İstanbul, Ankara, İzmir... Akın akın gidiyorlar: Deprem korkusu ve hayat pahalılığı göçe zorladı!

İstanbul'dan göçü hızlandırdı. 2023'te 350 bin talebin analiz edildiği verilere göre en çok nakliye talebi İstanbul, Ankara ve İzmir'den geldi. İstanbul'da yaşanan göçün en temel sebepleri ise deprem korkusu ve hayat pahalılığı. Göç edenlerin en çok tercih ettikleri şehirler ise Muğla, Balıkesir ve Samsun olarak öne çıkıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

2023 yılı taşınma verileri, 81 ilden 350 bine yakın nakliyat talebinin analiz edilmesiyle, en çok talebin İstanbul, Ankara ve İzmir’den geldiğini ortaya koydu.

Özellikle İstanbul’daki deprem endişesi, vatandaşların taşınma kararlarında büyük rol oynuyor.

Vatandaşların en çok göç ettiği şehirler arasında ise Muğla, en çok alan şehir olarak öne çıkarken, Balıkesir, Samsun ve Ordu da listenin önlerinde yer alıyor.

Balıkesir'i en çok İstanbullular tercih ediyor

Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre; Türkiye’nin Muğla’dan sonra en çok göç alan ikinci şehri Balıkesir'e göç, özellikle İstanbul’dan geliyor. Göç edenler genellikle deniz kıyısındaki yazlık ilçeleri, özellikle Edremit ve Ayvalık’ı tercih ediyor.

Samsun ise Türkiye’nin en çok göç alan üçüncü şehri olarak dikkat çekiyor. Özellikle Atakum ve İlkadım ilçeleri, metropollerden göç edenlerin tercih ettiği yerler arasında.

4+1 ve 5+1 evler revaçta

2023 yılının taşınma trendleri arasında büyük evlere olan talep artışı dikkat çekiyor. 3+1 ve üzeri ev tiplerine yönelik talep artarken, 4+1 evlere taşınma talebi bir önceki seneye göre yüzde 22, 5+1 evlere talep yüzde 13, ve 3+1 evlere talep yüzde 10 arttı. Temmuz ve Ağustos ayları, maaş ve zam artış dönemlerinin etkisiyle taşınmanın en yoğun olduğu dönemler oldu.

 

Göç almaya devam edecekler

EVA Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Yasemin Zaimoğlu, 2019-2023 yılları arasında İstanbul’dan göç edenlerin en çok Kocaeli, Ankara, Tekirdağ, İzmir ve Bursa’yı tercih ettiğini belirtti.

Sanayileşme ve iş imkanlarının yoğun olduğu illerin, vatandaşların konut satış ve kira fiyatlarının daha uygun olması nedeniyle tercih edildiğini ifade eden Zaimoğlu, Kocaeli, Tekirdağ, Ankara, İzmir ve Bursa’nın önümüzdeki yıllarda da göç almaya devam edeceğini öngördüklerini söyledi. Ayrıca, Tokat’ın da göç alan iller arasında varlığını sürdürebileceğini belirtti.