İşsizlik yüksek seviyelerde kalacak

FED Başkanı Bernanke, şu anda yüzde 9 olan işsizlik oranının uzun süre bu seviyede kalması durumunda yapısal bir hal alacağı uyarısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, ülkede işsizlik oranının yıllarca yüksek seviyelerde kalacağını söyledi.

Bernanke, Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesinde yaptığı konuşmada, son iki ayda işsizlik oranındaki keskin düşüşün cesaret verici olduğunu belirterek, "Bu düşüşler istihdam cephesinde iyimserliğe zemin yarattı, ancak işsizlik oranı birkaç yıl kriz öncesi seviyelere dönmeyecek" dedi.

Ekonomideki ılımlı büyüme ve işverenlerin işçi almadaki gönülsüzlüğünün, işsizlik oranının normal seviyelere dönmesinin birkaç yılı bulacağı anlamına geldiğini kaydeden Bernanke, işsizlik oranının yüksek olmasının konjonktürel olduğunu, ancak şu anda yüzde 9 olan bu işsizlik oranının uzun süre bu seviyede kalması durumunda yapısal bir hal alacağı uyarısında bulundu.

Şu andaki ekonomik büyüme oranlarıyla işsizlik oranlarının sürdürülebilir seviye olan yüzde 5-6'lara dönmesinin yaklaşık 10 yılı alabileceğine işaret eden Bernanke, bu yıl ekonomik büyümenin hızlanmasını beklediğini ifade etti.

Kriz sırasında alınan ekonomiyi teşvik önlemleri nedeniyle hızla artan bütçe açığının "sürdürülemez" olduğuna, hükümetin 1 trilyon dolarlık bütçe açığını azaltma hedefinin başarısız olmasının uzun vadede ekonomiye zarar verebileceğine dikkati çeken Bernanke, "Bütçe açığını azaltmadaki uzun vadeli güçlükler ürkütücü" diye konuştu.

Bütçe açığı 2015'te yüzde 5'e düşecek

Bernanke, Kongre Bütçe Bürosunun tahminlerine göre, şu anda gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 9'u oranındaki bütçe açığının 2015 yılında yüzde 5'e düşeceğini ve on yılın sonunda yüzde 6,5'e yükseleceğini söyledi.

Tüketiciler ve işletmelerin daha fazla harcamasının desteğiyle ekonominin güçlendiğine işaret eden Bernanke, mevcut borçlanma oranlarıyla ABD'nin borç sorununun "2035 ya da 2050 yılında dayanılmaz hal alacağı" uyarısında bulundu. Şu anda GSYH'nin yüzde 60 oranındaki hükümet borcunun 2030 yılında yüzde 150'ye yükselmesi bekleniyor.

Hükümetin uzun vadede harcamalarda kesintiye gitmeye ihtiyacı olabileceğini ve şimdi harcamalardaki kesintinin ekonomideki toparlanmaya zarar verebileceğini belirten Bernanke, ekonomiye destek için devreye sokulan 600 milyar dolarlık ikinci parasal genişleme programının başarılı olduğunu, program sayesinde 3 milyon kişinin işinin korunduğunu belirtti.

Akaryakıt, sanayi ve tarım ürünleri fiyatlarının artmasına rağmen enflasyonun "oldukça düşük" seviyede kaldığını ifade eden Bernanke, şu anda ABD'de enflasyon sorunu bulunmadığını, yüksek fiyatlardan Fed'in teşvik politikalarının değil, Çin gibi hızlı büyüyen ekonomilerin güçlü talebinin sorumlu olduğunu bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir