İthal sığırların bir bölümü geldi
Macaristan'dan ithal edilen kasaplık sığırlardan 88'i Sakarya Et Kombinası'na getirildi.
SAKARYA - İç piyasada yükselen et fiyatlarını dengelemek için Macaristan'dan ithal edilen kasaplık sığırların bir bölümü Sakarya'ya getirildi.
Sakarya Et Kombinası Müdürü Muharrem Uçar, ithal edilen kasaplık sığırlardan 88'inin Sakarya Et Kombinasına getirildiğini ifade etti.
Sakarya ve İstanbul için toplamda 4 bin 500 ton gelen yaklaşık 9 bin sığır geleceğini anlatan Uçar, ithal edilen sığırların ihtiyaç dahilinde belli aralıklarla getirileceğini belirtti.
Hayvanların dinlendirilmesinin ardından 1-2 gün içinde kesimlere başlanacağını belirten Uçar, "Hayvanlar hastalıklardan ari bölgelerden geliyor. Bu önemli bir konu, dünya literatürüne girmiş hastalıkların o bölgelerde görülmemiş olması gerekli. Bu konuda Avrupa'da en temiz ülkelerden bir tanesi Macaristan. Aynı zamanda Güney Amerika ülkelerinden ve ABD'den de hayvanlar gelebilecek" dedi.
Uçar, ithal edilen hayvanların Türkiye'deki hayvanlardan bir farkı olmadığını vurgulayarak, Türkiye'de yeterli miktarda besi olmaması ve kesilecek hayvanların piyasaya çıkması konusunda sıkıntı doğurduğunu dile getirdi.
Doğrudan et ithal edilmemesinin nedeninin, etin helal olup olmadığı yönündeki kaygıların giderilmesi olduğuna dikkati çeken Uçar, "Hayvanların kanlarından, hormonlarından numuneler alarak kontrol yaptıklarını kaydetti. Hayvanlardan hem geldikleri ülkede hem de Türkiye'de örnekler alınıyor. Gelen hayvanların Türkiye'deki hayvanlardan daha sağlıklı olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.
Uçar, amaçlarının et fiyatlarındaki artışı kontrol altına almak olduğunu dile getirerek, fiyatlarda aşırı düşüşe izin verilmeyerek, besicilerin korunması gerektiğini söyledi.
Uçar, beklentilerinin canlı hayvandan ziyade halkın tükettiği et ürünlerinin ucuzlaması olduğunu anlatarak, et ürünlerinde henüz yeteri kadar bir indirim olmadığını belirtti.
İthal edilen sığırların etlerinin, Türkiye'deki etlerden daha kaliteli olduğunun söylenebileceğini belirten Uçar, "Bunlar özel etçi ırklar, et almak için üretilmiş hayvanlar. Ülkemizde bulunan hayvanlar genellikle hem etçi hem de sütçü ırklar. Öyle olunca et kalitesi, gelen hayvanlarda biraz daha iyi" şeklinde konuştu.
İlk kesim yarın
Et Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Macaristan'dan kara yolu ile getirilen hayvanların 2 gün dinlendirilikten sonra kesime başlanacağını, ilk kesimin ise yarın yapılacağını belirterek, "böylece taşıma sırasında artan laktik asit düzeyi düşürülecek, elde edilecek et kara değil, daha pembe görünümlü olacak" dedi.
İhale kapsamında, ithal edilecek hayvanların ihalede öngörülenden daha kısa sürede, yaklaşık 1 ayda Türkiye'de olacağını kaydeden Ulubaş, hayvanların kesiminden elde edilecek etlerin özel sektöre karkas olarak kilosu 12 liradan satılacağını bildirdi.
EBK'nın halen 12,5 liradan kasaplık hayvan alımı yaparak kestiğini hatırlatan Ulubaş, "biz 12,5 liradan aldığımız hayvandan, 17 liraya kıyma satıp kar ediyoruz. Özel sektörün de 12 liradan aldığı karkastan üreteceği kıymanın fiyatının, bunun çok üzerinde olacağını tahmin etmiyorum. Bu konuda gerekli kontrolleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yapacak" dedi.
İthal edilen hayvanların, önceki hafta Et Balık Kurumu ve bakanlık uzmanlarından oluşan teknik ekiplerce yerinde kontrol edildiğini anlatan Ulubaş, şöyle devam etti:
"Bu hayvanların (domuz yemi ile beslendiği) iddiası kesinlikle doğru değil. Türkiye'de hayvanlara verilen yemin formülü ile ithal edilen ülkede verilen yemin formülü aynı. Bu konuda kesinlikle bir sorun yok. Uluslararası Hayvan Hastalıkları Ofisi'nin, hastalık bulunmadığını bildirdiği 13 ülkeden ithalat yapabiliriz. Kesinlikle bir hastalık riski yok. Dünyadaki et otoritelerinin en kaliteli bulduğu hayvan cinslerini ithal ediyoruz. Bunlardaki kemik ve yağ oranı çok düşük. Türk Halkı tüketeceği etten kesinlikle endişe etmesin. Çok kaliteli et satılacak."