İthalat kontenjanlarında performans kriteri

Polietilen Tereftalat ithalatı kontenjanları önceki yılların ithalat performansları dikkate alınarak dağıtılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Polietilen Tereftalat (Pet) ithalatında açılan tarife kontenjanı, söz konusu ürünün yerli üreticileri ile 2008, 2009 ve 2010 yıllarına ait ithalat performansları dikkate alınarak ithalatçılarına dağıtılacak.

Ekonomi Bakanlığı'nın, "İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliği" (Tebliğ No: 2011/8) Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

78 ml/g veya daha fazla viskozitesi olan polietilen teraftalat ithalatında açılan tarife kontenjanının başvuru ve dağıtım ile kullanım usul ve esaslarını içeren tebliğe göre, tarife kontenjanı başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için, tebliğde yer alan "İthal Lisansı Başvuru Formu"nun usulüne uygun bir şekilde doldurularak, ayrıca istenen belgelerle birlikte tam ve eksiksiz bir şekilde Ekonomi Bakanlığı'na gönderilmesi gerekecek.

Bir başvuruda, ancak bir ithal lisansı talep edilebilecek.

Bu tebliğ kapsamında yapılan beyanın doğruluğuyla ve ithal mallarla ilgili incelemeleri yapmaya veya yaptırmaya Bakanlık yetkili olacak.

Başvuruda sunulan bilgi ve belgelerde tutarsızlık olduğu durumlarda söz konusu tutarsızlık, başvuru sahibi tarafından başvuru süresi içerisinde giderilinceye kadar talep karşılanmayacak. Bakanlık, gerekli görmesi halinde, ek bilgi ve belge isteyebilecek.

Tarife kontenjanı, söz konusu ürünün yerli üreticileri ile 2008, 2009 ve 2010 yıllarına ait ithalat performansları dikkate alınarak ithalatçılarına dağıtılacak.

Tarife kontenjanından faydalanabilmek için ilgililerin, bugünden itibaren otuz gün içinde, müracaat formu ve talep edilen belgelerle birlikte Bakanlığa başvurmaları gerekecek. Süresi içinde yapılmayan veya eksik yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacak.

Tarife kontenjanı kapsamında yapılacak ithalatta Bakanlıkça düzenlenen ithal lisansı, gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranacak. İthal lisansının bir kopyası, gümrük beyannamesine eklenecek.

Tarife kontenjanı kapsamındaki eşyaya ilişkin gümrük beyannamesinin, ithal lisansının geçerlilik süresi içinde tescil edilmiş olması gerekecek. İthal lisansının, geçerlilik süresinin bitiminden sonra Bakanlığa iadesi zorunlu olacak. Düzenlenecek ithal lisansları, 21 Ekim 2012 tarihi de dahil olmak üzere, bu tarihe kadar geçerli olacak.

İthal lisansı, devredilemeyecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir