İstihdam krizden etkilenmez

PERYON Başkanı Selen Kocabaş 'Türkiye'nin gündeminde kritik bir kriz görülmüyor değerlendirmesini yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD'nin kredi notunun düşürülmesi ile başlayan ve dünya piyasalarını alt üst eden gelişmelerle ilgili olarak PERYÖN'den 'Kriz Türkiye'de istihdama yansımaz' açıklaması geldi.

 

"ABD ve AB'ye göre daha temkinli durumdayız" diyen Türkiye Personel Yönetimi Derneği (PERYÖN) Başkanı Selen Kocabaş, Derneğin İstanbul'da verdiği iftar davetinde yaptığı konuşmada, "Yılın son çeyreğinde daha temkinli bir döneme girilebilir. Ancak Türkiye'nin gündeminde kritik bir kriz görülmüyor. Belirli bir tasarruf eğilimi olacak. Ancak kriz hazırlığının istihdama yansıyacak makro bir durum söz konusu değil" dedi. PERYÖN Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yiğit Oğuz ise "Önümüzdeki süreç bu anlamda Avrupa ülkeleri için sıkıntı doğurabilir. Doğru kanalize edildiği takdirde Türkiye'den Avrupa'da çalışmak için imkan doğabilir" diye konuştu.

Kıdem tazminatını soru

29-30 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan 25. Avrupa İnsan Yönetimi Konferansı'nda 30 Avrupa ülkesinden gelecek sektör liderlerini ağırlayacaklarını, en önemli konunun istihdam olacağını belirten Selen Kocabaş, "Günümüzde istihdamı daha fazla nasıl artırabiliriz sorusuna cevap bulmaya çalışacağız. Bu yıl Eylül ayında düzenlenecek olan kongre, şimdiye kadar Avrupa'nın gördüğü en yi kongre olacak" dedi. Kongreye bu yıl yaklaşık bin kişinin katılması bekleniyor. 150 konuşmacının da yer alacağı kongrenin ana konsepti "Yakınsama: İnsan Yönetiminin Kolaylaştırıcı Rolü" olarak belirlendi. İnsan yönetimi konusunda Türkiye'nin artık bir merkez haline geldiğini kaydeden Oğuz, "Artık işe göre insan seçilmiyor; insana göre iş oluşturulabiliyor. KOBİ'ler için insan yönetimi çok daha kritik. Aile gibi yönetilen şirketlerde ise yetkinlik çok daha ön plana çıkıyor. KOBİ'ler bu anlamda daha esnek. Çünkü aile bireyleri birbirini çok daha iyi tanıyor ve neleri yapabileceğini, yetkinliklerini çok daha iyi biliyor" diye konuştu.

İnsanlar güçlü yanlarını kullanmalı

Derneğin Genel Sekreteri İdil Türkmenoğlu ise "İnsanların güçlü yanlarını kullanması yeni yetiler kazanmasından çok daha mantıklı. Dünyada da hızla bu yönde bir eğilim var" dedi. Son dönemde gerek işveren gerekse sendika çevrelerinde yoğun biçimde tartışılan kıdem tazminatı konusuna da değinen PERYÖN Başkanı Selen Kocabaş "Konu bir an önce belli bir platformda paydaşlarla ele alınmalı. Uzadıkça akıllardaki soru işaretleri de artıyor" dedi. 'Kıdem tazminatını sorununun çözümünde işverenin yanındayız' PERYÖN Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yiğit Oğuz ise "Kıdem tazminatı meselesinin çözümünde işverenin yanındayız. Ancak bu konuda işin sürekliliğini sağlayan ve işçileri de önemseyen bir yeni bir yapının oluşturulmasını destekliyoruz. Örneğin büyük bir işsizlik fonu kıdem tazminatı içinde oluşturulabilir. Ancak tek sahibi devlet olmamalı. İşçi ve işverenin de paydaş olarak bu konuda fikirleri alınmalı. Biz de çalışmalara pratisyen olarak değer kazandırabiliriz" yorumunda bulundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir