İstanbul'da para barınmaya gidiyor

İstanbulluların sağlık için yaptığı harcamalar yüzde 2'de, eğitim için yaptığı harcamalar yüzde 1'de kaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA – En düşük gelir grubunda yer alan İstanbullu, barınma uğruna, sağlığı ve eğitimi ihmal etti. Harcama bütçesinin yüzde 42'sini "barınmaya" akıtan dar gelirli İstanbullu, yüzde 22'sini gıda ve alkolsüz içeceklere, yüzde 7'sini ulaştırmaya ayırdı. Dar gelirlinin yapılan harcamalar içinde sağlığa ayırdığı pay yüzde 2'de, eğitime ayırdığı pay yüzde 1'de kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2008-2009-2010 Hanehalkı Tüketim Harcamaları Bölgesel Sonuçları verilerine göre konut ve kira harcamaları düşük gelirlileri vurdu. 2010'da Türkiye nüfusunun yüzde 18'ini barındıran İstanbul'da hanehalklarının yaptığı harcamaların 3'te 1'i konut ve kiraya gitti. Gelir grubuna göre İstanbulluların yaptığı harcamaların dağılımı incelendiğinde en düşük gelire sahip İstanbulluların cebini konut ve kira boşalttı. Bu grubun yaptığı toplam harcamalar içinde konut ve kira gelirleri yüzde 41.9 ile en büyük ağırlığa sahip bulunurken, bunu yüzde 21.9 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 7'sini ulaştırma, yüzde 4.5'ini alkollü içecekler, sigara ve tütün, yüzde 3.5'ini haberleşme izledi. En düşük gelir grubunda yer alanlar sağlığa ayırdığı pay yüzde 2, eğitime ayırdığı pay ise yüzde 1 düzeyinde kaldı.

Üst gelir grubu

İstanbul'da yaşayan üst gelir grubunda yer alanların harcamalarının yüzde 28.1'ini konut ve kira, yüzde 13.8'ini gıda ve alkolsüz içecek, yüzde 17.2'sini ulaştırma harcamaları oluşturdu. Bu grubun sağlık harcamaları yüzde 2.4, eğitim harcamaları yüzde 5 pay aldı. İstanbullularının eğlence ve kültür harcamalarının ayırdığı kaynak en düşük gelir grubunda yüzde 1.7 iken, en yüksek gelir grubunda yüzde 4.1'e yükseldi.

Doğu Marmara'da ise en düşük gelir grubundakilerin harcamalarının yüzde 36.5'i, en yüksek gelir grubundakilerin harcamalarının yüzde 23.5'i konut ve kiraya gitti.

Ege'de konuta ayrılan pay ilk sırada

Ege'de en düşük gelir grubundakilerin harcamaları içinde konuta ayrılan payı yüzde 33, gıda ve alkolsüz içeceklere ayrılan pay yüzde 29.8, ulaştırma yüzde 8.2 oldu. En yüksek gelir grubunda yer alan Egelilerin yaptığı harcamalar içinde barınmaya ayırdığı pay yüzde 23.5, gıda ve alkolsüz içeceklere ayrılan pay yüzde 17.9, ulaştırmaya ayırdığı pay yüzde 17.2 oldu.

Bu bölgede sağlık harcamaları arasında en düşük gelir grubu ile en yüksek gelir grubu arasındaki uçurum ise büyümedi. Sırasıyla sağlık harcamalarının toplam içindeki payı yüzde 2.3 ve yüzde 2.4 düzeyinde gerçekleşti.

Diğer bölgeler

Batı Anadolu, Akdeniz, Orta Anadolu, Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz bölgelerinde yer alan en düşük gelir grubunun gıdaya yaptığı harcamalar barınma yapılan harcamaların üzerinde gerçekleşti. En üst gelir grubundakilerde ise tablo değişmeyerek, konut ve kira harcamalar içindeki en büyük kalemi oluşturdu. Kuzeydoğu Anadolu bölgesi, Ortadoğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise en düşük gelir grubu ile en yüksek gelir grubundakilerin gıda ve alkolsüz içecek harcamaları konut harcamalarının üzerinde gerçekleşti.

Bu konularda ilginizi çekebilir