İşte TL'yi destekleyecek eylem planı

Parasal sıkılaştırmaya başlandığını belirten MB Başkanı Başçı, gerektiği takdirde TL zorunlu karşılıklarda sınırlı indirime gidebileceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türk Lirasını değerini önemli ölçüde güçlendirecek eylem planı çerçevesinde fiyat istikrarı, faiz politikası, döviz rezerv politikası, zorunlu karşılık politikası ve finansal istikrardan oluşan 5 maddeli eylem planını açıkladı.

Açıklamalar sonrası ise dolarda düşüş hızlandı, faiz yükseldi.

MB Başkanı Erdem Başçı'nın Eylem Planı ile ilgili konuşmasından satır başları şöyle:

Fiyat istikrarı

- Enflasyonun önümüzdeki dönemde belirgin şekilde yükselmesini bekliyoruz

- Gereken parasal sıkılaştırmayı yapmaya başladık

 Faiz politikası

- Bankaların fonlamasını sınırsız olarak karşılayacağız

- Zorunlu karşılık politikası

- Gerekirse TL zorunlu karşılıklarda indirime gidebileceğiz

- TL mevduatın yüzde 40'ına kadarının döviz olarak tutulmasına olanak tanıyacağız

- TL mevduatın yüzde 10'una kadarını altın cinsinden tutulması için teknik çalışmalar yapacağız

- Bankaları kalıcı likiditeye kavuşturup, rahatlatacağız

Döviz rezerv politikası

- Dalgalı döviz rejimiyle çelişmemek üzere döviz satım ihalesi ve doğrudan satış yapabileceğiz

- Gerekirse, döviz depo faaliyetlerine yeniden başlayabileceğiz

Finansal istikrar politikası

- Yılın kalan kısmında kredi genişlemesi bir miktar yavaşlamalı

- Faiz koridoru ile etkin likidite yönetimi finansal istikrarı destekler.

Munzamı hemen devreye sokabiliriz

Başçı, zorunlu karşılıklarla ilgili alınacak tedbirlere en erken AB liderler zirvesi sonuçlarını gördükten sonra bakacaklarını kaydetti. MB Başkanı, zorunlu karşılıklarla ilgili tedbirin basın duyurusunun hazır olduğunu, gerektiğinde hemen devreye sokabileceklerini ifade etti.

"Merkez, gecelik faizi aktif olarak kullanacak"

MB'nin eylem planı konusunda değerlendirmede bulunan uzmanlar, MB'nin hem enflasyonu kontrol altında tutacağını, hem de TL'ye istikrar kazandıracağı görüşünde. MB, kısa vadeli gecelik faizi aktif olarak politika faizine benzer bir şekilde kullanacak.

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarına ilişkin değerlendirmesinde, Merkez Bankası'nın eskiden aylık Para Politikası Kurulu (PPK) toplantıları ile politika faizi belirlediğini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Artık bunun önemi kayboluyor. Merkez Bankası artık günlük olarak piyasaya verdiği likidite ile faiz oranlarını daha aktif bir şekilde belirleyecek. Yani her gün bir PPK toplantısı olacakmış gibi düşünülebilir. Faiz oranlarında Merkez Bankası oldukça etkili olacak. Örnek vermek gerekirse; bugün TCMB repo ihalesi açmadı, tahvil faizleri yüzde 10'nu aştı ve dolar 1,76'nın altına geriledi.

TCMB şimdi Türk Lirası likiditesi ile gecelik faiz oranlarını etkin kullanacak. Dövizdeki volatilite azalacak ama faiz üzerindeki volatilite artacak. Yeni eylem planı, proaktifliğin en yüksek noktasını oluşturuyor."

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, Merkez Bankası'nın yılın kalan döneminde kısa vadeli gecelik faizi aktif olarak politika faizine benzer bir şekilde kullanacak olmasını en önemli unsur olarak gördüğünü söyledi.

Merkez Bankası'nın likidite yönetimini tamamen kendi kontrolü altına aldığını ifade eden Dağdeviren, Merkez Bankası'nın bugün haftalık repo ihalesine çıkmadığını, dolayısıyla bankaların gecelik fonlama maliyetinin artık önümüzdeki dönemde aktif bir politika aracı olarak kullanılacağını kaydetti.

Bir sıkılaştırma öngörüldüğüne dikkati çeken Dağdeviren, "Merkez Bankası, hem enflasyon beklentilerini kontrol altında tutmak istiyor, hem de TL'ye istikrar kazandırmak istiyor. Munzamlarla ilgili esneklikle de bankaları bu anlamda rahatlatmak için yer açıyor. Döviz cinsinden tutma, altın cinsinden tutma konusunda... Munzamda fiili iniş ise bir miktar dış gelişmelere bağlanmış durumda. Bunu da gelişmelere göre göreceğiz" şeklinde konuştu.

Finansbank Başekonomisti İnan Demir

Finansbank Başekonomisti İnan Demir, Merkez Bankası'nın eylem planına ilişkin, "Şu an için öyle anlaşılıyor ki; Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı önceliği, bir süre daha bankalar arası piyasada faizlerin yüksek seviyelerde oluşmasına neden olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Demir, konuya ilişkin açıklamasında, Merkez Bankası'nın politika esnekliğini daha belirgin bir şekilde muhafaza ettiğini, hatta o anlamdaki esnekliğini daha da güçlendirdiğini söyledi.

Piyasadaki faizlerin oluşacağı seviyeleri icabında günlük olarak değiştirmenin alışıldık para politikası çerçevesinden biraz daha uzaklaşmak anlamına geldiğini dile getiren Demir, şöyle devam etti:

"Şu an için öyle anlaşılıyor ki; Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı önceliği, bir süre daha bankalar arası piyasada faizlerin yüksek seviyelerde oluşmasına neden olacak. Bu tabii bono piyasası için olumsuz, Türk Lirası için olumlu bir haber. Ama Merkez Bankası, özellikle Avrupa'daki gelişmelere karşı hızla politika duruşunu değiştirecek esnekliğe de sahip. Bu esnekliği kullanacağından da şüphem yok."

Bu konularda ilginizi çekebilir