İstanbul'da enflasyon yüzde 0,75 arttı
Ağustos ayında perakende fiyatlar yüzde 0,75, toptan fiyatlar yüzde 0,26 oranında arttı.
İSTANBUL - İstanbul'da, Ağustos ayında perakende fiyatlar yüzde 0,75 oranında, toptan fiyatlar yüzde 0,26 oranında artış gösterdi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından İstanbul için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre perakende fiyatlar yüzde 0,75, Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar yüzde 0,26 arttı.
İTO'nun fiyat indekslerinin, Ağustos ayının bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırmasında perakende fiyatlar yüzde 8,44, toptan fiyatlar yüzde 9,51 oranında yükseldi.
Söz konusu indekslerde, 24 aylık serilerden oluşan yıllık ortalama artış hesabına göre Ağustos ayında, 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 9,90, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi yıllık ortalama yüzde 6,50 oranında artış gösterdi.
Toptan eşya fiyatları
Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve Temmuz ayında yüzde 0,24 oranında artan Toptan Eşya Fiyatları Endeksi Ağustos ayında yüzde 0,26 oranında artış gösterdi.
Madenler ile işlenmemiş maddeler grubunda yer alan ve yurt içi-yurt dışı piyasalarda işlem gören maddelerin yukarı yönlü fiyat hareketleri yanında, mensucat grubunda bazı maddelerdeki maliyet kaynaklı fiyat artışları Ağustos'taki değişimin ana nedenlerini oluşturdu.
Ağustos ayında, madenlerde yüzde 5,20, mensucatta yüzde 2,72, işlenmemiş maddelerde yüzde 0,55 oranında kaydedilen artışlar bu ayki genel fiyat artışında etken olurken, gıda maddelerinde yüzde 0,69, inşaat malzemelerinde yüzde 0,47, yakacak ve enerji malzemelerinde yüzde 0,29 oranında azalış izlendi.
2009 yılı Ağustos ayında yüzde 0,49 oranında azalış kaydedilen yıllık toptan fiyatlar, bu yılın aynı ayında bir önceki yıla göre önemli oranda artarak yüzde 9,51, yıllık ortalama değişim oranı 2010 yılında başladığı yükselme eğilimine devam ederek yüzde 6,50 oldu.
Değerlendirme
İTO'nun değerlendirmesine göre, yılın ikinci çeyreğinden itibaren küresel iktisadi faaliyet toparlanmaya devam ederken, güney Avrupa ülkelerinde kamu borçlarının sürdürülebilirliğine dair endişelerin yoğunlaşması finans piyasalarında küresel riskin halen tam olarak ortadan kalkmadığını bir kez daha gösterdi.
Yurt içinde ise büyüme, üretim ve fiyatlar genel seviyesinde yasanan gelişmeler toparlanmanın daha çok yurt içi talepten kaynaklandığını ortaya koydu.
Yılın ikinci yarısından itibaren yurt dışı enerji ve maden piyasalarında oluşan fiyat hareketlerinin yanı sıra iç talepte yasanan kısmi canlanma ile yükselme trendine giren enflasyon, nispi artışını Ağustos ayında da sürdürdü.
Ancak, dış talep koşullarının zayıf konumunu koruması, istihdamdaki daralmanın devam etmesi veya kriz öncesi konuma getirilememesi, girdi maliyetlerindeki fiyat artışlarının tüketici fiyatlarına yansımasının sınırlı kalması orta ve uzun vadede enflasyonun hedeflenen seviyelerde tutunmasını mümkün kıldı.