”İstikrar için her türlü tedbiri alacağız”
Toprak Mahsulleri Ofisi, gerekli önlemler alınarak spekülasyonlara meydan verilmeyeceğini açıkladı.
ANKARA- Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, ofisin buğday piyasalarının istikrarı için her türlü tedbiri almaya kararlı olduğu bildirildi.
Açıklamada, TMO'nun faaliyet alanındaki ürünlerle ilgili olarak ortaya koyduğu alım, satış, ithalat ve ihracat politikaları ile hem üreticinin, hem de tüketicinin mağdur olmamasını sağlayarak piyasa düzenleme görevini yerine getirdiği anımsatıldı.
Bu kapsamda, ofisin Haziran ayındaki hasatla birlikte başladığı hububat alımlarına halen devam edildiği belirtilerek, bu yılki buğday alımlarına, bir önceki yıldan devreden 1,255 milyon ton stokla girildiği, bugüne kadar üreticilerden satın alınan 956 bin ton buğdayla birlikte toplam 2,211 milyon tonluk stoka ulaşıldığı, 270 bin ton ürünün de TMO depolarında emanet olarak bulunduğu ifade edildi.
Arpada ise alımlara 510 bin ton stokla girildiği, bugüne kadar alınan 900 bin tonla birlikte toplam 1,410 milyon tonluk stoka ulaşıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"TÜİK verilerine göre ülkemizin buğday üretim miktarı, 2006'da 20,01 milyon ton, 2007'de 17,23 milyon ton, 2008'de 17,78 milyon ton, 2009'da 20,6 milyon tondur. Bu yılki buğday üretiminin ise en az 19 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir. 1,254 milyon tonu Kurumumuzda, 700 bin tonu ise özel sektör depolarında olmak üzere 2 milyon tonluk stok devir rakamı ile birlikte bu miktar toplam 21 milyon tona ulaşmaktadır. Ülkemizin yıllık buğday tüketim miktarı ise 18 milyon ton civarındadır. Buna göre, ülkemizin bu yılki toplam buğday stoku, tüketimimizi fazlasıyla karşılayacak düzeydedir."
İhracat yasağı
Bu arada, son dönemde yazılı ve görsel basında, "Rusya Federasyonu'nun, hububat üretiminde ortaya çıkan olumsuzluklara bağlı olarak açıkladığı hububat ihracat yasağı ile birlikte yurt dışı piyasalarda başta buğday olmak üzere diğer ürün gruplarının fiyatlarında artışlar yaşandığı" haberlerinin yer aldığı hatırlatılarak, bu gelişmelerin, ilgili diğer kuruluşlarla birlikte TMO tarafından yakından takip edildiği bildirildi.
Rusya Federasyonu tarafından 15 Ağustos 2010'dan başlamak üzere yıl sonuna kadar sürdürüleceği ilan edilen hububat ihracat yasağı ile ilgili olarak, Başbakan Vladimir Putin tarafından "bu yasağın geçici olduğu", Başbakan Yardımcısı Igor Shuvalov tarafından ise "yıl sonuna kadar açıklanan ihracat yasağının, halen devam eden hasadın durumuna göre tekrar gözden geçirilebileceği, Rusya'nın, söz konusu ihracat yasağına karşın hububat ihracatına ilişkin bütün taahhütlerini yerine getireceğine" ilişkin açıklamalarının, uluslararası haber ajanslarında yer aldığı kaydedildi.
Rusya Federasyonu'nca alınan yasaklama kararı ile birlikte dünya hububat piyasalarında yükselişe geçen buğday fiyatlarının, bu türden açıklamalarla, başta ABD borsaları olmak üzere düşüş eğilimine girdiği ifade edildi.
"Spekülasyonlara meydan verilmeyecek"
Uluslararası hububat piyasalarında son dönemde görülen bu keskin dalgalanmaların, yeterli buğday stokuna sahip olan Türkiye'yi etkilemediğine işaret edilerek, şunlar kaydedildi:
"Bu doğrultuda, gerek sanayici ve tüccar, gerekse tüketicilerimizin, yüksek fiyat beklentisi ile ihtiyaçlarının üzerinde, stok amaçlı alım yapmaya yönelmeleri, fiyatlarda meydana gelebilecek keskin düşüşlere paralel, ciddi zararlarla karşı karşıya kalmalarına neden olabilecektir.
Bilindiği üzere Kuruluşumuzca, Haziran ayında alım fiyatları ile birlikte No 1 grubu Anadolu Sert Ekmeklik Buğdayı için satış fiyatları da açıklanmış olup, bu fiyat Kasım'da 645 TL/ton, Aralık'ta ise 655 TL/tondur.
Yurt içindeki buğday fiyatlarının TMO'nun belirlediği bu fiyatların üzerine çıkması durumunda, önceki yıllarda farklı ürün gruplarında da yapıldığı üzere Kuruluşumuzca yine her türlü tedbir alınarak spekülasyonlara meydan verilmeyecektir.
Bugüne kadar olduğu gibi piyasalar yakından takip edilmekte olup, gerektiğinde yine piyasalara müdahale edilerek, istikrar sağlanması amacıyla her türlü tedbir alınacaktır."