İşsizlikte yüzde 10'ları görebiliriz

Babacan, Türkiye'de son bir yılda 1 milyon 593 bin kişilik istihdam artışı olduğunu, bunun da Avrupa'daki hiçbir ülkede görülmediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, işsizlik oranının daha da düşeceğini ve yaz aylarında yüzde 10'a yakın rakamlar görülebileceğini bildirdi.

NTV'de dün açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendiren Babacan, işsizliği hem ekonomik hem de sosyal anlamda Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en büyük problemlerden bir tanesi olarak niteledi.

Küresel krizin bütün dünyada işsizlik oranlarını artırdığını kaydeden Babacan, 2007'de avro bölgesinde yüzde 7,5 olan işsizlik oranının bu yıl sonunda yüzde 10.3'e yükselmesinin beklendiğini, bu rakamın 2011'de daha da artacağının tahmin edildiğini ifade etti.

İspanya'da 2007'de yüzde 8,3 olan işsizlik rakamının bu yıl sonu itibariyle yüzde 19,7'ye çıkmasının söz konusu olduğunu kaydeden Babacan, gelişmiş ülkelerin çoğunda işsizliğin artmaya devam ettiğini, Türkiye'de ise düşüşe geçtiğini vurguladı.

Babacan, "İşsizlik bizde yazın düşüyor, kışın yükseliyor. Son açıklanan rakamlar mevsimsel özellikler arındırıldığında yüzde 12,7. Bu, geçen yıla göre yüzde 1,3 düşüşü ifade ediyor. İşsizlik yaza doğru daha da azalacak. Yaz aylarında yüzde 10'a yakın rakamlar görebiliriz. İşsizlik geçen yıl yüzde 14 iken, bu yıl daha düşük olacaktır" dedi.

Türkiye ekonomisinin herkesten önce toparlanmaya başladığını, ekonomideki hızlı toparlanmanın da işsizlik oranındaki düşüşü beraberinde getirdiğini belirten Babacan, Türkiye'de son bir yılda 1 milyon 593 bin kişilik istihdam artışı olduğunu, bunun da Avrupa'daki hiçbir ülkede görülmediğini söyledi.

Ulusal İstihdam Stratejisi

"Türkiye'de bir yandan işsiz, bir yandan da istediği vasıfta eleman bulamayan çok" diyen Babacan, Türkiye'de bazı mesleklerin geçerliliğini kaybettiğini ifade etti.

AB ve ABD'de olduğu gibi Türkiye'de de genç işsizliğin yüksek olduğunu dile getiren Babacan, ülkede her yıl 500-600 bin kişinin yeni iş aramaya başladığını anlattı.

Bazı Avrupa ülkelerinde nüfusun artmadığına dikkati çeken Babacan, "O yüzden o ülkeler yürürken bizim koşmamız gerekiyor. Bir yandan nüfusumuz makul artsın, öbür yandan ekonomimiz büyüyerek o nüfusa istihdam yaratsın istiyoruz" şeklinde konuştu.

2003 yılında sosyal güvenlik reformu çalışmaları sırasında nüfus projeksiyonu yaptıklarını, bu projeksiyonda Türkiye nüfusunun ileriki yıllarda 80-85 milyonda duracağının görüldüğünü anlatan Babacan, "Nüfus bir güçtür. Masanın etrafında Çin ve Hindistan'ın söyledikleriyle 3-5 milyon nüfuslu bir ülkenin söyledikleri farklıdır" dedi.

İstihdam stratejisine ilişkin çalışmaların geçen yıl Eylül ayında başladığını anımsatan Babacan, söz konusu çalışmaya son şeklinin verilmekte olduğunu bildirdi.

Babacan, eğitim ile istihdam arasındaki bağın çok sıkı kurulması gerektiğini, üniversitelerde de bu yönde bir yapılanmaya ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye'de katı bir iş gücü piyasası olduğunu, insanların işe zor girip, işten zor çıktığı bir yapının bulunduğunu kaydeden Babacan, "Sadece işi olanın değil, dışarıdaki milyonların hakkını korumak zorundayız" dedi.

Mesleki eğitimi yaygınlaştıracaklarını da ifade eden Babacan, özel sektör ve özel eğitim kurumlarının da bu işe girmesini istediklerini ve mesleki eğitimi Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alacaklarını belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir