gibi bandrollü ürünlerin denetimine ağırlık verdiklerini ifade etti.
(AA)