İstanbullular 'aile hekimliği'ne alıştı

1 Şubat'tan itibaren herkes kendi aile hekimine gidecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, İstanbul'da 1 Aralık 2010'da başlayan "aile hekimliği" uygulamasına ilişkin olarak, "Bu geçişin bazı sancılı kısımları oldu. Biz daha çok sorun çıkar diye düşünürken şaşırtıcı derecede iyi gidiyoruz" dedi.

İstanbul'da aile hekimliği uygulamasının ilk 3 ayını değerlendiren Dokucu, uygulama başlamadan önce en önemli sorunu insan kaynağı olarak gördüklerini, çünkü yaklaşık 13 milyon nüfusa karşılık eldeki hekim sayının 1500 olduğunu anlattı.

Aile hekimliğine geçiş çalışmaları kapsamında 2009'da yoğunluklu eğitim işlerine başladıklarını, önce insan kaynağının geliştirilmesine yönelik çalıştıklarını ifade eden Dokucu, pratisyen hekim ağırlıklı bir yapılanma olan bu sistemde, aile hekimlerini önce 10 günlük davranış bilimleri, nezaket kuralları, insana yaklaşımı kapsayan uyum kursundan geçirdiklerini söyledi.

Dokucu, en çok korktukları insan kaynağı sorununu, eldeki insan gücünü iyi kullanmak suretiyle büyük ölçüde çözdüklerini vurgulayarak, belediyeler, diğer kamu kurumları, hastaneler, 112 Acil Servisi ve özel sektörden almak suretiyle şu ana kadar aktif olmayan, iyi çalışmayan hekimleri sisteme kazandırdıklarını belirtti.

Sistem içerisindeki 90 hekimi de kendisinin görevlendirdiğini kaydeden Dokucu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aile hekimliği uygulaması başlamadan önce 31 Ekim 2010'da şimdi aile sağlığı merkezleri olan sağlık ocaklarının sayısı 607, sağlık ocaklarında çalışan hekim sayısı da 2007 idi. Bir hekim günde 60-70 hasta bakıyordu. Gururla söylüyorum, aradan 3 ay bile geçmedi, bugün itibarıyla hepsi kiralık yeni yerlerin de devreye girmesiyle, aile sağlığı merkezleri 802 oldu,önümüzdeki birkaç hafta içinde de 849'a çıkacak. Şu an için 802 aile sağlığı merkezinde 3 bin 300 sözleşmeli hekim var. Sistemde bulunan 90 hekimin daha görevlendirilmesiyle, hekim sayımız 3 bin 390'a ulaştı. Varmamız gereken hekim sayısı 3 bin 541. Yani 150 civarında hekim eksiğimiz kalmış. İstanbul'un tamamı dikkate alındığın 150 hekim hiçbir şey. 29 Ocakta bir yerleştirme daha olacak ve o zaman hekim sayısı 3 bin 500 kişiyi rahatlıkla bulmuş olacak."

Dokucu, aile hekimlerini hızla hizmet içi eğitime aldıklarını, gebelik ve aşı takibi, yüksek tansiyon, diyabet, KOAH, sigarayı bıraktırma gibi ayrı konularda ayrı kurslar düzenlendiğini belirtti.

1 Şubat'tan itibaren herkes kendi hekimine gidecek

Ali İhsan Dokucu, 1 Kasım 2010'da başlayan aile hekimliği sisteminin ilk 3 aylık adaptasyon döneminde, herkesin istediği her yere gidebildiğini hatırlatarak, "1 Şubat'tan itibaren herkes kendi aile hekimine gidecek. Sistem, Şubattan itibaren kişilerin kendi hekimleri ile muhatap oldukları, herkesin kaydının iyi tutulduğu, ayrıntılı sağlık bilgilerinin o hekimin bilgisayarında ve merkezde kaydedildiği ve temel sağlık hizmetlerinin gerek yönlendirme gerek tedavi edici anlamda verildiği bir şekilde devam edecek" şeklinde konuştu.

Memnun olmayanların hekimini değiştirme hakkının bulunduğunu, sistemin 3'er ay aralarla hekim değiştirme hakkını getirdiğini dile getiren Dokucu, bütün bu hizmetlerin ücretsiz olduğunu vurguladı.

Aile hekimlerine kan idrar tahlili yapma gibi kısmen genişletilmiş yetkilerin de verildiğine dikkati çeken Dokucu, 44 tane laboratuvarın bu sisteme dahil edildiğini aktardı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir