İthalata vergi haberi, tekstil makineleri satışını patlattı
Tekstil makinesi talebinde patlama yaşanırken, özellikle iplik makinesi üreticileri vardiyayı 3'e çıkardı, işten çıkarılan işçilerini çağırmaya başladı.
Leyla İlhan
İSTANBUL - Uzakdoğu'dan tekstil ve hazır giyim ithalatına yüzde 40'lara varan oranda ek vergi getirilmesini öngören ve Bakanlar Kurulu kararı bekleyen tebliğ, tekstil makinesi üreticilerine yaradı. Artan vergiler nedeniyle yeniden yurtiçinde üretime ağırlık veren tekstilciler, tekstil makinesi satışlarını patlattı. Aşırı makine talebi nedeniyle siparişler için 1.5 yıl sonrasına zaman verilirken, vardiyalar da günde 3 çıkarıldı.
Tebliğ için pazarlık sürüyor
Tekstil sektöründe önemli bir dönüşüm yaratacağı öngörülen ithalat tebliği 1.5 ay önce çıktı. Ancak yürürlüğe girebilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Halen tebliğin kuruldan geçmemesi için büyük bir lobi faaliyeti de sürdürülüyor. Yurtdışında üretim yaptıran hazırgiyimciler maliyet artışı olacağı, perakendeciler ise oluşacak fiyat artışının pazarı daraltacağı savıyla tebliğe karşı. Ankara'da süren pazarlıklarda bir taraf en azından soruşturma süresince vergi oranlarını yüzde 27-40'lardan yarı yarıya indirilmesini isterken, Türkiye'de üretim yapan kumaşçılar ve hazırgiyimciler oranların kalıcı hale getirilmesini bekliyor.
Tekstil yatırımcıları gelişmelerin "tebliğin yürürlüğe gireceği" şeklinde sonuçlanacağını düşünürken, tekstil makinesi üreticileri de "Tarihi bir dönem yaşıyoruz, talepte patlama var" açıklaması yapıyor.
Bu dönemi sektör için çok önemli bir şans olarak değerlendiren makineciler, artan talebe cevap vermek için kriz döneminde çıkarmak zorunda oldukları çalışanları tekrar işe almaya başladı. 800 milyon dolarlık bir büyüklüğe erişen tekstil makineleri sektörünün esen olumlu rüzgarla birlikte bu yıl yüzde 25 ile 30 arasında büyümesi bekleniyor.
İplik makinesi istedik 2012'ye gün verdiler
Tüm üretimini Türkiye'de yapan Wenice Kids'in CEO‘su Oktay Özdemir, ithalat tebliğinden dolayı birçok markanın Türkiye'ye dönmeye başlayarak, üretimlerini yeniden Türkiye'ye kaydırdığına dikkat çekti. Bu nedenle kararı Türkiye için alınmış en doğru ve en stratejik karar olarak değerlendiren Özdemir, "Bu durum hem Türkiye'deki üretimlerin güçlenmesi, hem de orta vadede Türkiye'deki üretimin markalaşması açısından çok ciddi ve doğru bir karar. O açıdan 2011'de üretim yatırımları patlayacak. Hatta şu anda iplik makinelerinin siparişi için 2012 yılını veriyorlar. İnsanlar ciddi bir makine yatırımı yapacak" dedi. Tekstilin Türkiye'nin cari açığını kapatacak tek sektör olduğunu savunan Özdemir, "Bu durumdan dolayı geçen yılın ocak ayına göre bu yıl 4 kat daha fazla yüksek sipariş alıyoruz" diye konuştu.
Tekstil makinesi üreten firmaların satışı % 30 arttı
Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, vergi tebliği ve Uzakdoğu'dan istenilen verimi alamayanların Türkiye'ye dönüşünün tekstil makineleri sektöründe hareketlilik yarattığına dikkat çekti. Bu açıdan Türkiye'nin kendi üretim araçlarını üretmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Dalgakıran, sektördeki canlılığın Türkiye için önemli olduğunu kaydetti. Özellikle tekstil makineleri üreten firmaların satışlarında yüzde 20-30 artış olduğunu anlatan Dalgakıran, tekstil sektörünün canlanmasının, bu alanda yapılmayan yeni ürünlerin de önünü açtığını kaydetti. Dalgakıran, böylece Türkiye'de tekstil makineleri üreticilerinin yuvarlak örme makineleri gibi yeni ürünler yapabileceğini söyledi.
TEMSAD: Makineciler tam kapasite çalışıyor
Tekstil Makina ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Başkanı Adil Nalbant da hükümetin hazır giyime yüzde 40, dokuma kumaşa yüzde 30'luk gümrük vergisi getirme girişiminin Türkiye'deki üretimi tetiklediğini kaydetti. Bu üretim artışının, yerli tekstil makinelerine talebi artırdığını ileten Nalbant, "Sektörde bunu gözlemliyoruz. Şimdi bütün arkadaşlarımız ful kapasite çalışıyor. Hatta iki üç aylık kapasiteleri doldu. Bu da bizim için ümit verici ve oldukça olumlu" dedi.
Özellikle Uzakdoğu'dan ithal edilen ürünlere yüzde 40'a varan oranlarda ek vergi getirilmesini öngören tebliğin tekstil makineleri üreticileri için çok büyük bir fırsat yarattığını savunan Nalbant, "Kesinlikle şu anda tekstil tarihi bir dönemini yaşıyor. Türkiye'nin önüne 10-20 yılda gelecek bir fırsat. Bu rüzgarı en son 80'li yıllarda yakalamıştık. Ama bunu o zaman heba ettik. Çünkü o dönem Türkiye'de dokuma tezgahları ve iplik makineleri üretiliyordu. Daha sonra Avrupa'dan ucuz ikinci el makineler geldi. Eğer bunlar yaşanmasaydı Türkiye'deki makine sanayi daha iyi olabilirdi" dedi.