İthal ilaçta 'kur' tehlikesi
Abdi İbrahim Başkanı Barut, döviz kurlarının artması durumunda bazı ilaçların piyasada bulunamayabileceğini söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Abdi İbrahim Başkanı Nezih Barut, önümüzdeki günlerde döviz kurlarının artması halinde bazı ilaçların piyasada bulunamayabileceğini belirterek, "Devlet, eğer hala ilaç sanayinde bir şeyler verilebileceğini, hala karların olduğunu düşünüyorsa bir daha fiyat düşürmesine gidebilir. Hala indirimler olursa Türkiye'de ilaç yoklukları, sıkıntıları başlar" dedi.
Nezih Barut, Türkiye'de genç nüfusun ağırlıkta olduğunu, her yıl giderek yaşlanan toplum için ilaç ihtiyacının arttığını belirterek, krizdeki diğer ülkelere kıyasla Türkiye ekonomisindeki başarılardan ilaç sanayinin de nasibini alacağını, ancak dövizle ithal edip TL ile sattıkları için kurdaki artış nedeniyle önümüzdeki dönemde bazı ilaçların piyasada bulunamayabileceğini söyledi.
Barut, "En büyük korkum; önümüzdeki günlerde döviz kurları artarsa, kurlardaki farklılıklar çok oluşursa bazı ilaçları piyasada bulamayabiliriz. Devlet, eğer hala ilaç sanayinde bir şeyler verilebileceğini, hala karların olduğunu düşünüyorsa bir daha fiyat düşürmesine gidebilir. O da bütçeyle alakalı. (İlaçta yeni fiyat indirimi) düşünmek bile istemiyorum. Beklemiyorum, beklememem gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir şey olursa, hala indirimler olursa Türkiye'de ilaç yoklukları, sıkıntıları başlar. İnşallah döviz fiyatlarında artış olmaz" şeklinde konuştu.
İlaçta zarar ve kar ettikleriyle durumu ortaladıklarını belirten Barut, bazı ithalatçı firmaların çok zor durumda bulunduğunu, ithalat yapamadığını, fiyat indirimleri ve döviz kurlarındaki artışın devam etmesi halinde hem ithalatçı hem de üretici firmalar açısından sektörde konsolidasyonlar olabileceğini söyledi.
"Türkiye pazarı herkesin iştahını artırıyor"
Nezih Barut, bu gelişmelere karşın çok uluslu firmaların Türkiye pazarına girip ilaç firmalarını satın aldığını hatırlatarak, Türkiye'nin büyüyen bir pazar olduğunu, dünyadaki ilaç pazarının Türkiye'deki kadar büyümediğini, bu nedenle Türkiye pazarının herkesin iştahını artırdığını söyledi.
Barut, çok uluslu firmaların, Türkiye ilaç sanayindeki bu sıkıntıların ileride değişeceğini düşündüğünü ifade ederek, "O bakımdan da şimdiden Türk pazarına girmek için en iyi zaman... Fiyatlar düşük... İlaç sanayindeki ilaç firmalarının değerleri yüzde 50 düştü. Fiyatı yüzde 50 düşük bir şeyi almak son derece cazip. Nasıl sanayiciler veya iş adamları Yunanistan, İspanya veya Portekiz gibi ülkelerde yatırım yapmak istiyor ya da yatırım yapıyorsa Türkiye de, şu anda yurt dışındaki ilaç sanayi için son derece cazip. Fiyatlar son derece düşük..." diye konuştu.
Son zamanlarda birçok firmanın el değiştirdiği Türkiye'ye gelecek uluslararası birçok firma olabileceğini, fon şirketlerinin de gelebileceğini bildiren Barut, Abdi İbrahim olarak yurt içi ve dışında stratejik ortaklıklara baktıklarını, Vizyon 2021 Stratejileri kapsamında bazı ülkeleri öncelikli ülkeler olarak belirlediklerini anlattı.
"Yurt dışında da büyümeyi ihmal etmek istemiyoruz"
Bunların içerisinde Kazakistan, Irak, Suudi Arabistan ve Cezayir gibi 5-6 ülkede 2021'e kadar büyüyebileceklerini düşündüklerini kaydeden Barut, şöyle devam etti:
"Bu ülkelerde stratejik işbirliğini nasıl yapabiliriz, ortaklık yapabiliriz, görüşüyoruz. Görüştüğümüz firmalar var, orada ilaç firmasını satın alma anlamında söylüyorum. Onların teknolojilerini geliştirebiliriz, yeni fabrikalar kurabiliriz. Bazı ülkelere de tek başımıza girebiliriz. Üretim olarak de girebileceğimiz ülkeler var ya da stratejik ortaklık yapıp onlarla girebileceğimiz şeyler de var, firma satın alarak, o fabrikaları yenileyerek veya yeni fabrikalar yapmak üzere görüşmeler yapıyoruz.
Bu konularda ilginizi çekebilir