İstanbul'un yüzde 49'u orman
İstanbul'un 537 bin hektarlık yüzölçümünün 260 bin 900 hektarı tescili orman
İSTANBUL - İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, kentin 537 bin hektar olan yüzölçümünün 260 bin 900 hektarının tescili orman olduğunu belirterek, "Yani şehrin yüzde 49'u orman. Karedeniz'deki bazı iller hariç hiçbir ilde bu rakamı yakalayamazsınız" dedi.
Mere, Türkiye genelindeki ağaçlandırma eylem planı ile bu görevin sadece orman teşkilatına değil, bütün kurum ve kuruluşlara verildiğini belirterek, 2007'den itibaren de askeri birlikler, kamu kurumları, okullar, mezarlıklar ve sağlık kurumları ortak işbirliğiyle ağaçlandırma projeleri yapıldığını söyledi.
Türkiye'de, 2008-2012 arasında 2 milyon 420 bin civarında fidan dikildiğini belirten Mere, İstanbul'da sadece ağaçlandırma yapılmadığını, çalışmalarında, bozuk ormanların rehabilite edilmesi ve fidan üretiminin ön plana çıktığını kaydetti.
İstanbul'da 2002'deki orman varlığının 241 bin 860 hektar olduğunu ifade eden Mere, "İstanbul'un 537 bin hektar olan yüzölçümünün 260 bin 900 hektarı tescili orman. Yani şehrin yüzde 49'u orman. Karedeniz'deki bazı iller hariç hiçbir ilde bu rakamı yakalayamazsınız. 17 milyon nüfusu olan, yoğun göç alan bu ilde ormanların varlığını bu şekilde sürdürülmesi teşkilatın büyük başarısı olarak addedilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Zekeriya Mere, 2008-2012 arasında seferberlik kapsamında kentteki 12 bin 943 hektar sahada ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışması yapıldığını, 6,5 milyon civarında fidan dikildiğini vurgulayarak, boş hazine arazilerinin, bozuk meraların ormana katıldığını, üniversite kampüslerine ve okul bahçelerine fidan dikimleri yapıldığını anlattı.
"İstanbul'daki orman varlığının yarısı meşe"
İstanbul'da 2011'de başlayan 100 bin erguvan eylem planının 2013'te 100 bin ıhlamur, 2013-2014'te de 50 bin çınar, 200 bin fıstık çamı şeklinde devam ettiğini kaydeden Mere, "Erguvan ve ıhlamurlar dikildi, fıstık çamı ve çınarın dikimi bu yıl tamamlanacak. Son 5 yıllık süreçte okullar, sağlık ocakları, ibadethaneler ve mezarlıklara toplam 135 bin fidan diktik. Sevgililer günü, Dünya Kadınlar Günü gibi özel günlerde fidan dağıtımı yapılıyor" diye konuştu.
Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, ağaçlandırma çalışmalarının sürdüdüğünü ifade ederek, "Özellikle hızlı büyüyen sahil çamı dikerek İstanbul civarında yıllık bin hektara yakın ağaçlandırma yapıyoruz. Orman yangınlarından sonra boşalan arazileri de o yıl içinde ağaçlandırıyoruz. Hedefimiz özellikle fıstık çamı fidanları dikerek kısa süreçte toprağın erozyonla kaybolmasını önlemek, vatandaşların yandıktan sonra sahanın elden çıkarılacağı endişelerini gidermek. Yanan ormanın elden çıkarılması söz konusu değildir. Hemen fidan dikiyoruz" bilgisini verdi.
Merek, kentin orman varlığının yüzde 50'sinin meşe olduğunu, yine ıhlamur ve kestanenin de yetiştirildiğini anlattı.
"3,5-4 milyon fidan ürettik"
Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı fidanlıkta 3,5-4 milyon fidan ürettiklerini, bunların ağaçlandırma sahalarında kullanıldığı gibi vatandaşlara da satıldığını ifade eden Mere, "Vatandaşların bahçelerine, evlerinin önüne dikebileceği bitkileri fidanlığımızda üreterek satıyoruz. Halkın yoğun talebi var. Her mevsim dikilebilecek, peyzaj ağırlığı olan her türlü fidan üretimi yapılıyor" dedi.
Mere, yine yoğun olan hatıra ormanı talebini de İstanbul dışındaki ağaçlandırma sahalarına yönlendirdiklerini, belli bir rakamın üzerinde bağışta bulunanlar adına dikim yapılan yere tabela da çakıldığını aktardı.