İstanbul, dünyanın internet üssü olacak

Turkcell'in grup şirketi Superonline öncülüğünde 5 ülkeden 7 operatör, 7 bin 750 km'lik kesintisiz internet altyapısını kuracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Turkcell'in grup şirketi Superonline öncülüğünde 5 ülkeden 7 operatör, 7 bin 750 km'lik kesintisiz karasal internet altyapısını kuracak. RCN (Regional Cable Network) adını taşıyan proje, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Füceyre kentinden İstanbul'a kadar uzanacak ve 2 milyar insan için internet kapısı olacak.

Projenin Ankara'daki tanıtım toplantısına Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Yıldırım proje ile bölgesel işbirliğini önemli bir adımının atıldığına dikkat çekti. Yıldırım, iletişim otoyolları genişledikçe üzerinde taşınan bilgilerin ve data trafiğinin de artacağını ifade ederek "Bölgede yaşayan insanların birbiri ile etkileşimi dostluğu kardeşliği daha da gelişecek. Uluslar milletler birbirine daha da yakınlaşmış olacak. 2003'ten beri iletişimde gelişmenin olmazsa olmazı genişbant dedik ve bu genişbanta çok önem verdik. Türkiye'deki internet erişim altyapısının neredeyse yüzde 90'dan fazlası genişbanttan sağlanıyor. Dünyanın bugün gittiği istikameti o günlerde gördük ve yatırımımızı bu alana yaptık. 1.5 senedir mobil genişbantı da ilave etmek suretiyle ülkemizin iletişim altyapısını geliştiriyoruz" diye konuştu. 2002 yılında Telekom'un tek operatör olduğu dönemlerde Türkiye'nin çıkış kapasitesinin 1 GB olduğunu hatırlatan Yıldırım bugün geliştirilen yeni projeler ile 545 bin GB çıkış gücüne sahip olunduğunu söyledi.

Hızlı dijital otoyol hat üzerindeki her noktadan içeriği ulaştırabiliyor olacağız

Turkcell Grup CEO'su Süreyya Ciliv ise internetin ortaya çıkardığı fırsat eşitliğini ülkenin yanı sıra bölgeye de yaymak konusundaki bir hayali gerçekleştirmek için dev bir adım attıklarını dile getirirken proje ile Türkiye'nin bölgenin internet üssü olacağını söyledi. Ciliv, "5 ülkeden 7 firma bir takım oyunu kurarak Türkiye için bölge ve dünya için dev bir projenin adımını atıyoruz. Bölgedeki 200 milyona yakın nüfusa hızlı kesintisiz ucuz interneti sunacağı için halka inmesinde dev bir adım olacak.

Avrupa'yı Amerika'yı Asya'ya bağlayan uzak doğuya bağlayan bir köprü haline de geliyor. İstanbul'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne bir dijital otoyol kurarak en hızlı şekilde internetin hem bölge insanına ulaşmasını sağlıyoruz hem de Ortadoğu ve Asya'daki insanların hızlı internete ulaşmasını sağlayacağız" diye konuştu.

Mobil internet kullanıcı sayısını önümüzdeki yıllarda 5-6 milyara çıkarmayı hedeflediklerinin de altını çizen Ciliv, "Mobil internet halka inince data trafiğinin hızla artacağı öngörülüyor. Son bir senede mobil internetteki data trafiğinin 20 katı arttığını gördük. Gelecek için bu altyapıyı kurmak bölgenin insanı kalkınması için önemli bir adım olacaktır. Türkiye'nin İstanbul'un internet üstlerinden bir tanesi olmasını planlıyoruz. Bu da ülkemizin insanları için büyük bir fırsat sunacak. Bu hızlı dijital otoyol hat üzerindeki her noktadan içeriği ulaştırabiliyor olacağız" dedi.

RCN Projesi

RCN Projesi, 5 ülkenin en önemli telekom şirketlerini bir araya getiriyor. Her biri iletişim teknolojileri alanında kendi ülkelerinin en önde gelen şirketleri olan Etisalat (BAE), Mobily (Suudi Arabistan), Ürdün Telekom/Orange Jordan ve Mada-Zain Ortaklığı (Ürdün), Suriye Telekom İdaresi (Suriye) ve Superonline (Türkiye), bu işbirliğiyle su altı kablolarının en yoğun birleşim noktalarından olan Füceyre'den Avrupa'ya uzanan bir altyapıya imza atıyor. Yaklaşık 1 milyar TL yatırım değeri olan bu fiber optik hat, 2011'in ikinci yarısında kullanıma açılacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir