İthale ek vergi valize ağır gelecek

Saraciye sektörünün merakla beklediği ithal çanta ve valize ek verginin ardından sektörden bir iyi, bir de kötü haber geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERVE YİĞİTCAN – İSTANBUL

Deri sektörünün saraciyede beklediği ithale ek vergi, çanta ve valizde geldi. Yüzde 30 olarak belirlenen ek vergi yerli çanta üreticileri için kapasite kullanım oranlarını artırmada ‘ilaç’ olacakken, valizde ise yeterli üretim altyapısı olmadığı için tüketiciye ‘ağır’ gelecek. Sektör zammın kaçınılmaz olduğunu düşünürken, yerli üretim için de itici güç olacağına inanıyor. Vergiyi öngören bazı firmalar da, karar çıkmadan stokları artırmış durumda. Ek vergi kararıyla ilgili görüşlerini paylaşan DESA Deri’nin sahibi Melih Çelet, kararın önemli olduğunu, ancak iki şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Çanta konusunda ek verginin yerinde olduğunu kaydeden Çelet, buna gerekçe olarak Türkiye’de sektörün bu anlamda kendini çok geliştirdiğini, ancak ithalatın yüksekliğini firmaların kapasitelerini yeterince kullanamamalarına hatta işçi çıkarmalarına neden olmasını gösterdi. Çelet’e göre ek vergi oranın yüzde 30 değil, yüzde 70 olması gerekiyordu. Ancak valiz üretiminde Türkiye’nin yeterli üretim altyapısı ve yatırımları olmadığına dikkat çeken Melih Çelet, bunun da tüketiciye zam olarak yansıyabileceğini ifade etti.

Vergiyi öngördü, ürünü stokladı 

Valizin aksesuardan öte her insanın ihtiyacı olan endüstriyel bir ürün olduğunu söyleyen Melih Çelet, Türkiye’de yaklaşık 13 milyon ailenin valize ihtiyacı olduğunu, bu verilerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Çelet, “Önce yatırımlar teşvik edilip, ardından geri dönüşünün alınması için ek vergi getirilseydi daha doğru olabilirdi” dedi. DESA Deri aynı zamanda dünyaca ünlü seyahat çantası üreticilerinden Samsonite’ın da Türkiye’deki ortağı. Melih Çelet, saraciyeye ek verginin gelebileceğini öngördükleri için Samsonite’ın Türkiye’de satacağı 6 aylık ürününü stokladıklarını ifade etti. Çelet’e göre, bu şekilde tüketiciyi 6 ay boyunca zamdan koruyacaklar. 

‘Ek vergi kararı, yatırım için fırsat’ 

Deri Tanıtım Grubu ve Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Matraş da, kararın sektör için sürpriz olmadığını düşünenlerden. Matraş’a göre bu kararlar iç piyasadaki üreticilerin mevcut kapasitelerinin kullanım oranları yüzde 25 ila yüzde 40 arasında artıracak. Sert valizdeki ek verginin fiyatlara yansıyabileceğini söyleyen Matraş, bu konuda biraz daha iyimser. Türkiye’de sert valiz tüketiminin çok fazla olduğuna dikkat çeken Matraş, bu ürünün daha yoğun üretilmesi için bu kararın bir fırsat olacağını savundu. Matraş’ın verdiği bilgiye göre, valiz üretimi için ciddi yatırım hazırlıkları yapan firmalar var. 

Yurtdışından üretim teklifi geliyor 

Hakan Çanta Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Hacısoyu ise ek vergiden kaynaklanacak zammın çok yüksek olmasını beklemediklerini dile getirdi. Bu kararın olumlu yönlerine odaklandıklarını belirten Hacısoyu, “Üretimimizi ve istihdamımızı artıracağız” dedi. Ek verginin ardından yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelebileceğini söyleyen Hacısoyu, bu anlamda yurt dışında kendilerine de üretim teklifleri geldiğini kaydetti.

'İstihdam kapasitesi artacak’

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, saraciye ürünlerinin ithalatına getirilen yüzde 30 oranındaki ilave gümrük vergisinin yerli sanayiye büyük katkısı olacağını söyledi. “Bu bir ithalatı önleme uygulaması değil, haksız rekabeti ortadan kaldırmaya yönelik bir uygulamadır” diyen Şenocak, saraciye ürünlerine ithalatta getirilen yüzde 30 ilave gümrük vergisi ile Türk saraciye sektörünün güçleneceğini, böylece güçlü ihracat yapabileceklerini söyledi. Şenocak, “İthal saraciye ürünleri yani okul çantası, kadın kol çantası ve valiz dahil olmak üzere her türlü çanta, kutu ve kılıf ithalatında uygulanacak olan bu ilave gümrük vergisi Türk sanayicisine büyük bir destektir. İç piyasada başta Çin ve Uzakdoğu ülkelerinin ucuz ve kalitesiz ürünleriyle rekabet edemeyen sanayicimiz zor yıllar yaşadı. Dolayısıyla içeride zayıfl ayan bir sanayicinin ihracat yapabilme gücü de düştü. Şimdi saraciye sektörümüz ihracatta da güçlenecek. Yeni yatırımlarla birlikte istihdam kapasitesi de artacak. Bu büyüme yeni tesislerin kurulmasını sağlayacak aynı zamanda yabancı ortaklıkların da oluşumunu hızlandıracaktır” diye konuştu.

gilukl.png

Bu konularda ilginizi çekebilir