İyi Parti'de seçim öncesi son kongre bu pazar yapılacak
Gelecek yıl yapılması öngörülen yerel ve genel seçimler öncesinde son kongresini pazar günü Ankara'da yapacak olan İyi Parti'de, halen genel başkanlığı sürdüren Meral Akşener tek genel başkan adayı.
İyi Parti bu pazar kongreye gidiyor. Seçim öncesi yapılacak son kongrede partinin yönetim kademelerinde çok ciddi bir değişiklik beklenmiyor.
Eski MHP'li Akşener'in liderliğinde geçtiğimiz yıl Ekim ayında kurulan İyi Parti, 10 Aralık tarihinde ilk olağan kongresini gerçekleştirmişti.
İyi Parti Genel İdare Kurulu (GİK), 1 Nisan Pazar günü olağanüstü kongreye gitme kararı almıştı.
Kongreye ilişkin Reuters'ın görüşlerine başvurduğu İyi Partili bir yetkili, "Kongremiz seçimli olacak. Hem genel başkan hem de parti yönetim organları seçilecek. Ancak yönetim kademelerinde dramatik bir değişiklik beklememek gerekiyor" diye konuştu.
İyi Parti'nin kongreden sonraki en üst karar organı olan GİK 60, Başkanlık Divanı ise 12 kişiden oluşuyor.
"Belirleyeceğimiz kadro Türkiye'yi seçime götürecek"
Normal şartlarda parti tüzüğüne göre iki yıl kongre zorunluluğu bulunmamasına karşın, neden olağanüstü kongreye gittiklerine ilişkin soru üzerine İyi Partili yetkili şu değerlendirmeleri yaptı:
"İlk olağan kongremizde il, ilçe başkanlarını atamıştık. Ardından onlar seçim yaptılar. Şimdi seçilmiş delegelerle kurultaya gidiyoruz. Belirleyeceğimiz yeni kadro da Türkiye'yi seçime götürecek. Zira bu seçimlerden önceki son kongremiz."
Erkene alınmadığı taktirde yerel seçimler gelecek yıl Mart, genel seçimler ise yine gelecek yıl Kasım'da yapılacak.
Akşener'den 'cumhurbaşkanlığı' manifestosu
İyi Parti Olağanüstü Kongresi'nde Genel Başkan Akşener'in yapacağı konuşmanın "Cumhurbaşkanlığı adaylığı manifestosu" olarak da görülmesi gerektiğini belirten İyi Partili yetkili şöyle devam etti:
"Akşener 'İyilik Manifestosu' adı altında yapacağı konuşmada, tarımdan, ekonomiden, terörden, dış politikadan bahsedecek. Bunu aynı zamanda cumhurbaşkanlığı manifestosu olarak değerlendirmeli. Zaten kendisi bizim cumhurbaşkanı adayımız."
Anayasa'ya göre cumhurbaşkanı adayı olabilmek için en az 20 milletvekilinin desteği ya da 100 bin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının imzalı dilekçesiyle aday gösterilmek gerekiyor.
Akşener, 100 bin imza toplayıp aday olacağını dile getirmişti.
İyi Partili yetkili, "Partimiz çok kısa sürede 100 bin üyeye zaten ulaştı. Genel başkanımız için adaylık imzası bulmak da bizim için sorun olmayacak. 50 yıllık MHP'nin 434 bin üyesi olduğu düşünüldüğünde, bizim üye rakamımızın neyi temsil ettiği daha iyi anlaşılır" ifadesini kullandı.